|

Ankara’da ‘bir dünya tiyatro’ günleri

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilen "Küçük Hanımlar Küçük Beyler Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali" Ankara’da başladı. Festivalde bu yıl 11 yabancı, 7'si yerli 18 grup, 13 farklı sahnede 124 temsil verecek.

Yeni Şafak
17:24 - 25/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:30 - 25/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri devam ediyor.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri devam ediyor.

Ankara Devlet Tiyatrosunun ev sahipliğinde, Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramından yola çıkılarak hazırlanan festivalin açılışı kapsamında, çocuklarla birlikte Anıtkabir’i ziyaret eden Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, beraberindekilerle birlikte Aslanlı Yol’dan geçerek Atatürk mozolesine çelenk bıraktı.

Anıtkabir ziyaretinin ardından festival, açılışın gerçekleştirileceği Devlet Tiyatroları Macunköy Tesisleri’nde birbirinden farklı etkinliklerle devam etti.

Çok sayıda çocuğun yer aldığı etkinliği, festivale katılmak için Ankara’ya gelen yabancı tiyatro gruplarının yanı sıra çocukların aileleri de izledi.

Dünya tiyatroları çocuklar için Başkent’te

Binlerce küçük hanım ve küçük beyin izleyeceği festivalde; KKTC, Bulgaristan, İran, İspanya, İtalya, Polonya, Romanya, Almanya, Yunanistan ve Rusya’dan 11 yabancı grup ve Türkiye’den 7 yerli grup, 13 farklı sahnede 124 temsil verecek.

  • Festivalde bu yıl KKTC’den ‘Soytarılar Okulu’ ve ‘Ormandaki Sürpriz’, Bulgaristan’dan ‘Bravo Franklin’, İran’dan ‘Kırkayak’, İspanya’dan ‘Üfleme’, İtalya’dan ‘Ayağının Götürdüğü Yere Git’, Polonya’dan ‘Zamanın Ortaya Çıkışı’, Romanya’dan ‘Melekler Sokağı’, Almanya’dan ‘Barış İçin Beş Küçük Parça’, Yunanistan’dan ‘Duşta Şarkı Söyler Misin?’ ve Rusya’dan ‘Kutuda Kim Var?’ isimli çocuk oyunları sahnelenecek.

Türkiye’den ise hem Devlet Tiyatrolarının hem de Şehir Tiyatrolarının başarılı oyunlarının yer aldığı festivalde; Ankara Devlet Tiyatrosu ‘Tiyatro Makinesi’ni, ‘Altın Kız’ı, ‘Tembel Memiş’i ve ‘Arkadaş’ı; Adana Devlet Tiyatrosu ‘Don Kişot’u; Trabzon Devlet Tiyatrosu ‘Bayram Yeri’ni; Van Devlet Tiyatrosu ‘Zambak Limanı’nı; Bursa Devlet Tiyatrosu ‘Sinco Akıllı Sincap’ı ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Tiyatroları ‘Mevsimler’i minik sanatseverlerin beğenisine sunacak.

Festivalde ayrıca; kukla, gölge oyunu, dans tiyatrosu, opera ve bale, müzikal gibi farklı tekniklerin kullanıldığı çocuk oyunları, atölye çalışmaları gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Festival Coşkusu Her Çocuğa Ulaşacak

“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali ile binlerce çocuğa ulaşmayı hedefleyen Devlet Tiyatroları sosyal sorumluluk alanında önemli adımlar atıyor.

Devlet Tiyatroları, festival coşkusunu her çocuğun yaşayabilmesi için ‘Klinik Palyaçolar’ ile hastanelere gidecek, burada yatan çocukları umudun ve mutluluğun pozitif gücüyle buuşturarak, çocuklara hediyeler sunacak.

Bir başka sosyal sorumluluk projesi olan Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nin sahneye uyarladığı ‘Dünya’ya Mesaj 3’ adlı oyun, festival kapsamında tiyatroseverlerle buluşacak. Serebral Palsili çocuklar sahneye çıkacak ve sahneleyecekleri oyunla farkındalık yaratacaklar.

Ankara Devlet Tiyatrosunun düzenleyeceği ‘Adım Adım Tiyatro-Provadan Temsile’ etkinliği de festivalde gerçekleştirilecek bir diğer proje. ‘Çocukların Sevgisi’ adlı projede, çocuklar sahnede yapılan provayı ve usta oyuncuların rol çıkarma çalışmasını izleyecek ve rejisörün kendilerine vereceği mizanseni Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçılarıyla birlikte sahnede gerçekleştirecekler.

Festivali Bugüne Kadar 300 Bin Çocuk İzledi

“Küçük Hanımlar, Küçük Beyler” Uluslararası Çocuk Tiyatroları Festivali, geçtiğimiz 13 yılda 60 farklı ülkeden 115 farklı yabancı tiyatro grubunu, yerli ve yabancı bin 200’den fazla sanatçıyı ağırladı.

Festivalde, Türkiye’den özel tiyatrolar, şehir tiyatroları ve Devlet Tiyatrolarının sahnelediği oyunlar da dahil toplam 280 oyun ve 900 temsil gerçekleştirildi ve sahnelenen oyunları bugüne kadar 300 bin çocuk izledi.

30 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek festival programıyla ilgili detaylı bilgiye
adresinden ulaşılabilmektedir.
#Tiyatro
#23 Nisan
#Ankara
6 yıl önce