|

Genç bilim insanları mühendislik yolunda

Gençlerin bilime ve teknolojiye yönlendirmek için teşvik eden Çekmeköy Belediyesi, Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatlarını düzenledi. Araştırma, teknoloji ve enerji verimliliği adı altında 3 kategoride yarışan gençlerden dereceye girenlerin tek hedefi mühendis olmak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2016 Pazar
Güncelleme: 21:24 - 11/06/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Toplumu her alanda geleceğe taşıyacak olan gençlerin bilime ve teknolojiye yönlendirmek ülkenin gelişimine en büyük katkı sağlamak olsa gerek. Yeni yetişen genç nesle bilimi sevdirmek ve bilimi kolayca anlamalarını sağlamak için ilköğretimden başlayarak toplumun her katmanında bilimsel yaklaşım, üreticilik, araştırma ve analiz yeteneğini özendirmek gerekiyor. Bilimsel ve teknolojik konulara olan ilgileri yüksek tutularak bilim adamları tanıtılıp rol model alması sağlanmalı. Çekmeköy Belediyesi'de işte tam bu nedenlerle liseli gençlerin bilimi bilen, anlayan, yorumlayan ve üreten gençler olarak yetişmesi ve bu gençlerin bilimsel projelerine destek olması için Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatlarını düzenledi. Yarışmaya başvuran 26 ülkeden 785 proje akademisyenler tarafından değerlendirildi. 3 kategoride yapılan değerlendirme sonucunda araştırma kategorisinde; Çağla Atay ve Elif Zeynep Nerez 'Kârlı Şemsiye' projesiyle, enerji verimliliği kategorisinde; Hüsnü Yalım Yürekli 'Güneş Enerjisi İle Sulama Mekanizması' projesiyle, teknoli kategorisinde ise İsmail Başer 'Selfel' projesi ile birinci oldu. Projelerini konuştuğumuz genç bilim insanlarının meslek seçimi ise mühendislik oluyor.



Başarı ekip işi


Prof. Dr. Aziz Sancar Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına Bursa Özel Emine Örnek Kolejlerinden katılan Çağla Atay ve Elif Zeynep Nerez 10'uncu sınıf öğrencileri. Sınıf akadaşı olan ikili araştırma kategorisinde 'Kârlı Şemsiye' projeleriyle birinci oldular. Projenin ismi gibi temel amaçları ekonomik olarak kâr etmek. Bir şemsiye yaptılar ve o şemsiyeyle aynı konforu sağlayıp, az kumaş kullanarak daha fazla şemsiye elde etmek istediler. Bu doğrultuda çalışmalarına başlayan ikileye en büyük desteği öğretmenleri ve okulu sağlamış. Bir yıl süren çalışmaları sonunda istedikleri şemsiyeyi yapmayı başarmışlar. Aldıkları para ödülünü eğitimleri için harcamayı planlayan Atay ve Nerez, inşaat mühendisi ya da endüstri mühendisi olmak istiyorlar. Fen lisesi öğrencisi oldukları için bilime haşır neşir olduklarına da değinen genç kızlar ortaya yeni bir şeyler çıkartmaktan mutluluk duyuyorlar. Zor bir yarışma olsa da ekip işiyle keyiflice hazırlanmışlar. Yarışma dışında çalışmları olduklarını da söyleyen iki arkadaş bu yarışmayla ilk somut projelerini gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor.



Tamirci değil üreticiyim


Yarışmaya Adana'dan katılan 16 yaşındaki İsmail Başer Mehmet Oduncu Anadolu Lisesi öğrencisi. 'Selfel' projesi ile teknoloji kategorisinde birinci olan Başer, bilime çocukluğundan beri meraklı. Oyuncaklarını kırıp üzerlerine yeni bir şeyler ekleyen Başer, "Tamirci değil üreticiyim" diyor. Yarışmaya katılıp birinci oluşunu ise Başer şöyle anlatıyor: Okulumuza yarışmayla ilgili bir yazı geldi. Danışamanımız da bana sordu 'Katılmak ister misin?' diye. Ben de katılırım dedim. Daha önce kartonlardan bir tane robotgel hazırlamıştım ama yarışma için bunu geliştirip, 3D yazıcılar, kameralar ve selfi çubukları ekledim. Selfi çubukları sayesinde yüksek veya alçak bir yerde olan eşyalar rahatlıkla alınabiliyor. Robotgel telefondaki uygulamayla kontrol edilebiliyor. Böyle bir proje yapmamın sebebi ise babaannem yaşlı, yere eğilemiyor. Annemin de boyu kısa olduğu için üst raftlardan bir şey alamıyor. Ben de onlara faydalı olacak bir şey yapmak istedim. 5 ayımı alan prıje için 3 aylık devlet bursumu harcadım ama değdi. Şimdi aldığım ödülle kendime iyi bir bilgisayar alacağım. Üniversite de mekatronik mühendisliği okumak istiyorum. Ayrıca altıncı sınıftan beri bir hayalim var. Kendi soyismimle bir teknoloji şirketi kurmak. İnşallah bir gün bunu resmileştireceğim."






Kararlı olun


Hüsnü Yalım Yürekli, Niğde Anadolu Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi. Yarışmaya TÜBİTAK Bilim Fuarı için hazırladığı 'Güneş Enerjisi İle Sulama Mekanizması' projesiyle katıldı. Enerji Verimliliği kategorisinde birinci olan Yürekli, dedesinin bahçesinde şahit olduğu fazla su tüketimine çözüm aramış. Tarım alanlarında kullanılan suların tekrardan kendisini yenileyebilmesi için internet üzerinden merak ettiği konuları araştırarak müteahhit olan babasıyla istişareler yapmış. Seralara, fidanlıklara, çiçek üretim yerlerine uygulanabilen projesinin kullanımı Yürekli şu şekilde ifade ediyor: "İlk önce sulama havuzundaki su gücünü güneşten alan motor aracılığıyla damlama sistemiyle bitki diplerine ulaşıyor. Bitki diplerine ulaşan suyun artan kısmı revize olarak tekrardan sulama havuzunda depo ediliyor. Böylece güneş enerjisinden faydalanarak sulama suyunda tasaruf sağlamış oluyoruz. Projemin fikir ve çizim aşaması 3 hafta sürdü. Yazılıma da merakım olduğu için aldığım para ödülüyle kendime hemen bir laptop aldım. Hedefim İstanbul Teknik Üniversitesi'nde inşaat mühendisliği okumak. Yaşıtlarıma bir tavsiyem var. Kafalarına bir şey koyduğunuz zaman kararlı olun."




#Aziz Sancar
#Uluslararası Bilim Olimpiyatlarını
#Hüsnü Yalım Yürekli
8 yıl önce