|

Gençler yerel lezzet avında

Her hafta işlediğimiz farklı konular ve verdiğimiz tariflerle Türk mutfak kültürü ürünü olan yemeklerimizin canlılığını korumaya çalışıyoruz. Bu hafta ise genellikle fast food sever gençlerin aslında yerel lezzetlere olan merakını, buldukları yerel bir tarifle anlatıyorum: Salatalık Kabuğu Kurusu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/12/2016 Pazar
Güncelleme: 22:54 - 17/12/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Kültür mirasını korumanın önemli bir ayağı geleneksel yemekleri zamanın hırçın ellerine teslim etmemek. Köylerde hala pişirilen, unutulmaya yüz tutmuş yemek tariflerini bir arkeolojik kazı inceliğiyle çalışarak ortaya çıkarmak gerekiyor. Bugünün insanının damak tadına uyacak küçük rütuşlarla yeniden lokantalar ile evlerin menülerine eklemekte mutfak emektarlarının ve kültürümüzü koruma derdini üstlenmiş yüreklerin işi olmalı. Ben de bu haftaki yazımı, gencecik aşçılık öğrencilerinin bu bilinci kazanmış olduklarını görmenin sevinciyle yazıyorum.



YEMEĞİN ANA MALZEMESİ SEBZE KABUĞU KURUSU



Köylerinde yaşayan ya da unutulmaya yüz tutmuş tarifleri arayıp bulan Dilan Çoban ve Aslıhan Taşıyan adlı genç öğrencilerimiz, bizim için oldukça ekonomik ve yine her haliyle yerel bir lezzet yaptılar. “Salatalık Kabuğu Kurusu”. Evet Çorum'da kimi köylerde sebze ve meyve kabuklarının kurutulmasıyla yapılan yemekler var. Ben bu yemeklerin muhtemelen Akdeniz'den, mübadele ile gelmiş olduğunu düşünüyorum. Ya da kıtlık ve savaş yıllarında halkın özellikle de annelerin pratik zekasıyla şekillenmiş tariflerden biri olma ihtimali de oldukça gerçekçi bir tez. Sonbahar ayları başında ince ince kesilip kurutulan salatalık kabukları kuruduktan sonra kırılarak saklanır ve kış için harika bir yemeğin ana malzemesi olur. Gelin bu yemeğin tarifine bir bakalım.



Salatalık Kabuğu Kurusu (Çorum Eşençay Köyü)



Not

: Sütlü buğday yarması bugün aktarlarda ve internet üzerinden bulunabilen yerel bir ürün. Fakat yine de bulamazsanız bir su bardağı kırık buğdayı yani yarma ya da döğmeyi süt içinde kaynatabilir, yemeği yaparken su yerine süt kullanabilirsiniz.



MALZEMELER

(SALATALIK KABUĞU KURUSU)




*1 su bardağı sütlü yarma


*1.5 su bardağı salatalık kabuğu kurusu


*1 küçük kuru soğan


*2 yemek kaşığı tereyağı


*1 -2 çay kaşığı tuz


*4 su bardağı su



Yapılışı

: Kurutulmuş salatalık kabukları bir taşım kaynatılıp hafifçe yumuşatılır ve suyu süzülür. Soğan ince ince doğranır ve yağda kavrulur. Sütlü buğday yarması eklenir. Üzerine bir bardak su ilave edilir ve kısık ateşte suyun yarısı çekene dek haşlanır. Salatalık kabukları eklendikten sonra üzerine iki bardak su daha ilave edilir ve yine kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatılır.




#Kültür mirası
#Türk mutfak kültürü
7 yıl önce