|

Bu sesler mekâna özel

Klasik, Balkan, caz, art-rock gibi farklı türlerin sularında yüzmek ve mekâna özel tasarlanarak yapılandırılmış bir müzik dinlemek... Bu ilginç deneyimi alternatif müziğin dikkat çeken ismi Konjo ve Alper Maral dinleyicilerine sundu.

Yeni Şafak
04:00 - 23/12/2018 Pazar
Güncelleme: 14:59 - 22/12/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Konjo ve müzikolog Alper Maral Ender Sesler konser dizisi
Konjo ve müzikolog Alper Maral Ender Sesler konser dizisi

İstanbul’u izleyerek, İstiklal Caddesi’ni dinleyerek veya sadece bulunan an içinde doğaçlama, alternatif bir müzik yapmak... Konjo ve müzikolog Alper Maral Ender Sesler konser dizisi kapsamında geçtiğimiz hafta YKKS Loca’da İstanbullulara unutulmaz bir performans sundu. Avangart müziğin dikkat çekici isimlerini bir araya getiren bu konser, doğaçlama müzik üzerine çalışanlar, düşünenler için hayli önemli bir deneyim sundu.

MÜZİK İÇİNDE KÜLTÜR

Konjo çeşitli türlerde ve gruplardaki deneyimlerini bir doğaçlama projesinde bir araya getiren Şevket Akıncı, Orçun Baştürk ve Sumru Ağıryürüyen’den oluşuyor. Grup, öncü müzik akımlarıyla gelenekselin kesişim düzleminde, Orta Asya ezgilerinden blues‘a, spoken word ve krautrock‘tan makamsal tınılara uzanan performanslar yapıyor. Alper Maral ise çoğunlukla dramatik kurgusu olan ve “kültür içinde müzik-müzik içinde kültür” ilişkisinden hareket eden elektroakustik ağırlıklı oda müziği yapıtları, tiyatro ve film müzikleriyle tanınıyor. Maral aynı zamanda bir akademisyen.

AKDENİZ MASALI

Konjo ve Alper Maral’ı bir araya getiren Ender Sesler projesi, aslında bir konserler dizisi. Geçtiğimiz cuma günü gerçekleştirilen serinin parçası olan konsere Amerikalı müzisyen Pauline Oliveros’a saygı mahiyetinde, alışıldık konser başlangıçlarının tersine dinleyicilerin yönlendirilmesiyle gerçekleştirilen ses meditasyonuyla başlandı. Konserde Sumru Ağıryürüyen’in İlhan Koman’ın Akdeniz heykelinden esinlenerek oluşturduğu eseri Akdeniz Masalı da çalındı. Yaklaşık bir buçuk saat süren bu ilginç müzik deneyiminde tamamen doğaçlama bir performans sunuldu. Üstelik bu konsere ilgi de yoğundu. Klasik, Balkan, caz, art-rock gibi farklı türlerin sularında yüzüldüğü bu konser, mekâna özel tasarlanarak yapılandırılmış bir doğaçlama olarak da tanımlanabilir. Bu ikilinin ve Ender Sesler’in yeni buluşmaları da olacak. Her mekânda ayrı bir deneyimle beraber…


#Konjo
#Alper Maral
#YKKS Loca
5 yıl önce