|

Dövüş tekniğini Batman’den aldım

Fatih’in fedaisi Kara Murat, 42 yıl aradan sonra yeniden beyazperdede. Kara Murat’ı Cüneyt Arkın’dan sonra ilk kez canlandıran Fatih Usta “15 yıldır sinema dövüş kareografi üzerinde çalışıyorum. Transporter filminin kahramanı Cyril Raffaelli ve Herkül, Batman, X-Man filmlerinin aksiyon starı Scott Adkins ile yaklaşık 2 yıl süren kareografi çalışmaları yaptık” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/12/2014 dimanche
Güncelleme: 20:00 - 20/12/2014 samedi
Yeni Şafak

Bir film düşünün, karakterler gerçek kılıç kullanıyor ve gerçek dövüşüyorlar. Türk sinema tarihinde en yüksek bütçeye sahip olan Fatih’in Fedaisi Kara Murat, dünya standartlarında aksiyon sahneleriyle en iddialı filmlerden biri. Dövüş ustası Fatih Usta’nın yazıp rol aldığı, toplam yedi senelik bir çalışmanın ürünü olan film 16 Ocak’ta vizyona girecek. Filmle ilgili ilk röportajı Yeni Şafak Pazar’a veren Fatih Usta ile enine boyuna Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ı konuştuk. 


Tarihimizde filmi yapılan pek çok kahraman var. Malkoçoğlu, Battal Gazi onlardan bazıları. Neden özellikle Kara Murat’ı tercih ettiniz?

Fikir 2009 yılında ortaya çıktı. Tarihimize mal olmuş en bilindik kahraman üzerinden gitmeye karar verdik. Nereye gitsem karşıma Kara Murat çıkıyordu. O yüzden sadece Kara Murat üzerinde yoğunlaştım. 


ASLINA UYGUN YAPTIK


Bildiğim kadarıyla sekiz tane Kara Murat filmi yapıldı. 1970’lerde çekilen Kara Murat Fatih’in Fedaisi filmiyle ne kadar örtüşüyor?

Bu filmi diğer çekilen Kara Murat serileri ile kıyaslamamak gerekiyor. Onlar, o dönemin teknolojisi ve yönetmenin bakışına göre yapılmış filmler. Bugünkü Kara Murat o gün yapılan absürtlükten çok uzak. Kullandığımız teknik Türk sinemasında bir ilk. Tamamen Hollywood standartlarında yapıldı. Cüneyt Arkın filmin fragmanını izledi ve çok beğendi. Son rötuşlar için Amerika’da çalışılmaya devam ediyor. Bu film, sinemamıza 100. yıl hediyesi.


Üzerinde yedi yıl çalıştınız. Neden bu kadar uzun sürdü?

Fikir ve hazırlık aşamasını uzun tuttuk çünkü konuyu işlerken özel danışmanlar eşliğinde çalıştık. Filmin hikâyesini ben yazdım. Peygamberimiz ve Fatih Sultan Mehmet’in sözlerinden birebir alıntı yapıldı. Aslına uygun olmasına özen gösterdim. Bu filmde Kara Murat karakteri Fatih Sultan Mehmet’in yaşantısına monte edilmiştir.  


Filmin ne kadarı tarihi ne kadar fantastik öğe içeriyor?

Kara Murat akıncı beyi iken Osmanlı’nın en gözü kara savaşçısıdır. Sultan Murat’ın incisidir. Savaşlarda en başarı gösteren askeridir. Orhan Çelebi’nin Bizans’a sığınması, Fatih’in tahta geçişini engelliyor. Bu ihanetle karısı ve çocuğunu kaybeden bir Kara Murat var. Ona yeniden doğmasını sağlayan bir Fatih Sultan Mehmet’ten bahsediyoruz. Tarihi olan olayların hemen hemen hepsi gerçek olaylardan uyarlama. Bunun yanı sıra Fatih Sultan Mehmet’in Kara Murat’a kurduğu cümlelerin hemen hemen hepsi kendi ağzından verildi.  


Tarihi filmlerin handikabı çoğu kez hikâyenin birebir yansıtılamamasıdır. Sebep olarak seyircinin ilgisini çekmememesi olarak gösteriliyor. Siz bu endişenin dışına nasıl çıktınız?

