|

En iyi arkadaşım ödülleri topladı

Down sendromlu bir gencin oynadığı “Tecahül-i Arif” isimli kısa film, Güney Kore’de 5. Uluslararası Seoul Guro Kids Film Festivali’nde Büyük Ödülü’e layık görüldü. Yönetmen Hasan Kalender, çocukken en iyi arkadaşı olan down sendromlu kuzeninden yola çıkarak bu filmi çektiğini belirterek, "Dünya hikayemi çok sevdi" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2017 Cuma
Güncelleme: 07:54 - 7/07/2017 Cuma
Yeni Şafak
En iyi arkadaşım ödülleri topladı
En iyi arkadaşım ödülleri topladı

Vefat eden annesinin yokluğuna alışamayan ve onu hala yanında hisseden down sendromlu gencin hayatının anlatıldığı “Tecahül-i Arif” isimli kısa film dünyada da büyük ilgi görüyor. Hasan Kalender’in yazıp yönettiği film, geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Çekmeköy Belediyesi’nin gerçekleştirdiği “Merhamet ve Adalet” konulu kısa film yarışmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ilk ödülünü almıştı. Zamanla çeşitli festivallerden ödüller alan Tecahül-i Arif, dünyanın dört bir yanında ilgiyle izlendi. Film, İtalya, Filipinler, Almanya, Polonya, Hindistan, Çin, Arnavutluk, Almanya, Yunanistan ve Nepal’in dâhil olduğu 24 ülkede gösterildi. ABD, İspanya, Rusya ve İsviçre’den ise ödülle döndü. Toplamda 61 festivalde gösterilen film geçtiğimiz haftalarda Güney Kore’de 5. Uluslararası Seoul Guro Kids Film Festivali’nde (Çocuk Filmleri Festivali) Büyük Ödül’ü aldı. Kalender, “Bu filmimiz dünyada oldukça ilgi gördü. Bir dahaki çalışmamızda yine down sendromluları işleyeceğimiz uzun metrajlı bir film çekeceğiz” diyor.

FESTİVALLER DEVAM EDİYOR

Kısa metrajlı filmlere göre daha kapsamlı çalıştıklarını söyleyen yönetmen Kalender, “Metrajı kısa klasik sinema yaptım. Keyifli filmleri festivallerin pek sevmediğini biliyoruz. Ama şaşırtıcı olan buna rağmen birçok festivale seçilmiş olmamız. Filmimizi Araplar hariç tüm dünya kültürleri sevdi diyebilirim. Koreliler filmi dağıtmak istedi, bir yıllık sözleşme yaptık. Festivallere katılılımız devam ediyor” diyor. Down sendromluların çoğunlukla hayali bir karakterle yaşadıklarını belirten Kalender, “Arif’in de hayali karakteri annesi. Down sendromlular yalnız kaldıklarında ya da strese girdiklerinde iç dünyalarında o karakterle konuşurlar. Ben de Tecahül-i Arif’te bunun üzerinden bir kurgu yaptım” şeklinde filmini anlatıyor. 12 dakika süren “Tecahül-i Arif” 1 Temmuz itibariyle bir yıl boyunca Teledünya Vizioon Festival kanalında yayınlandığı gibi Youtube’dan da izlenebilir.


KUZENİM DE
DOWN SENDROMLU

Aslında uzun metrajlı bir film çekmek istediğini ifade eden Kalender, “Kısa film bunun ilk basamağı oldu. Down sendromlular ile ilgili bir film çekme hayalim hep vardı. Çünkü benim kuzenimde down sendromluydu. 27 yaşındayken onu kaybetmiştim. Benim çocukluğumdaki en dürüst ve en iyi arkadaşımdı. Doğruluğu öğrenmiştim ondan. Tecahül-i Arif, bu hayalimi gerçekleştirmemde çok önemli. Bir de down sendromlu filminin sıkıcı olmadığını göstermek için Tecahül-i Arif’in kısa metrajını çektim. Bence bu kısa metrajı izleyen uzun bir filmi de izler diye düşünüyorum” diye anlatıyor. Yönetmen Kalender, yine bir down sendromlunun yaşadıklarını anlatacağı uzun metrajlı film için ön çalışmalarına başladığının da müjdesini veriyor.


Ünlü isimler
buluştu

Hasan Kalender’in yazıp yönettiği ve down sendromlu bir genci anlatan “Tecahül-i Arif” isimli kısa filmde Altan Erkekli, Sabriye Kara, Yasemin Çonka ve Erdem Baş gibi ünlü isimler oynuyor. Ana karakter olan Arif’i ise 21 yaşındaki down sendromlu Deniz Özkan canlandırıyor. Oldukça başarılı olan film yurt dışında katıldığı festivallerde övgüler topladı. Kalender, gerçek bir hikayeden yola çıkarak çektiği filmin dünyada bu kadar ilgi görmesinden son derece memnun.


#Film
#Festival
#Down sendromu
7 yıl önce