|

Çarık hep modaydı

Osmanlı’dan bize kalan sayısız mirastan biri de çarıktır. Murat Engizek’in dükkanında çarığın, onlarca renk ve deseni bulunuyor. Dördüncü nesil olarak üretim ve satışa devam eden Engizek, “Çarık birkaç dizi veya filmle meşhur olmadı, hep modaydı” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/07/2016 Pazar
Güncelleme: 20:40 - 2/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Osmanlı'dan günümüze yalnızca saraylar, çeşmeler kalmadı. Sanat eserleri kadar zanaat eserleri de sahip çıkılmayı bekleyen miraslarımızdan. Bunlar arasında çarığın da yeri var. Çarıklar, günlük hayatta kullanıldığı gibi hediyelik olarak veya dekoratif amaçlı da kullanılabiliyor. Murat Engizek'in Kahramanmaraş Semerciler Çarşısı'nda bulunan dükkanında yemeni, çarık, terlik gibi çeşitli tasarım ve modelde ürünler bulunuyor. Engizek “Mantarı ve kaşıntıyı tedavi eden, bakteriyi önleyen tek ayakkabı” olarak tanımladığı çarıkların Maraş'taki atölyelerinde yapıldığını söylüyor. Çarık yapımının sanat olduğuna değinen Engizek, “Bu meslek, dedemin dedesinden kalma. Biz dördüncü kuşak olarak yaşatmaya çalışıyoruz. Aile şirketi olduğu için dayılarım ve diğer akrabalarla devam edebiliyoruz. Umarım sürdürebiliriz. Çarık birkaç dizi veya filmle meşhur olmadı, hep modaydı” diyor.







YAPIMI BİR HAFTA SÜRÜYOR


Günümüzde retro akımlar sayesinde de bir geçmişe dönüş yaşanıyor. Gramafon, daktilo gibi eşyaların yanında çarığı da sayabiliriz. Değişen hayat şartları ve gelişen teknolojiyle birlikte zanaat veya sanat dalında ustalaşan kişilerin sayısı azalıyor. Genelde hazır, fabrika ürünleri tercih ediliyor. Bu açıdan mesleği öğretecek kişi bulmak da zorlaşıyor. Kendisi de çıraklıktan gelen Engizek, çarıkla ilgili şu bilgileri veriyor: “Sıfırdan çarık yapmak, bir hafta sürüyor. Vücuttaki elektriği atması için yapımda kil kullanıyoruz. Tamamen doğal deriden yapıyoruz.”



Hollywood yeni keşfetmedi






Tarihi filmlerin yanı sıra yeni dünyaların kurulduğu fantastik yapımlarda da çarıklara rastlamak mümkün. Osmanlı çarıkları Muhteşem Yüzyıl, Fetih 1453, Truva, Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, 120 gibi yerli ve yabancı yapımlarda kullanıldı. Çarık ve çanta modelleri genelde atölyedeki ustalar tarafından belirleniyor. Bazense sipariş edenin isteği üzerine çalışma yapılıyor. Kahramanmaraş'la sınırlı kalmayan çarık ustası, Türkiye'nin her yerine gönderim yaptıklarını söylüyor. Ayrıca İngiltere, Almanya ve Amerika'ya da çarık gönderiliyor. Hatta Berlin'deki deri müzesinde ürünlerin yer aldığını öğreniyoruz.



#Osmanlı
#Murat Engizek
#Semerciler Çarşısı
#Truva
#Harry Potter
8 yıl önce