O görüşe katılmıyorum. Biz şimdi bir dönem filmi yapıyorsak bunu gerçeklerle örtüşmeli. Ancak fantastik öğelerini de korumanız gerekiyor. Biz filmin hem tarihi öğelerini hem de fantastik özelliğini koruyan bir film olmasına dikkat ettik. 


15 YILDIR DÖVÜŞÜYORUM


Filmin fragmanını izleyenler Spartaküs veya 300 Spartalı filmi ile kıyaslıyor. Savaş sahnelerini gerektiği gibi çekildiğinde taklit, ucuza çekildiğinde de beğenilmiyor. Meseleye nereden yaklaşmak lazım?

Sinema bir görsellik ister. Matrix filmiyle beraber aksiyon sahnelerinde hızlatma ve yavaşlatma sahneleri kullanılmaya başlandı. Bunu en iyi yansıtan tarihi filmleri ise 300 Spartalı ve Truva filmidir. Biz de o yoldan gittik. 15 yıldır sinema dövüş kareografi üzerinde çalışıyorum. Transporter filminin kahramanı Cyril Raffaelli ve Herkül, Batman, X-Man filmlerinin aksiyon starı Scott Adkins ile yaklaşık 2 yıl süren kareografi çalışmaları yaptık. Yaptığımız her bir tekniği ona gönderdik. Ondan onay aldıktan sonra filme koyduk. Bana göre bu filmde kullanılan sahneler dünyanın en iyi on filmin dövüş sekansı arasına girebilir. 


Ünlü oyuncuları dövüştürmeniz zor


Bu tarz filmlerde eleştirilen ortak nokta oyuncular, işlenen konu veya efektler olur. İyi bir film yapmak vizyonla mı yoksa tamamen bütçeyle mı ilgili?

Efektlerinin iyi olup olmaması tamamen bütçeyle ilgili. Mesela Transporter filmini yapan animasyoncularla çalıştığınız zaman setteki işiniz daha kolay olur. Dolayısıyla kimse benim gibi 200 kişiyi eğitip savaştırmaz. Çünkü bu bir risktir artık kimse riske girmiyor. Kameranın gezdiği her yerde gerçekten savaşan insan olmasına dikkat ettik. Modellemeleri Amerikalı bir ekip yaptı. Dolby filmimize sponsor oldu. Lansmanı Hollywood’da yapmak istiyorlar. Dolby atmosunu Türkiye’de ilk defa bu filmle tanıtmış olacak. 


Tarihi filmlerde kahramanları canlandıranlar genellikle ünlü oyunculardan seçilir. Ünlü bir oyuncu Kara Murat’ı canlandıramaz mıydı?

Türk sinemasında kimsenin buna ayıracak zamanı yok. Dizi sektöründe isim yapan, Kenan İmirzalioğlu, Burak Özçivit veya Kıvanç Tatlıtuğ gibi oyuncuları alıp bu rolde oynatamazsınız. Çünkü oyuncuları en az sekiz ay kampa almanız gerekir. Filmin koreografilerini ben yaptım. Montajını yaparken de ben vardım. Yumruk dövüşünü öğrenmeniz lazım ve kılıcın bir parçanız olması gerekiyor. Daha sonra hazırlanan koreografiyi öğreneceksiniz. Dünyada dizi oyuncuları dizilerde, sinema oyuncuları sinemada oynar. Türk sinemasında dünyaya açılabilecek düzeyde starların ortaya çıkması lazım. 


Dracula’nın gerçek yüzünü  göstereceğiz


Dracula: Başlangıç filmi Fatih Sultan Mehmet’e karşı savaşan Dracula’yı anlatıyor. Gösterime girdiği andan itibaren tepkiyle karşılandı. Bu film ona cevap olacak mı?

Kara Murat seyirciden vize alırsa yoluna devam edecek. İlk filmde Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçişi, savaşları, Kara Murat’ın Fatih’in fedaisi oluş hikâyesi ve İstanbul’a dayanması anlatılıyor. Dracula filmindeki hikâyenin gerçek olmadığını gerçek olan hikâyenin ne olduğunu seyirciye göstereceğiz.


Kara Murat serisi dışında yapmak istediğiniz başka bir proje var mı?

Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferini, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mohaç Meydan Muharebesi’ni; Malazgirt savaşını sinema filmi olarak çekmek istiyorum. 

#kara murat
#cüneyt arkın
#fatih usta
il y a 9 ans