|

Berger'in en doğal portresi

15. !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde yazarların hayatını ve edebi romanları konu edinen filmler de yer alıyor. Bu hikayelerden biri de John Berger belgeseli.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/02/2016 Pazar
Güncelleme: 18:14 - 20/02/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bu yıl 15inci kez sanatseverlerle buluşacal !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde karşımıza yazarların hayatını ve edebi romanları konu edinen filmler de çıkıyor. Bu yıl öne çıkan yapımlar arasında İngiliz ressam ve sanat eleştirmeni John Berger'in portresi de yer alıyor.



Kariyerine 1940'lı yıllarda ressmam olarak başlayan, 1948-1955 yıllarında sanat eleştirmenliği yapan sanatçı aynı zamanda roman da kaleme alıyordu. 'Zamanımızın Bir Ressamı' adlı ilk romanını 1958 yılında yayımladı. 'G.' isimli romanıyla 1972 yılında Man Booker Ödülü'nün de sahibi oldu. İngilizce yazan en etkili sanat eleştirmenlerinden biri olarak tanınan Berger, resim ve edebiyatı en doğal haliyle buluşturuyordu. Yazar 1973 yılında İsviçre Alpleri'nin şirin bir köyü olan Quicny'e yerleşti ve zamanını burada geçirmeye başladı.



QUINCY'DE GEÇEN ZAMANLAR


!f İstanbul'da gösterilecek 'Quincy'de Mevsimler' adlı belgesel de bu yıllara odaklanıyor. 23,27 ve 28 Şubat'ta izleyiciyle buluşacak gelgeselin konusu kısaca şöyle; Berger büyük şehri 1973 yılında terk eder ve İsviçre Alpleri'nde küçücük bir köy olan Quincy'ye yerleşir. Binlerce yıl insanlığın geçimini sağlamış olan tarımın yok olmak üzere olduğunu fark ettiğinden beri yaşamının geri kalanını bu yok oluşa tanıklık ederek ve biraz olsun da onu deneyimleyerek geçirmek istemektedir"





DÖRT AYRI PERSPEKTİFLE SUNUYOR


Berger'i Quincy'deki mevsimlerin ritmi eşliğinde odağa alan film dört ayrı perspektiften, dört kısa filmle usta yazarın gündelik yaşamına tanıklık etmemizi sağlıyor. John Berger'le Tilda Swinton'ın doğum günlerinin aynı olmasının yanında, babalarıyla ilgili hikâyelerinin ve elma soyma biçimlerinin de benzeştiğini görüyoruz. Bizi doğanın ve hayvanların yazarın eserlerindeki ayrıcalıklı yerinden günümüz siyasi sorunlarına ve yeni direnme biçimlerine götüren Quincy'de Mevsimler, Tilda Swinton, Colin MacCabe, Christopher Roth, Aksi Sing ve Ben Lerner gibi isimlerin katılımıyla John Berger'i en damıtılmış ve en doğal haliyle görmenin ayrıcalığını sunuyor.



#John Berger
#Bağımsız Filmler Festivali
#İstanbul Bağımsız Filmler Festivali
8 yıl önce