|

Dışarıda kalan mandallar ve insanlar

“Dış Kapının Mandalı” yalnızlığın farklı hallerini sunuyor. Arzu Uçar’ın kaleme aldığı kitap, 2015 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü’nü alarak başarısını kanıtlamış bir çalışma.

Yeni Şafak
04:00 - 7/11/2015 Cumartesi
Güncelleme: 19:04 - 6/11/2015 Cuma
Yeni Şafak
ARZU ŞAHİN


Arzu Uçar'ın “Dış Kapının Mandalı” isimli öykü kitabı Varlık Yayınları'ndan çıktı. Genç bir kalemden çıkan bu ilk kitap, 2015 Yaşar Nabi Nayır Öykü Ödülü'nü almış bir çalışma. Hacim olarak küçük olan kitabın içinde yer alan öyküler, hayatın dışında kalan kişilerin ve onların nesnelerle kurdukları dilin bir yansıması.


Hayatın içindeki figüranların sessizliklerinin sesi olan öyküler, anlatımın gücüyle birleşince ortaya etkileyici bir karma çıkmış. Öyküleri daha önce Varlık ve Duvar dergilerinde yayınlanan Arzu Uçar, kenarda kalanların sesi olmuş.



HEP YALNIZLIK VAR SONUNDA...


Perihan öyküsüyle başlayan kitap, Dış Kapının Mandalı öyküsüyle bitiyor. Aradaki öykülerden Nokta ile birleşiyor. Ve bu üç öykü Dış Kapının Mandalı Öyküsüyle devamlılık arz ediyor. Kitabın içindeki bu sürprizli anlatım, oldukça başarılı. Zira öykü denince bir durumun ve anın ucu açık hali geliyor genelde insanın karşısına. “Peki ne oldu şimdi o kadına?” sorusunun biraz da olsa karşılığını bulması okurun merakını gideriyor.



Öykülerdeki detaylar yazarın bir kadın olduğunu belli ediyor. Gerçi Arzu Uçar erkek kahramanların da gözünden hikayeler anlatıyor. Bunu da oldukça başarılı yapıyor. Ama bu öykülerdeki kadın eli kendini hissettiriyor. Belki bunun en güzel örneğini “Dış Kapının Mandalı” öyküsü ele veriyor. Bir mandalla dertleşecek ya da ona anlamlar yükleyecek bir erkek görmek uzak ihtimal olarak varlığını koruyor.



NESNELERİN DİLİ OLURSA


Bütün öyküler ise yazarının deyimiyle “yalnızlığa” çıkıyor. Karakterler, olaylar ve dışarıda kalma biçimleri değişse de yalnızlık değişmiyor. Her karakterin onu yaşama biçimi değişiyor sadece.



Nesnelerin öykülerde karakterler kadar etkili kullanılması ise insanı çileden çıkarıyor. “Ben saksı değilim” diye feryat eden ünlünün haykırışı sanki kendine yeni bir anlam buluyor. “Ben belki de sadece saksıyım” diyesi geliyor insanın.



Mekanlar, insanlar, durumlar oldukça tanıdık geliyor okura. Birlikte Türk filmi izlerken yalnızlığa gömülmüş kahramanlardan, bir köy düğününde gelini süsleyen utangaç kıza, eşinin terk ettiği bir kadının kendini temizliğe vermesinden, Ayrılık acısı çeken delikanlıya, İsmini unutan kadından dışlandığını hisseden kardeşe... Hemen hepimizin başına gelen ya da gelmesi muhtemel olan durumlar anlatılıyor bu öykülerde.



Dildeki akıcılık, anlatımdaki sadelik iyi bir öykü yazarını müjdeliyor. Zaten Arzu Uçar'ın ilk kitabıyla aldığı ödül bunu doğruluyor.



Dış Kapının


Mandalı


Arzu Uçar


Varlık Yayınları


2015


80 sayfa




#Arzu Uçar
#Dış Kapının Mandalı
#Varlık Yayınları
8 yıl önce