|

Caz havası İstanbul'u sarıyor

Cemal Reşit Rey Konser Salonu, gelenekselleşen “CRR Caz Şubatı” programının beşincisinde caz müziğinin usta sanatçılarını ağırlayacak. Programda Aziza Mustafa Zadeh, Marcel Khalife, Rabih Abou-Khalil, Tarek Yamani, Trio Joubran ve Anouar Brahem yer alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/02/2018 Pazar
Güncelleme: 07:12 - 10/02/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Tarek Yamani Trio
Tarek Yamani Trio

İstanbul'un prestijli salonlarından biri olan Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR) klasikten caza, pop müziğinden klasik Türk müziğine bu coğrafyalardan ve diğer coğrafyalardan çıkan her sese yer veriyor. Gelenekselleşen CRR Caz Şubatı'nın beşincisi 16- 23 Şubat tarihleri arasında düzenlenecek. Altı konser programı ile İstanbullu cazseverleri cazla saracak programda Aziza Mustafa Zadeh, Marcel Khalife, Rabih Abou-Khalil, Tarek Yamani, Trio Joubran ve Anouar Brahem yer alıyor. Cazın dünyaca ünlü yaşayan efsaneleri caz rüzgarları estirecek.


EŞSİZ KARIŞIM

Caz Şubatı, Aziza Mustafa Zadeh’nin triosuyla sergileyeceği performansla 16 Şubat’ta başlıyor. Zadeh konserde Liszt, Schumann, biraz Ravel ve Rimsky-Korsakow, bir tutam da Bach’tan oluşan karışımına bolca caz ve elbette olmazsa olmaz yerel Mugam ekleyecek. Farklılıklardan meydana gelen bu eşsiz karışım dinleyenlerin ruhunda unutulmaz bir tat bırakacak. Zadeh’nin piyona ve sesiyle sergileyeceği performansa Ralf Cetto bas gitarı, Simon Zimbardo ise baterisiyle eşlik edecek. Besteci piyanist Tarek Yamani, 19 Şubat akşamı ilk kez İstanbul’da bir konser verecek. Lübnan asıllı Amerikalı piyanist Yamani, büyük beğeni toplayan albümü Lisan Al Tarab: Jazz Conceptions in Classical Arabic’ten eserler icra edecek.


SURİYE'NİN ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIĞI

Besteci, söz yazarı, yorumcu ve udi Marcel Khalife 20 Şubat’ta CRR'de sahne alacak. Khalife sahneyi, dünyadaki çağdaş klarnet sanatçıları arasında ilk üçte gösterilen Makedonyalı klarnet ustası İsmail Lumanovski ile paylaşacak. Lumanovski Doğu müziğinden Batı müziğine yaptığı kesintisiz geçişlerle tanınıyor. 2005 yılında UNESCO tarafından Barış Sanatçısı seçilen Khalife, şarkılarının Suriye’den Irak’a, Mısır’a ve Libya’ya kadar özgürlüğü isteyenlerin çığlığını içerdiğini söylüyor. Eklektik tarzı, geleneksel enstrüman kullanımı, yenilikçi besteleri, cüretkar doğaçlamaları, sahnedeki hikaye anlatımıyla Rabih Abou-Khalil, CRR'de sahne alacak bir diğer udi. 21 Şubat'ta sahneye çıkacak olan Khalil, müziğin zenginliğini keşfetmek için politik ve sosyal normları reddederek evrensel, kendine özgü ve başına buyruk bir müziğe gönderme yapıyor.


TEK MELODİ ÇOK KÜLTÜR

Filistinli üç kardeş Samir, Wissam ve Adnan’dan oluşan bir ud üçlüsü olan Le Trio Joubran adlı müzik grubu, Filistinlilerin acılarını ve Filistin kültürünü temsil eden kederli ve duygusal müzikleriyle 22 Şubat Perşembe akşamı cazseverlerle buluşacak. Onlar, kendi müziklerini tanımlamak için dünya müziği kategorisini tercih etmeseler de özellikle bu alanda çoktan dünyanın en prestijli festivallerinin aranılan topluluklarından biri haline gelmiş durumdalar. Le Trio Joubran tek bir melodiyle birçok kültürü aynı anda temsil ettiklerini, yaptıkları şeyin mecaz olduğunu, bu sebeple müziklerini metaforik olarak tanımlayabileceklerini söylüyorlar.


Udun Rönesansını gerçekleştirdi

“Udun Rönesansını gerçekleştiren adam” olarak anılan ve dünyada olduğu kadar ülkemizde de tanınan ve sevilen Anouar Brahem CRR Caz Şubatı kapsamında 23 Şubat’ta İstanbullu müzikseverlerle buluşuyor. Brahem ve kuarteti bu kez Astounding Eyes of Rita ile sahne alıyor. Udu şarkıcılara eşlik eden bir saz olmaktan çıkartıp solo konserler veren, ardından ünlü müzisyenlerle projeler gerçekleştiren Anouar Brahem, “Bundan yirmi yıl önce pek çok insan udun artık devrini tamamlamış bir enstrüman olduğuna inanıyordu. Şimdi ise ud için yeni besteler yazan birçok müzisyen var.” diyor ve bu gelişmeden duyduğu memnuniyeti sözlerine ekliyor. Konser biletleri İBB CRR Konser Salonu gişesinden ve Biletix’ten temin edilebilir.

#Cemal Reşit Rey Konser Salonu
#Aziza Mustafa Zadeh
#Marcel Khalife
#Rabih Abou-Khalil
#Tarek Yamani
#Trio Joubran ve Anouar Brahem
6 yıl önce