|

Baksı Müzesi posta pulunda

PTT AŞ, dünyanın en sıra dışı müzelerinden biri olan ve geleneksel sanatlarla modern sanatları buluşturan Baksı Müzesi adına düzenlediği anma pulu ve posta kartını yayımladı.

12:49 - 18/04/2019 Perşembe
Güncelleme: 12:54 - 18/04/2019 Perşembe
IHA
Baksı Müzesi
Baksı Müzesi

Bayburt’ta şehrin 45 kilometre dışında, tepenin üzerine kurulu özgün bir kültürel etkileşim merkezi olan Baksı Müzesi’nin kültürel ve sosyal alanlarda da ülke değerlerine sahip çıkan PTT AŞ tarafından anma pulu ve posta kartı yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonunda 25 Şubat tarihinde Bayburt Baksı Müzesi Konulu Pul İmza Töreni ve Türk Halk Müziği Konseri gerçekleşti. Anma pulu ve posta kartlarının yayımlanması üzerine Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile PTT AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kenan Bozgeyik basın toplantısı düzenledi.

Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, müzenin Türkiye için önemi ve PTT tarafından pul ve posta kartlarının yayımlanması ile ilgili olarak şunları söyledi:

  • “Baksı Müzesi’ni hayal ettiğim dönemlerde büyük kentler ve Anadolu kırsalı arasında birbirinden kopuk iki yaşam modeli söz konusuydu. Merkez bir yanıyla kültürel hafızasından adım adım uzaklaşırken, çağdaş olan ise bu merkezlerde kendine alan açmaya çalışıyordu. Kırsal alan ise gurbet nedeniyle hızla kültürel yabancılaşma ortamına sürükleniyordu. Bu iki durumu birbirine bağlayan bir kültürel köprüye ihtiyaç vardı.

Müzecilikte iletişim için bize yeni bir platform açan bu uygulamadan dolayı PTT Genel Müdürü’müz Kenan Bozgeyik şahsında tüm katkısı olanlara teşekkür ederim."

Dünyadaki en sıra dışı müzelerden biri: Baksı

Bayburt’ta, Çoruh Vadisi’ne bakan bir tepenin üzerine kurulu olan Baksı Müzesi, sanat dünyasına yeni öneriler sunuyor. Çağdaş sanatın şehir merkezlerine olan bağımlılığını, kültür ve üretim, sanat ve zanaat, geleneksel ve çağdaş arasındaki ilişkileri sorguluyor. Baksı Müzesi zengin bir çağdaş sanat koleksiyonu, halk resimleri koleksiyonu, cam altı, dokuma ve etnografik malzeme koleksiyonuna sahiptir. Müze, sanatçılar ve araştırmacılar için geleneksel sanatla çağdaş sanatı buluşturan özgün bir kültürel etkileşim merkezi olma misyonu üstleniyor ve çağdaş yaşamın şehir merkezlerine hapsolmasına karşı durarak, merkezin çevreden algılanmasını öneriyor.

  • Baksı Müzesi, Bayburt doğumlu sanatçı ve eğitimci Hüsamettin Koçan’ın bireysel düşü olarak 2000 yılında filizlendi. Başta sanatçılar olmak üzere çok sayıda gönüllünün katkısıyla yıllar içinde gerçek bir toplumsal projeye dönüştü. Kapılarını 2010 yılında açan Baksı’yı, bugüne kadar yaklaşık 200 bin kişi ziyaret etti. Baksı Müzesi, interdisipliner bir müze olarak; kültür turizmi, kadın istihdamı, çocuk şenliği gibi etkinliklere ilaveten müzik alanında da çalışmalar gerçekleştirmektedir.

2019 yılında Baksı Müzesi etkinlikleri, 1 Mayıs-25 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek Nuri Bilge Ceylan sergisiyle başlayacak. Temmuz ayında gerçekleşecek yazlık sinema buluşmalarının ardından, 1 Eylül-Haziran 2020 tarihleri arasında Şakir Gökçebağ sergisi Baksı Müzesi’nde ziyaret edilebilecek. Yine Eylül ayında müze, konserler ve Geleneksel Çocuk Şenliğine ev sahipliği yapacak.

#PTT
#Bayburt
#Baksı Müzesi
5 yıl önce