|

Ben de bir zamanlar mülteciydim

Kadın basketbolcu Bosnalı İndira Kaljo, mülteci çocuklara yardım etmek ve kadınların sosyal yaşamda aktif olabilmelerini sağlamak için 'Global Activne' isminde bir organizsayon başlattı. Kaljo, "Ben de bir zamanlar mülteciydim. Bize yardım eden insanlar oldu. Şimdi yardım sırası bende" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2016 Pazar
Güncelleme: 01:04 - 17/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Bosna Savaşı'nın patlak verdiği ve dünyanın en büyük insan kıyımının yaşandığı süreçte ülkesinden göç etmek zorunda kalan basketbolcu İndira Kaljo, ailesiyle yıllarca Amerika'da yaşamış. Burada basketbol oynamaya başlayan ve tesettüre girdikten sonra da bu sporu devam ettirmek için verdiği çabayla ismini duyuran Kaljo, en son TRT ekranlarında yayınlanan Genç Yönetmenlerin Gözünden Yaşadığımız Dünya programında Potada Büyüyen "Özgürlük" belgeseliyle herkesin yakından tanıdığı biri haline geldi. Kaljo'nun bilinmeyen bir yönü de bu belgeselle ortaya çıkıyor: Mültecilere yardım etmek için gecesini gündüze katan merhametli bir kadın. Kendisi gibi diğer tüm kadınların da aktif çalışmalarda bulunması gerektiğini belirten bir zamanların mülteci Kaljo'su “Ben de bir zamanlar mülteciydim. Bize yardım eden insanlar olmasaydı bugün bu konumda olmam zordu. Şimdi Allah'ın izni ve rızasıyla bende onlara yardım etmek istiyorum" diyor.



AZ DA OLSA YARDIM ET


4 yaşındayken savaş nedeniyle ailesiyle beraber son otobüse binerek Bosna'yı terk etmek zorunda kalan Kaljo, silah seslerinin hala kulaklarında yankılandığını söylüyor. Çocukken yaşadığı ülkeden botlarla kaçtıklarını dile getiren Kaljo, “ Ben 4 ablam 10 yaşındaydı. Korkunç hikayeler işte tam da burada başlıyor. Aylan bebek gibi çocuklar botlardan düşüyordu. Şu anda Suriyeli çocukların neler yaşadığını çok iyi biliyorum. Kalbim acıyor. O zaman ilk olarak Almanya'ya daha sonra Amerika'ya sığındık" şeklinde konuşuyor. Kaljo, "Yap ne yapabilirsen, yardım et edebildiğin kadar, az olursa bile önemli olan onlara yardım etmek" diye herkese yardım çağrısında bulunarak özellikle Suriyeli çocuklar için yardım çalışmaları yürütüyor.







ÇOCUKLAR GÜLSÜN YETER


Kadınların sosyal yaşamlarında aktif olması gerektiğini sözlerine ekleyen Kaljo bu sebeple 'Global Activne' isimli oluşuma imza atmış. Boşnakça Aktif Kadınlar anlamına gelen bu oluşumla Bosna, Türkiye ve dünyadaki başörtülü sporculara spor yapmaları için ilham vermek isteyen Kaljo “ Yardım etmek isteyenler paranın yanı sıra tebessümle de yanımızda olabilirler.Basketbol maçı, sanat sergisi, Kuran okuma etkinliği gibi faaliyetlerle yapacağımız yardımlar, yaz programımız kapsamında da yer alıyor. Bu nedenle İstanbul'daki Suriyeli mülteciler programı için çok heyecanlıyım. 400–500 kadar Suriyeli çocuğa ulaşacağız. Onlar için bir basketbol kampı düzenleyeceğiz. Kızlar için sanat workshopu yapacağız. O çocukların güldüğünü görmek istiyorum” diyor.







