|

Boşnak yetimlerini yaşıtları güldürdü

İstanbul Bilim Koleji öğrencileri başlattıkları 'Yetime Yetiş' projesi kapsamında biriktirdikleri harçlıklarla Bosna ve Kosova'daki yetim kardeşlerine bisiklet hediye ediyor. Geçtiğimiz yıllarda 240 bisiklet dağıtılmışken bu yıl 130 yetimin yüzü güldürüldü. Bilim Koleji İlkokul ve Ortaokul müdürü Rahmi Güler "Mostar'da Hırvat çocukları okula bisikletle gidip gelirken Müslüman Boşnak çocukları imrenerek onlara bakıyordu. Onların mahsun bırakmak istemedik" diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 16:26 - 8/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Boşnak yetimlerini yaşıtları güldürdü
​Boşnak yetimlerini yaşıtları güldürdü
isiklet her çocuğun hayalidir. Yüksek bir sınav notu ya da iyi bir karne karşılığında anne babalarla pazarlığı yapılır. Sınav notu düşük, karneler kötü olsa da ebeveynler çocuklarını kıramaz ve bisiklet alırlar. Her çocuğun hayallerini gerçekleştirecek bir anne babası olmayabiliyor ama tanımadıkları insanlar yüzlerini güldürüyor. Bosna ve Kosova'daki yetimlerin bisiklet hayallerini gerçekleştiren İstanbul Küçükçekmece'de bulunan İstanbul Bilim Koleji öğrencileri, 'Yetime Yetiş' projesi kapsamında bugüne kadar 240 bisiklet hediye ettiler. Geçtiğimiz ay da Bosna'da 80, Kosova'da 50 olmak üzere toplam 130 yetime bisiklet dağıtıldı. Bahar döneminde kardeş okullarına yaptıkları gezilerde bölgedeki yetim çocukları unutmayan Bilim Koleji İlkokul ve Ortaokul müdürü Rahmi Güler,

"Mostar'da İstanbul Kültür Derneği ile işbirliği yapıyoruz. Oranın başkanı bize Hırvat çocukların okula bisikletle gidip gelirken Müslüman Boşnak çocukların onlara imrenerek baktıklarını söyledi. Biz de bundan hareketle onları mahsun bırakmak istemedik. 8-12 yaş arası okul çağındaki çocuklara bisiklet hediye ediyoruz" diyor.
ZİYARETLER GEZİYLE
SINIRLI KALMIYOR

Projenin beşinci yılında olduklarını belirten Güler, "Evlad-ı Fatihan diyarı Balkan coğrafyası Bosna Hersek ve Kosova’da iki adet kardeş okulumuzun var. Kardeş okullarımızla karşılıklı öğrenci değişimleri yapıyoruz. Her yıl Bosna’dan öğrenciler okulumuza gelip kendi öğrencilerimizin evlerinde kalıyor. Biz de öğrencilerimizle aynı yıl iadei ziyaret yapıyoruz. İadei ziyarete gittiğimiz de kardeşe okulumuz ve yerel sivil toplum kuruluşlarıyla yetim çalışması yapmaya başladık. Evlad-ı Fatihan dediğimiz akraba toplulukları atalarımızın etkisiyle Müslüman olmuşlar. Şimdi ise Avrupa'nın ortasında tekler. Ayrıca ilkokul ve ortaokulumuzun da Kosova Prizren de bir kardeş okulu var. Kosova ile de 'Türkiye Kosova Ortak Kültürlerde Buluşma' projesi kapsamında çalışmalar yürütülüyor" şeklinde konuşuyor.

ÖĞRENCİLER HARÇLIKLARINI BİRİKTİRİYOR

Bisikletleri tamamen öğrenciler ve öğretmenlerin yürüttüğü kampanyalarla temin edildiğini açıklayan Güler, "Çocuklarımız kendi harçlıklarından para biriktirerek bağış yapıyorlar. Kermesler düzenliyorlar. Öğrencilerimizin kampanyada biriktirdikleri bisiklet bedelleri bir araya getirilerek Bosna ve Kosova’dan bisiklet alımı gerçekleştiriliyor. Kardeş okullarımızın desteğiyle de yetimlere teslim ediliyor. Nisan sonunda Mostar’da Mayıs ortasında da Prizren’deki yetimlerle kendi öğrencilerimizi buluşturarak bu seneki etkinliğimizi tamamlayacağız Akademik başarının yanında öğrenciler sosyal sorumluluk bilincini de kazanıyorlar. İnfak, isar, diğerkâmlık gibi değerlerimizin yaşanılarak öğretilmesi gerekiyor. Bunu medeniyetimizin değerlerinden beslenerek yapabiliriz" ifadelerini kullanıyor.


Bizim yapmadıklarımızı misyonerler yapıyor

Neredeyse 500 yıl var olduğumuz topraklarda hala medeniyetimizin izlerini görmenin mümkün olduğunu belirten Bilim Koleji İlkokul ve Ortaokul Müdürü Rahmi Güler, "Maalesef o coğrafya da başta yetimler olmak üzere Müslüman kardeşlerimiz üzerinde misyoner kuruluşlarının çok ciddi çalışmaları var. Onların yaptıklarını bizim yapamamamız çok ağır. Orası ikinci bir Kudüs olarak algılanıyor. Bu yüzden de müthiş misyonerlik çalışmaları var. Oradaki çocuklar melül mahzun kalmamalılar. Devlet politikası şeklinde yardım etmeliyiz ama bu sefer de diğer etnik gruplar huzursuz olabilir. Bu yüzden oradaki arkadaşlarımız sivil toplum kuruluşlarıyla yapılmasının daha doğru. Geçen sene 100 bisikletin yanı sıra Kur'an-ı Kerim'de dağıtmıştık. Bu yıl da Boşnakça Kur'an-ı Kerim hediye edeceğiz" diyor.


#Boşnak
#Yetim
7 yıl önce