|

Geldikleri gibi gittiler

“Milli Mücadele’nin 100. Yılı” anısına Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nde açılan “İstiklal” sergisi ziyaretçilerini yüz yıl önceki işgale ve bu işgale karşı isimsiz kahramanların verdiği mücadeleye tanık ediyor.

Haber Merkezi
04:00 - 26/03/2019 Salı
Güncelleme: 04:05 - 26/03/2019 Salı
Yeni Şafak
Ziyaretçilere kapılarını bugün açacak İstiklal sergisi, sene sonuna kadar Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin giriş katında gezilebilecek. Girişi ücretsiz olan müze, Pazartesi günleri hariç, her gün 10.00 – 18.00 saatleri arası ziyarete açık bulunuyor.
Ziyaretçilere kapılarını bugün açacak İstiklal sergisi, sene sonuna kadar Eminönü’ndeki Türkiye İş Bankası Müzesi’nin giriş katında gezilebilecek. Girişi ücretsiz olan müze, Pazartesi günleri hariç, her gün 10.00 – 18.00 saatleri arası ziyarete açık bulunuyor.

Milli Mücadele’nin 100. Yılı anısına Türkiye İş Bankası Müzesi önemli bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Türk milletinin verdiği mücadeleyi bine yakın belge, fotoğraf, film ve objeyle anlatan İstiklal sergisi ziyaretçisini yüz yıl önceye götürüyor.

Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Anlaşması sonrasında başta İstanbul olmak üzere pek çok şehir işgal edildi. Böylece 465 yıllık başkent ilk kez esaretle tanışmış oldu. Ancak işgal güçlerine karşı kadınından çocuğuna, ilim ve din adamından çiftçisine kadar herkes tek yürek oldu ve direndi. Bu şanlı direnişin sonunda işgal kuvvetleri geldikleri gibi gittiler.

CEPHEDEN HATIRALAR

İşte bu işgal günleri ve Milli Mücadale zaferi İş Bankası Müzesi’nde küratörlüğünü İzzeddin Çalışlar’ın danışmanlığını Haluk Oral’ın yaptığı İstiklal adlı sergiyle anlatılıyor.

Sergide; savaşa dair askeri objeler, o dönem kaleme alınmış günlükler, notlar, savaş sırasında hazırlanmış ve savaşın seyrini belirleyen haritalar ile cephelerde komuta kademeleri arasındaki emirler görülebiliyor. Sergideki projeksiyonlarda Milli Mücadele dönemine ait çok sayıda tarihi görüntü izlenebiliyor. Ziyaretçiler; etkileşimli ekranlar sayesinde sergide yer alan kişi, belge ve objelere dair de ayrıntılı olarak bilgi sahibi olabiliyor. Milli Mücadele’nin isimsiz kahramanlarını bir kez daha saygı ve minnetle anmak için hazırlanan sergi altı bölümden oluşuyor. Serginin küratörü İzzeddin Çalışlar, bu sergide ilk kez M. Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarından olan dedesi İzzeddin Çalışlar’a ait belge ve dökümanları da bu sergide ilk kez ziyaretçiyle buluşturduklarını söyledi. Diğer doküman, görüntü ve belgeler ise Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı, Mudurnu Kent Arşivi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı, SALT Araştırma, Haluk Oral, Mutlu Nergis, Seyit Ahmet Sılay gibi isimlere ait.

  • EN KAPSAMLI SERGİ
  • O dönemde yayımlanmış Minber, Tasviri Efkar, Memleket, Ati, İkdam gibi gazetelere yansıyan başlıkları, muharebeler sırasında Milli Mücadele’yi anlatan propaganda afişlerini, dünya basınıyla yapılan mülakatları da sergide görmek mümkün. Birçok ulusal ve uluslararası arşiv ve koleksiyondan derlenen bine yakın belge, fotoğraf, film, harita ve objeden oluşan İstiklal sergisi, Milli Mücadele’ye dair şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı sergilerden biri olma özelliği taşıyor.

#Milli Mücadele’nin 100. Yılı
#İstiklal
#Sergi
5 yıl önce