|

En merhametli mücevher tasarımcısı

Darıca Hayvanat Bahçesi’nde gördüğü felçli bir kediden sonra iyileşmeleri için yürüteç yapan mücevher tasarımcısı Agop Kuyumcuoğlu, şimdi birçok kedinin yürümesine yardımcı oluyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 01:14 - 9/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Köpeğin zeki tavırları, kuşun dinlendirici sesi, kedinin de ürkek tavırları karşısında birçoğumuz hislerimize karşı koyamamışızdır. Sokak kayvanlarına verdiğimiz bir kap yemek bile onun mutluluğu karşısında bizi dünyanın en huzurlu insanı yapar. Böyle güzel sevgilerin oluşmasına sebep olan bu canlar bir kaza sonucu belden aşağısını hissetmeyerek felçli de kalabiliyor. Kaza sonucu bakmak istemeyen sahiplerden kimi barınaklara bırakırken kimi de iyileşmeleri için çabalıyor. Bir hayvanat bahçesinde gördüğü felçli kedinin yürümesi için yaptığı yürüteçle Türkiye'de bir ilke imza atan mücevher tasarımcısı Agop Kuyumcuoğlu, dünyada 300 dolar civarı satılan yürüteçleri gönüllü olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Amatör olarak yapmaya başladığı yürüteçlere ise kısa zamanda onlarca talep gelmiş. “Bir kedi ya da köpeğin bu yürüteçle iyileştiğini görsem dünyalar benim olur” diyen Kuyumcuoğlu ile böyle hassas bir çalışmaya başlama hikayesini kendisinden dinledik.



TÜRKİYE'DE OLMAYAN BİR ŞEY YAPTIM


Felçli kedilerin umudu olan ve yaptığı yürüteçlerle yürümelerini sağlayan Agop Kuyumcuoğlu'nun hassasiyeti dükkanına giren bir kedinin yavrularına sahiplenişini görmesiyle başlamış. O kedilere barınak yapıp beslemeye başlayan Kuyumcuoğlu, o günden sonra gördüğü bütün sokak hayvanlarını doyurmak için deyim yerindeyse dişini tırnağına takarak çalışmış. Kuyumcuoğlu, kedileri hayatına soktuktan sonra onları daha iyi anladığını söylüyor. Son olarak gittiği bir hayvan etkinliğinde gördüğü yürüteç onlar için daha farklı bir şey yapmasına vesile olmuş. Kuyumcuoğlu yürüteç yapmaya başladığı zamanı şu şekilde anlatıyor: “Hayvanlara yardım toplamak için yapılan etkinlikte bir yürüteç gördüm. Ne olduğunu sorduğumda ise 'Felçli hayvanlar bu olmadan yürüyemiyor. Türkiye'de olmadığı için çoğu insan bunu bulamıyor' cevabını aldım ve onun çaresizliği karşısında çok üzüldüm. Eve gidip internetten araştırıp yapmaya başladım. Neredeyse birebir oldu. Aradan 3 gün geçti ve kimsenin almayacağını düşündüğüm sırada arkadaşımdan telefon geldi. Darıca Hayvanat Bahçesi'nde bir kadının kedisine araba çarpmış, ayakları tutmuyormuş. Yürüteci hemen gönderdim ve bir zaman sonra yürümeye başladı. Bu yürüteç ile Türkiye'de olmayan bir şeyi yapmış oldum.”







YETER Kİ ONLAR YÜRÜSÜN


Savunmasız ve yürüyemeyen felçli kedilere yürüteç yapmaya amatörce başlayan Kuyumcuoğlu, bir süre sonra bu taleplerin önüne geçememiş. Kuyumcuoğlu ilk yaptığı yürütecin fotoğrafını Facebook da paylaşmış ve ardından birçok kişi felçli kedisine yürüteç yapması için kendisine ulaşmaya başlamış. 60 kedinin kendisinden umut beklediğini söyleyen Kuyumcuoğlu, kaynak ustalarının da desteğiyle siparişlerini hazırlıyor. Kuyumcuoğlu, “Yeter ki onlar yürüyebilsin. Ben elimden geleni yaparım. Bu yürüteci kullanmaya alışan kediler diğerlerinden daha hızlı koşmaya başlayacaktır. Alıştığı zaman da hayatından çıkaramaz. İlk gönderdiğim felçli kedi iyileşmeye başlamış” diyor. Gönül işiyle bu işi yapan Kuyumcuoğlu, şimdilerde ise dört ayağı da felçli olan köpeğe yürüteç yapmaya hazırlanıyor.



Hayvanlar doğum günü hediyesi değil






Agop Kuyumcuoğlu köpekleri doyurmak için de her pazar yola çıkıyormuş. Beykoz ormanlarında yaklaşık 800 tane köpeği beslediğini söyleyen Kuyumcuoğlu, yaptıkları barınakları insanların kırdığını belirterek “Onlar Allah'ın sessiz kulları. Kimseye zararları yok ama insanlar onları yerlerinden ediyor” diyor. Hayvanların özel günlerde alınan bir hediye olarak görüldüğünü ifade eden Kuyumcuoğlu “Çocuklar sevsin diye yavru köpek alıyorlar. Sonra da barınaklara bırakılıyor. Bu canlar doğum günü hediyesi değil” şeklinde konuşuyor.



#Agop Kuyumcuoğlu
#Darıca Hayvanat Bahçesi
8 yıl önce