|

Biri tabağımı izliyor

Son yılların yükselen diyet modası ‘online diyet’. Bir yandan 24 saat boyu ne yiyip içmeniz gerektiğini Whatsapp, Facebook veya Skype aracılığıyla etkileşimde olduğunuz uzmana soruyorsunuz. Diğer taraftan diyet hikayenizi bütün görselleriyle sosyal medya hesabınızdan takipçilerinizle paylaşıyorsunuz.

Yeni Şafak
04:00 - 18/10/2015 Pazar
Güncelleme: 20:23 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak
MERVE AKBAŞ


Diyet yapmak zordur. Bir o kadar da sinir bozucu. Farklı nedenle kilo almışsınızdır ve 'sağlıklı' bir yaşam için sağlıklı bir hale gelmek istiyorsunuzdur. Diyetisyenle görüşürsünüz, listenizi alırsınız. Veya daha kolaya kaçıp Google'larsınız. En moda diyeti seçip yola çıkarsınız. Ama işler birkaç gün sonra sarpa sarar. Hatta birkaç saat sonra… Ne yiyeceğinizi, nasıl pişireceğinizi bilemezsiniz. O halde karşınızda bir seçenek daha var: Online diyet. Bilmeyenler için kulağa şaka gibi gelen bu uygulama son zamanlarda zayıflamak isteyenlerin yükselen trendi. Daha doğrusu diyetisyenliğin evrildiği yeni versiyon.



ANLIK DİYETİSYEN HİZMETİ


Diyetisyen diyince hepimizin aklımızda beliren görüntü aslında aynı. Hastane, tahliller, beyaz önlük ve yasaklar… Bu görüntünün yavaş yavaş tarih olduğunu söylemekte bir beis yok. Çünkü diyetisyenlik tamamen değişiyor, hayatımızın içine dahil oluyor. Bu da online diyetle oluyor. Online diyet, diyetisyeninizin sürekli telefonunuzda olması demek. Whatsapp, Facebook veya Skype aracılığıyla etkileşimde olduğunuz uzmana kahvaltınızdan akşam yemeğinize kadar ayrıntılı sorular sorabiliyorsunuz. Yani anlık diyet hizmeti! O gün boyu doğru düzgün bir şey yememiş, gece yarısı eve gelmiş olabilirsiniz. Veya yemek hazırlamaya haliniz yoktur ve hızlı bir atıştırmalıkla günü tamamlamak istersiniz. Sorunuz hep aynı: Ne yemeliyim? Tabi bu ilginç girişimin en önemli ayağı da sosyal medya!







SOSYAL ZAYIFLAMA


Her yediğimiz yemeğin fotoğrafının paylaşıldığı sosyal medyanın diyetin bir parçası olması hayli ilginç ama gerçek. Mesele sadece verdiğiniz kilolaları, yediğiniz diyet menüleri paylaşmak da değil. Diğer kilo verenleri yani başarı hikayelerini görmek, kendi başarı hikayeni aynı platformada görebilme çabasına kapılmak ve sonuç olarak diyete daha sıkı sarılmak... Hal böyle olunca özellikle de instagram üzerinden devam eden paylaşımlar, öncesi-sonrası fotoğrafları, tartı görselleri online diyetlere eşlik ediyor. Az da değil, sosyal medyada sayısız kilo veren ve sayısız diyetisyen bulmak mümkün. Arama butonuna 'diyet' yazdığınızda karşılaşacağınız manzara hayli şaşırtıcı. Bu arada gözümüz yemek bloglarının sayfalarına kaymıyor mu peki? İşte orası muamma. Ama diyette olan hesapların hemen hepsinde az yağlı, sağlıklı tarifler ve kilo hesabına dair püf noktaları bulmak mümkün.







GERÇEKTEN BAŞARILI MI?


Uzmanlara göre online diyet sadece masefaleri kısaltıp diyetisyenle danışanı bir araya getirmekle kalmıyor. Aslında diğer yöntemlere göre daha kolay başarı da getirebiliyor. Elbette tercih her zaman sizin elinizde ama eğer gerçekten istiyorsanız, bir uzman eşliğinde online diyet uygulamak sonuca daha çabuk götürüyor. Yanlış yapma ihtimalinizi azaltıyor, günlük sorunları daha kolay çözmenize yardımcı oluyor.



