|

Aziz Sancar'dan sonra iki isme daha ödül

Hasar gören DNA hücrelerinin onarımıyla ilgili mekanizmaları ortaya çıkaran çalışmasıyla kimya dalında Nobel Ödülü kazanan Aziz Sancar'dan sonra iki Türk bilim adamı daha Türkiye'nin gurur kaynağı oldu.

Yeni Şafak
23:34 - 21/10/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:36 - 21/10/2015 Çarşamba
DHA

ABD'nin Chicago kentinde Nortwestern Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdar Bulun ve Yale Üniversitesi Nörovasküler Cerrahi ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Murat Günel, tıp alanında ABD'nin en saygın kurumlarından biri olan Ulusal Tıp Akademisi (NAM) üyeliğine seçildi.



İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesini 1983 yılında bitirdikten sonra akademik eğitimini ABD'de sürdüren Bulun, dünyada yaklaşık 200 milyon kadının mustarip olduğu endometriözış hastalığının tedavisi üzerine ilaç çalışmaları yapıyor.



İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra 1991'de ABDye gelen ve bilimsel çalışmalarını burada sürdüren Murat Günel, moleküler genetik, beyin kanamaları ve damar tıkanıkları konusunda yüksek ihtisas yaptı. Murat Günel, daha önce de Amerikan Sağlık Bakanlığı tarafından verilen Ulusal Sağlık Enstitüsü (NİH) büyük araştırma ödülünü kazanmıştı.



Yale Üniversitesi'nde Nörovasküler Cerrahi ve Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı olan Günel Türk-Amerikan Tıp Birliği Başkanlığı'nı da yürütüyor.



ABDde yaklaşık 1700 üyesi olan Ulusal Tıp Akademisi (National Academy of Medicine), ülkenin sağlık politikaları ve klinik tıp üzerinde söz sahibi bir kurum olarak biliniyor.

#abd
#aziz sancar
#Murat Günel
#Serdar Bulun
8 yıl önce