|

Akdeniz ikliminden fasulye tazeliği

Yazın sıcağı zeytinyağlıların serinliği ve lezzeti bu hafta vereceğimiz Akdeniz usülu Fasulye tarifinde buluşuyor. Koruk ya da limon suyuyla hafif ekşi olan fasulye tam bu mevsimde sevilerek yenilecek tatlar arasında.

Yeni Şafak
04:00 - 23/08/2015 Pazar
Güncelleme: 20:48 - 22/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
ÜLKÜ MENŞURE SOLAK


Yaz aylarında sıcak ,yağlı ve baharatlı yemekler bedeni fazlasıyla yoruyor. Havanın verdiği rehavete, ağır yemeklerin rehaveti de eklenince hareket etmek zorlaşıyor. Bu yüzden, havalar böyle sıcak olduğunda, hayatı biraz daha kolaylaştırabilmek için daha hafif yiyeceklerle beslenmek gerekir. Bunun için, mümkün olduğunca sulu yiyecekleri ve çiğ sebzeyi tercih etmekte fayda var. Ama mutfakta Akdeniz Tekniği ile yemek pişirebilmek te mümkün.



Çok zengin, tarihi ve sosyolojisi çok geniş bu mutfağı bir kaç kelimeyle anlatmak mümkün olmasa da genel olarak beyaz et, zeytinyağı ve sebzeyle hatta Ege'de otların da girdiği harika hafif bir o kadar lezzetli,sağlıklı bir beslenme biçimidir Akdeniz Usulü Beslenme...



EKŞİLİK İÇİN KORUK SUYU


Orta Anadolu'da yaygın olarak bütün yemeklere soğan doğranır ve yağ ile kavrulup sonra sebze eklenir. Eğer yemeği yaparken tam bu aşamada yağ yerine su kullanırsanız daha hafifi bir yemek elde edersiniz. Bir başka detay da koruk suyudur. Koruk, olgunlaşmamış üzüme verilen ad. Henüz şekerli bir tada sahip olmayan üzümleri toplayıp sıkarak koruk suyu elde edilebilir. Taze kullanılabildiği gibi bir miktar tuz ekleyerek ve üzerine en son havayla temasını kesmesi için zeytinyağı ilave edip şişeleyerek kısa süreli de olsa saklanabilir. Ekşilik vermek istediğiniz her şeye bu suyu ilave edebilirsiniz.



MALZEMELER


(zeytinyağlı taze fasulye) akdeniz tekniği ile

■600 g. Taze fasulye

■1 baş soğan

■3 diş sarmısak

■1 fiske tuz

■1 fincan zeytinyağı

■1 fincan koruk suyu ya da limon suyu

■1 çay bardağı su


Yapılışı


Fasulyeleri dilediğimiz gibi şekillendirelim. Soğanı kuş gözü doğrayıp tencereye koyalım ve suyu ekleyip kapağı kapatarak çekmesini sağlayalım. Ardından fasulyeleri ekleyelim. Yine kapağı kapatıp (arada açıp karıştırarak)kendi suyunu çekmesini bekleyelim. Bu aşamadan sonra doğranmış sarmısakları ekleyerek yemeğe ilk aromasını verelim. Aromasını korumak istediğimiz herşeyi yemeğe son aşamada ilave etmekte fayda var. Çünkü ısı, soğanda gördüğümüz gibi kokuyu ve tadı değiştiriyor. Bir süre kavrulduktan sonra piştiğinden emin olduğumuzda koruk suyunu ilave edelim. Tencerenin altını kapatıp en son zeytinyağını ekleyelim. Dilerseniz bu tarife, biber,domates ekleyerek zenginleştirebilirsiniz. Burada iki püf nokta var. Bunlardan ilki, yemeği yaparken yağ ile değil su ile başlamak, ikincisi zeytinyağını ocağı kapattıktan sonra yemeğe eklemek. Böylece zeytinyağı içerisindeki vitamin ve mineralleri de zarar görmekten korumuş oluyoruz ve hem hafifi hem de besin değeri daha yüksek bir yemek elde ediyoruz. Afiyet olsun.



#Fasulye
#yemek tarifi
#yaz yemekleri
9 yıl önce