ONLİNE TERAPİ DE MÜMKÜN


Online diyetisyenlik hizmeti gibi online terapi de yükselişte olan e-hizmetlerden. Danışanlar hastane veya muayenelere gitmek istemiyor veya yoğun tempoları buna elvermiyorsa e-terapinin kapısı çalabiliyor. Online diyetisyenliğin de e-terapinin de normal muayene ücretlerinden farkı yok.



Motivasyonu daha yüksek


Diyetisyen Emre Uzun, online diyet olarak adlandırdığımız uygulamanın birebir diyetten farklı olmadığını düşünenlerden. Uzun'a göre kimi durumlarda motivasyonun daha çok yükselmesine de neden olabiliyor. Ama her diyet gibi bu da kişinin isteğine bağlı. Uzun şunları ifade ediyor: Online diyet daha ziyade şehirdışından bize ulaşan danışanlarımızın tercih ettiği bir yöntem oluyor. Online olarak yaptığımız görüşmeler onlara ofiste yapılan görüşmelerden farksız. Dolayısıyla uzaktan dahi oldukça faydalı sonuçlar alınabiliyor. Daha ziyade 20- 35 yaş arası, interneti aktif olarak kullanan kimseler online diyet için başvuruyor. Sosyal medya da bunun oldukça önemli bir ayağı. Ama bir yandan da ticari bir alana dönüştürülebiliyor. Bazı reklamlarla ilaç satışına yönlendiriyorlar insanları. Yalancı sonuçlarla…Ürün satışına yönelik bu gibi hesaplardan özellikle uzak durmak gerek. Bu tür hesapları çok iyi araştırmadan adım atmamak gerekiyor.







Danışan her an kontrol altında


Diyetisyen Nurten Çetin online diyet hizmeti veren uzmanlardan. Çetin, online hizmete danışanlarının isteği üzerine başlamış. Özellikle 40 yaş ve altındaki gruba online diyet hizmeti verdiğini söyleyen Çetin şunları ifade ediyor: “Online destek aslında pratiklik sağlıyor. Hem diyetisyen hem de danışan için. Benim güne gidip, masanın fotoğrafını bana yollayan danışanlarım oluyor. “Bu masadan ne yemeliyim?” diye veya biraz geç kalarak “Bunları yedim şimdi nasıl toparlayalım?” diye sorular gelebiliyor. Telefon her an elimde, diyetler de her an kontrol altında. Eğer yüzyüze görüşmem yoksa an ve an onlara cevap veriyorum. Bu uygulama benim adıma zor olsa da hem danışanın hem de benim emeğimin ziyan olmamasını sağlıyor. Genelde bana başvuranlardan yakınlarındaki bir hastanede dahiliye uzmanına muayene olmalarını istiyorum. Sonuçları bana mail olarak gönderiyorlar. Sonra ilk diyet listesiyle işe başlıyoruz. Sosyal medya ise oldukça önemli online diyet için. Çünkü hepimizin gözü sürekli telefonlarımızda. Paylaşılan başarı hikayeleri ise yine hepimizi etkiliyor.



Anlık diyetler hazırlıyoruz


Özellikle Almanya ve Avusturya'daki gurbetçi vatandaşlardan online diyet için başvuru aldığını söyleyen diyetisyen Feride Şimşek online diyette birebir görüşmelerden farklı bir uygulama yapılmadığını belirtiyor. Şimşek sosyal medyanın yoluyla yayılan başarı hikayelerinin ise kilo vermek isteyenleri oldukça etkilediğini söylüyor. Şimşek şunları ifade ediyor: Online diyet sayesinde anlık diyet oluşturabiliyorum. Gittikleri mekandaki masaların fotoğraflarını bana gönderiyorlar. Ona göre yeni ara öğünler ayarlayabiliyoruz. Özellikle instagram'da çok sayıda hesap var. İnsanlar hem başarı hikayelerini sevdikleri için hem de kendileri bir başarı hikayesi oluşturabilmek için sosyal medyayı kullanabiliyor. “Kilo vereceğim, beni takip edip bana destek olun” diyen bir çok kişinin hesabı var. Verdikleri kiloları paylaşmak onları daha da mutlu ediyor.


#Diyetisyen
#Online diyetisyenlik
#Facebook
9 yıl önce