|

Anadolu mozaiklerini dünyaya tanıtacaklar

Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği (ONE) Anadolu'daki kazılarda çıkan mozaikleri dünyaya tanıtmak için harekete geçti. Proje kültürel mirasımız konusunda farkındalık yaratacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 19:11 - 6/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

ONE Derneği, M.Ö. 4000'li yıllardan günümüze dek sayısız uygarlığa ev sahipliği yapmış Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki arekolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkan mozikleri tüm dünya görecek... Demet Sabancı Çetindoğan öncülüğündeki proje dünyayı gezerek Anadolu mozaiklerini tanıtacak.



İLK DURAK İSVİÇRE


Türkiye'nin kültürel mirasını tüm dünyaya tanıtmak için yola çıkan projeye Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyeleri de destek veriyor. Şölen'in ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve 2 yıl sürmesi plananan Mozaik Yolu'nun ilk durağı İsviçre olacak. 11 Şubat'ta Gstaad kentinde düzenlenecek etkinlikte moziklerin tanıtımı yapılacak. Ardından Venedik, Guggenhem Müzesi'nde bir lansman gerçekleştirilecek. 2017 yılında ise tanıtım etkinlikleri Victoria and albert Museum ve Smithsonian Institute'a taşınacak. İsviçre, İtalya, İngiltere ve Amerika'da düzenlenecek tanıtım toplantılarında Vodafone desteğiyle hazırlanan mapping gösterileri de yer alacak.



KARŞILIK BULACAK


Projeyle birlikte özellikle diplomatik çevre, uluslararası yatırımcı ve iş insanları, kültürü ve sanata yatırım yapan kuruluşların temsilcileri, sanatçılar ve akademsiyenlere ulaşmak hedefleniyor. Ortak Nesiller Entegrasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, kültürel mirasın dünyanın her tarafındaki kültür dostlarına anlatılmasının büyük önem taşıdığını belirterek şunları söylüyor: "Ülkemiz kuvvetli bir gelişim sergiliyor. Gelişmiş ülkelerin tamamı kültürel miraslarını, adeta hazine değeri vererek koruyor, dünyaya anlatıyor. Anadolu mozaikleri de müthiş bir değer. 2 yıllık bir planlamayla dünyanın en önemli ülkelerinde bu mirası anlatacağız, tanıtacağız. Doğru anlatım ve tanıtımla uluslarlarası bir değeri, bir karşılığı olduğunu çok iyi biliyoruz. "







Proje kapsamında Zeugman Mozaik Müzesi'nden Çingene Kızı, Posseidon ve Achilleus, Şanlıurfa Edessa Mozaik Müzesi'nden Edessa Güzeli ile Melanippe, Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki Oceanus ve Tethys ile Soteria ve Kahramanmaraş'tan Germinaca adlı eserler tanıtılacak.




#Ortak Nesiller Entegrasyonu Derneği
#Zeugman Mozaik Müzesi
#Çingene Kızı
#Posseidon
#Achilleus
8 yıl önce