|

Çanakkale'nin altı da üstü de tarih

Birinci Dünya Savaşının en sıcak yaşandığı alanlardan birisi olan Gelibolu, kara müze ve şehitliklerinin yanı sıra sualtı dalış parkıyla da tarihe tanıklık edecek. Geçtiğimiz hafta açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, 106 yıl önce batan savaş gemilerini dalış turizminin hizmetine sunuyor.

Halime Kirazlı
00:00 - 10/10/2021 Pazar
Güncelleme: 00:06 - 11/10/2021 Pazartesi
Yeni Şafak
Bebek kayalıkları
Bebek kayalıkları

Tarihimizde büyük bir öneme sahip olan, Birinci Dünya Savaşına tanıklık eden Çanakkale artık sadece karadan ziyaret edilmeyecek. Kara savaşlarının yanı sıra deniz savaşlarının da sürdüğü Çanakkale’de, açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı sayesinde batık gemiler dalış turizmine katkı sağlayacak. Sualtı Parkının bulunduğu alan yakın bir zamana kadar askeri yasak bölge olması nedeniyle dalış turizmine uygun değildi. Tarihi alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Millî Savunma Bakanlığının girişimleriyle yasak bölge olmaktan çıkarıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının, ilk kez 2017 yılında tarihi alandaki batıkların dalış turizmine açılması fikri projeyi bugünkü haline getirdi.


BU TEMADA İLK

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı su altındaki tarihe, toplam 14 dalış alanıyla 150 kilometrekarelik bir alandan ışık tutuyor. Çalışma kapsamında, su altındaki tarihin tanıtıldığı müze haline getirilen Seddülbahir köyündeki Mehmetçik Fenerinde, 106 yıl önce yaşanan savaştan geriye kalan gemi kalıntıları, ülke bayrakları ve dönemin İngiliz dalgıçlarının kıyafeti sergileniyor. Parkı önemli kılan nokta ise Birinci Dünya Savaşı temalı ilk su altı parkı olması. Projenin saha çalışmalarını, İstanbul Üniversitesi Sualtı Kültür Kalıntılarını Koruma Ana Bilim Dalı danışmanlığında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi yürüttü.


TARİHE TANIKLIK

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir şu bilgileri verdi: “Bu alan, 106 yıldan beri birilerini bekliyordu. Biz de Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu kadar önemli batıkların olduğu sahaya kayıtsız kalamadık. Oradaki top mermilerini, gemi dümenlerini, gemiyi, nereden darbe aldığını, nasıl battığını görecekler. Belki ilerledikçe, çıkarma esnasında suya düşmüş bir süngü, tüfek ya da gemi çapasına rastlayacaklar.”

Bölgede 14 noktada farklı tür ve özellikte batık savaş gemisi bulunuyor. Britanya Adasını koruyan ve donanmanın komuta gemisi olan batık HMS Majestic, bunlardan en önemlisi. Öte yandan boğazda HMS Triumph, Ocean, Bouvet, Goliat gibi çok sayıda batık da yer alıyor.

Tarihi Sualtı Parkını önemi kılan diğer bir nokta, tarihi kalıntıların sualtı fotoğrafçıları için de çeşitli güzellikler barındırıyor olması. Değişik derinliklerde yer alan batık gemilerin üzerindeki patlamamış top mermileri de bölgeye ilgiyi canlı tutuyor.


SUALTI FOTOĞRAFÇILIĞINA DA UYGUN

Yüzlerce canlı türünü bir arada tutan ve Halley kuyruklu yıldızının ilk olarak görüldüğü yer olan Bebek kayalıkları da Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı sınırlarında yer alıyor. Akıntı dalışı deneyimi yaşamak isteyen dalgıçlara ve sualtı fotoğrafçılarına yüzlerce rengi ve canlı türünü bir arada sunan Bebek kayalıkları, dünya çapında sualtı ilgililerinin uğrak noktası olacak. Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, şimdilik 14 batıkla turizme açılmış olsa da battığı bilinen ve henüz keşfedilmeyen batıklarla ilgili çalışmalar sürüyor.

#İsmail Kaşdemir
#Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı
#​1.Dünya Savaşı
3 yıl önce