|

Balık mevsimini sardalya ile açın

Balık mevsiminin başladığı bu ay aslında sardunyanın sonuna geldik. Bu yüzden mücadele yıllarımızda iyi bir besin kaynağı olan ve pişirmesi kolay sardalyayı asma yaprağıyla denemeniz için farklı bir tarifi bu hafta sizlerle paylaşıyoruz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/09/2016 Pazar
Güncelleme: 02:49 - 4/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

Balık sezonu Eylül ayı itibariyle başlıyor ve o hafif, besin değeri yüksek lezzetler sofralarımıza dönüyor. Bu kadar özledikten sonra, en iyi lezzeti elde etmek için balığın mevsimini, takvimini takip etmemiz gerektiğini zaten biliyoruz. Bu takvim aynı zamanda, balık türlerinin yok olmasını da engelleyerek ekosistemi koruyor. Eylül ayında, sofralarımıza sıkça konuk olan levrek ve çipura için sezon başlamış demek. Bu iki balık için daha zamanımız var diye düşünerek, Ege ve Marmara'da Eylül ayında bollaşan sardalya balığından bahsetmek istedim bu hafta. Çünkü sardalya için son aydayız ve Eylül'den sonra sardalyanın yumurtlama zamanı...



İYİ BİR BESİN KAYNAĞI


Karadeniz için hamsi neyse, Ege için sardalya odur. Temmuz'dan Ekim'e Ege ve Marmara'da bolca bulunan sardalye aklımıza hemen Çanakkale'yi, Gelibolu'yu getiriyor. Burada çokça tüketilen ve mücadele yıllarında da iyi bir besin kaynağı olarak tarihe geçen sardalyanın tuzlanarak saklanmasının tarihi çok daha eski. Bugün adına festivaller bile düzenlenen bu küçük güzel balık, bütün deniz ürünleri gibi omega yağ asitleri ve D vitamini açısından zengin. Kılçığını ayıklamak zorunda olmadığımızdan, kalsiyum deposu denilebilir. Aynı zamanda pişirmesi de kolay. Tam da asma mevsiminin sonuna yaklaşırken, sardalyayı asma yaprağında pişirmek gerçekten iyi bir fikir, hoş bir deneyim olabilir. İşte Çanakkale yöresinden, asma yaprağına sarılmış sardalya balığı tarifi.





Asma yaprağında sardalya


Yapılışı

: Sardalya balıkları ayıklanır, yıkanır, tuzlanır ve bir süre bekletilerek suyu süzülür. Dereotu yıkanır ve saplarından ayrılır. Bir cam fırın kabına bolca dereotu sapı yayılır. Balıkların içlerine dereotu, öğütülmüş tane karabiber konulur. Asma yaprakları, damarlı yüzeyi üste gelecek şekilde serilir. Sardalya balıkları asma yapraklarının üzerine koyulup,bir miktar zeytinyağı gezdirilir, sarılır. İki ucu açık bırakılırsa, daha iyi sonuç alınabilir. Sarılan balıklar dereotu sapı dizilmiş cam fırın kabına yerleştirilir. Fırın kabının içine istenirse bir kaç arpacık soğanı atılabilir. Bir çay bardağı su ilave edilip biraz tuz gezdirilerek fırın kabının kapağı örtülür. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15-20 dakika pişirilir ve bir kaç dilim limon, turşu, yeşil salata eşliğinde servise alınır. Afiyet olsun.



MALZEMELER

(asma yaprağında sardalya)


*20 tane sardalya balığı *2 tatlı kaşığı tuz *20-30 adet büyükçe asmayaprağı *1 Demet dereotu *Tane karabiber *2 çay bardağı zeytinyağıbın



#Balık mevsimi
8 yıl önce