|

'Çağdaş Japon Sanatları Sergisi'

Sesshu Uluslararası Sanat Birliği ve Reıjınsha Gallery iş birliğiyle düzenlenen "Çağdaş Japon Sanatları Sergisi" İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Yeni Şafak
09:30 - 26/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 08:08 - 26/03/2016 Cumartesi
AA

Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde düzenlenen serginin açılışında açıklamada bulunan Sesshu Uluslararası Sanat Birliği Başkanı Kazuo Noguchi, sergide Japon sanatçılarının nihonga adıyla bilinen geleneksel Japon resimleri ve kaligrafi gibi çalışmalarının yer aldığını belirterek, "Geçen yıl bu organizasyonun aynısını Japonya Tokyo'da gerçekleştirdik ve sanatseverleri Türk hat sanatı ile tanıştırdık. Türk hat sanatçıları ile de workshop gibi bir çalışma yaptık ve büyük bir ilgi ile karşılaştık." dedi.



Noguchi, sergide 'suiboku-ga' adıyla bilinen Japon mürekkep sanatından örnekler de bulunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:



"Suiboku-ga, Çin'den gelen bir resim türünün Japon ruhuna daha iyi hitap edilmesi için yapılan yenilikler sonucunda ortaya çıkan bir resim türüdür. Çin asıllı bu sanat Japon 'yamaote' sanatı ile kaynaşarak zamanla geleneksel Japon resim sanatının ana çizgilerini oluşturmuştur. Ucu en ince fırçalardan, insan vücudu kalınlığında fırçalar ile bu sanatın yapılması mümkündür. Bu sanatın yazımında kendi ruhunun durumu resme yansır."



Türk hat sanatına benzer özellikler taşıyan Japon kaligrafisi eserlerinin de yer aldığı bilgisini veren Noguchi, "Bu eserlerin kaynağı da Çin asıllı olup, Çin alfabesinden etkilenerek, 'Kana' adlı Japon alfabesinin kullanılmasıyla beraber, geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır." diye konuştu.



Serginin koordinatörü Murat Özelmas ise, "Sergimizin bir yanında Türk Hat sanatından, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin öğrencilerinin ve eğitmenlerinin de eserleri var. Bir yanda da Japon kaligrafi örnekleri var. Bu sergide aslında Türk hat sanatında ve Japon kaligrafi sanatında ortak kullanılan malzemelerden yola çıkılarak mürekkep teması ele alındığı için resimlerde nişasta boyası ile renklendirilmiş Japon teknikleri ile çalışmaları görmek mümkün olacak." ifadesini kullandı.



Sergi, 27 Mart'a kadar görülebilecek.

#Reıjınsha Gallery
#sergi
#Sesshu Uluslararası Sanat Birliği
8 yıl önce