|

Bu ayın kitapları

Eski eserleri edebiyatımıza kazandırma açısından da kıymetli bir çalışma olan Çocuklarla Kırk Sohbet, Ali Nazîmâ’nın tavsiyelerini dinlerken döneminin diline aşina olmak isteyen 10 yaş üstü okuyucusunu bekliyor.

04:00 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 21:33 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Çocuklarla Kırk Sohbet Ali Nazîmâ Büyüyenay Yayınları Mayıs 2021, 96 sf.f.
Çocuklarla Kırk Sohbet Ali Nazîmâ Büyüyenay Yayınları Mayıs 2021, 96 sf.f.

Çocuklarla Kırk Sohbet

Ali Nazîmâ birçok okulda öğretmenlik ve idarecilik yapmış, Fransızcadan Türkçeye, Türkçeden Fransızcaya sözlük hazırlamış, 100’den fazla ders kitabı yazmış bir eğitimci. Nazîmâ’nın bundan yaklaşık 130 yıl önce çocuklar için kaleme aldığı Ahlak Risalesi, Çocuklarla Kırk Sohbet ismiyle Büyüyenay Yayınları tarafından basıldı. İlknur Kirenci’nin yayına hazırladığı kitap; edep, cehalet, haylazlık, cömertlik, sadakat, vefa gibi güncelliğini yitirmeyen meseleler üzerine yazılan sohbet tadındaki yazıları içeriyor. Bu sohbetlerde yazar okuyucuya topluma ve millete faydalı birer insan olmayı öğütlüyor. Kitabın dili hitap kitlesi düşünülerek sadeleştirilmiş, bazı kelimelerin anlamları da genç okurun yeni kelimeler öğrenmesine katkı sağlamak amacıyla dipnotlarda verilmiş. Eski eserleri edebiyatımıza kazandırma açısından da kıymetli bir çalışma olan Çocuklarla Kırk Sohbet, Ali Nazîmâ’nın tavsiyelerini dinlerken döneminin diline aşina olmak isteyen 10 yaş üstü okuyucusunu bekliyor.

Gerçek olana kadar hayal et!


“Bir Fikirle Ne Yaparsın?”, “Bir Problemle Ne Yaparsın?” gibi kitaplarıyla tanıdığımız Kobi Yamada’nın gezegendeki herkesi düşünerek yazdığını söylediği Fazlasını Bulmak isimli eseri Nar Çocuk’tan çıktı. Basit gibi görünen kelimelerin altındaki büyük anlamlarla etkileyici eserler kaleme alan Yamada; sevmek, hayal etmek, cesaret etmek, üretmek gibi sahip olduğumuz emanetleri -yazarının tabiriyle fazlalıkları- bulmayı/buldurmayı hedeflemiş bu kitabında. “Hayata nasıl daha fazla hayat katılır” ı cümle cümle sorgulatan keyifli çizimlere sahip bu kitap, 99 yaş ve daha gençler için tavsiyemiz.

Ben nereden geldim?


Yaradılış gibi önemli bir meseleyi çocuklara ölçülü bir biçimde, bilmeleri gerektiği kadarıyla anlatmakta zorlanabiliyoruz. Gülsüm Mehdiyev ve Kevser Tozduman Yaralı’nın birlikte kaleme aldığı Anne Beni Leylekler mi Getirdi? hemen her çocuğun sorduğu “Ben nereden geldim?” sorusuna tatmin edici, doğru ve tutarlı cevaplar sunmakla beraber bu sorunun “Gökyüzü neden mavi?” kadar normal olduğuna vurgu yapıyor. Hayvanlar üzerinden verilen örneklerle çocuğun konuyu somutlaştırması ve yöneltilen sorularla kendisiyle özdeşleştirmesi sağlanıyor, ebeveynler için yazılan notlarla kitabın nasıl daha verimli hâle getirilebileceğine dair öneriler sunuluyor. 4 yaş ve üzeri çocuklara tavsiye edebileceğimiz Anne Beni Leylekler mi Getirdi? Nesil Çocuk’tan!

#Ali Nazîmâ
#Gülsüm Mehdiyev
#Kevser Tozduman
3 yıl önce