TÜRKİYE'DE DE ŞUBE AÇACAK


Bu zamana kadar çocuklarla İstanbul'da basketbol ve futbol kampları düzenleyen Kaljo, yüzlerce bot ve kışlık malzeme yardımı yapmayı da ihmal etmemiş. Mülteci çocuklar için 17 bavul dolusu kıyafet topladıklarını anlatan Kaljo, "Yaklaşık 100 tane yetim çocuğumuz için lunapark günü düzenledik. Ayrıca 230 tane dul kadın ve yetim çocuklar için yemek organize ettik. Sanat, yoga ve zumba sınıfları oluşturup dersler verdik" diyor. Önümüzdeki kış için de Amerika'dan Suriye, Lübnan ve Pakistan için büyük bir yardım konteynerı göndermeyi planladıklarından bahseden Kaljo, İstanbul ve Gaziantep'teki mülteciler için de yardım ve Ramazan paketleri hazırlığı içinde. Global Aktivne olarak Türkiye'de de yakında bir şube açacaklarını belirten Kaljo, "Türkiye'deki tüm kadınları yardıma davet ediyorum. Gönüllü olsunlar, Türkiye'de ne gibi faaliyetlere ihtiyaç duyulduğu konusunda bize fikirler versinler" diyor.



ALLAH BENİM CİDDE'DE OLMAMI İSTEDİ


Başörtüsü takma kararına ilişkin içinde yaşadığı belirsizlik sürecinde yolu Cidde'ye düşen Kaljo, burada yaşamaya karar vermiş. Cidde'nin Kabe'ye yakın olmasını kendisi için hayırlı olduğunu dile getiren Kaljo "Allah benim burada olmamı istedi. O, insanlara bilmediği binlerce kapı açıyor. Bana açılan kapı da kadınlar adına konuşabilme oldu. Çok büyük bir ölçekte onları temsil edebiliyorum. Bunun yanında çocuklarla birlikte çalışıyorum. Ve bir yandan da basketbola devam ediyorum" diyen Kaljo, Suudi Arabistan'ın ilk bayan basketbol ekiplerinden birinde oynuyor. Aynı zamanda Suudi Arabistan'ı ilk kez uluslararası ölçekte temsil etmeye hazırlanan bu takımda koçluk yapıyor.



Belgesele konu oldu






TRT ekranlarında 13 bölüm yayınlanan 'Genç Yönetmenlerin Gözünden Yaşadığımız Dünya' programında genç yönetmen Yeşim Tonbaz 2 kısa film hazırlamıştı. Potada Büyüyen 'Özgürlük' isimli belgeseliyle İndira Kaljo'yu anlattı. Kaljo'nun şükürle geçen bir hayatı olduğuna dikkat çeken yönetmen Tonbaz, "İndira ile yan yana gelseniz ben neden gülmüyorum diye düşünürsünüz. Çok güçlü biri" diyor. Belgeselde İndira'nn başörtüsü mevzusuna fazla değinmeyen Tonbaz, "Daha çok İndiria'nın mültecilerle olan ilişkisine yoğunlaştık. Çünkü o süreçte mülteci çocuklarla buluşacaktı. Onlara hem kıyafetler verdi hem de basketbol oynadı. İndria neredeyse 24 saatini mültecilerle geçiriyor" şeklinde konuşuyor.



Başörtü savaşına devam


Bugün dünyada özgürlüğün simge isimlerinden biri olan İndira Kaljo'ya FIBA'nın 2014 yılında tanıdığı başörtülü basketbol oynamasına ilişkin 2 yıllık deneme süresi doluyor. FIBA'nın tavrı eğer olumsuz olursa Kaljo, "FIBA tesettür için olumsuz bir tutum sergilerse bunu kabul ettirene kadar savaşacağım" cevabını veriyor.





#Bosnalı İndira Kaljo
#mülteci çocuklar
#Global Activne
#Genç Yönetmenlerin Gözünden Yaşadığımız Dünya
8 yıl önce