|

Gül yanaklı çok meraklı çocuk

Atölye Balık’tan çıkan Meraklı Tomurcuk, bir çocuğun Allah’ı ve Hz. Muhammed’i tanıma yolculuğunu aktarıyor okuruna. Tomurcuk’un soruları hem basit, hem de derinlikli. Multibem ise peygamber hikayelerine bir yenisini ekliyor: Hz. Davut. Bu hikaye özellikle erkek çocuklarının ‘kahraman’ merakıyla örtüşüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 10/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:19 - 9/10/2018 Salı
Yeni Şafak
Peygamber hikayelerine bir yenisini ekleniyor.
Peygamber hikayelerine bir yenisini ekleniyor.
Zeynep Tuba Kesimli

Çocuklar için dini ve tarihi bilgiler veren iyi kitaplar bulmak kimi zaman zor olabiliyor. Bu alanlarda yapılan güzel çalışmaların ise çocukların belleğinde edindiği yeri önemsemek gerek. Son aylarda bu türde yayımlanan ve kendi alanında çok başarılı olan kitapları elimize aldık. Bunlardan ilki Atölye Balık’ın Meraklı Tomurcuk’u. Meraklı Tomurcuk serisinin ilk iki kitabı “Rabbimiz Allah” ve “Rasulullah Muhammed”, “daha çok çocuklar için yazarız, çizeriz, tasarlarız” diyen Atölye Balık tarafından yayımlandı. Sosyal medyadaki paylaşımlarından da istifade ettiğimiz, Türkiye’nin çeşitli illerinde hizmet etmiş ve hali hazırda Mardin/Ömerli’de vaizelik görevini yürüten Merve Safa Likoğlu’nun kaleminden çıkan Meraklı Tomurcuk serisi, içeriğiyle çocuklara olduğu kadar ebeveynlere de hitap ediyor.

Seri, hemen her çocuğun belli dönemlerde sorduğu ve cevap vermekte zorlandığımız temel itikadi sorulara, çocuk zihnini bulandırmayan, yalın ve net yanıtlar vermesi bakımından dikkat çekiyor. Hazırlık sürecinde yazarın tam bir tefsir okuması yaptığını, Kuran Yolu Tefsiri’ni ve Hadislerle İslam’ı kaynak olarak kullandığını hatırlatmakta fayda var. “Rabbimiz Allah” kitabında Tomurcuk “Neden hep bismillah diyoruz, Allah nerede, Muhammed aleyhisselam kim?” gibi sorular soruyor. Günlük hayat düzeni içerisinde anlatıyor anne ve babası Tomurcuk’un merak ettiklerini. Serinin ikinci kitabında ise Tomurcuk, peygamberimiz ile ilgili sorularına vahiy çerçevesinde cevaplar buluyor. “Rasulullah nasıl biriydi, ne yer ne içerdi, çocukları var mıydı?” gibi soruları Tomurcuk’un annesi telaşa kapılmadan, sabırla, bekleyerek, ispat etmeye çalışmadan hepimiz için cevaplıyor. Tomurcuk’un annesi gerçek bir kadın. Slingde bebeğini taşırken yoğurt mayalıyor, kurduğu turşudan komşu teyzeye götürüyor, evlatlarıyla uzanıp sohbet ediyor. Duvarlarında not kağıtlarının olduğu, mutfağından güzel kokular gelen, yer sofrasında yemeklerin yendiği gerçek bir evde yaşıyor Tomurcuk. Sosyal medyadan kendisini takip edenlerin tahmin edeceği üzere Merve Safa Likoğlu esasında burada kendi yaşamından kesitler sunuyor bize yahut pek çoğumuzun olduğu, olmak istediği anneyi resmediyor. Kitapların başında ve sonunda yer alan tekrarlar ve hikayenin ahenkli dili, keyifli bir okuma sağlıyor. İlk sayfada yer alan uyarıdaki gibi “Bu kitabı okuma bilmeyen çocuklara biri okur. Okuma bilen çocuklar kendi okur.” Serinin keyifli çizimleri ise Kedi Müezza’dan tanıdığımız M. Ahmet Demir’e ait. Meraklı Tomurcuk az kelime ile çok şey anlatan, üzerinde titizlikle düşünülmüş sıkı bir çalışmanın eseri. Serinin üçüncü ve dördüncü kitapları Dinimiz İslam ile Kitabımız Kuran ise, okuyucusuyla buluşmak için gün sayıyor.

Çocuklar için Peygamberler Tarihi

Multibem Yayınları’nın 2016’da yayımlanmaya başlayan Peygamberler Tarihi serisinin onuncu kitabı Davud Peygamber raflarda yerini aldı. Fatma Kayhan Yılmaz tarafından kaleme alınan Davud Peygamber kitabı da Nuh, Adem, Yunus, Musa, Salih, İbrahim, Yusuf, Eyyüb, Süleyman Peygamber kitaplarında olduğu gibi erken çocukluk döneminde dikkat edilmesi gereken hassasiyetlere uygun olarak hazırlanmış. Peygamberler Serisi 3-4 yaştan itibaren hikayeyi araç kılarak çocuklara peygamberlerle ilgili temel bilgiler vermeyi hedefliyor. Hikaye kitaplarının tamamı karşılıklı sayfalarda Türkçe- İngilizce metinler yer alacak şekilde tasarlanmış. Bu kitaplar küçük çocuklara İngilizce dil farkındalığı kazandırırken, yaşı daha büyük çocuklar için İngilizce öğrenme sürecinde kaynak görevi görüyor. Sayfa tasarımı, baskı kalitesi göz dolduran kitabın çizimleri ise Hüseyin Sönmezay’a ait. Serinin yakın zamanda İngiltere’de bir yayınevi tarafından 5 kitabının basıldığını da hatırlatalım.

Kahramanım Ertuğrul

Kerem Çokbilir, ilkokul çağında bir çocuk ve savaş oyunlarına oldukça düşkün. Çoğu zaman ailesinden gizli, dayısının dizüstü bilgisayarında annesini kandırma pahasına da olsa oynuyor oyunlarını. Kendisini Kahraman Avcısı diye tanıtıyor ve oyunla gerçeği harmanladığı bir dünyası var. Oyundaki ordusuyla türlü kahramanlıklara soyunuyor. Tabi bu gizli saklı macera, ailesinin kendisine ufak çaplı bir ders vermek istemesiyle son buluyor. Kerem, sorunun farkında olan ve çözüm odaklı bir ailesi olduğu için şanslı. Kerem oyun oynamaya yeltendiği bir gün karşısında dayısını Ertuğrul Bey, babasını Süleyman Şah, annesini Hayme Ana, ablasını Halime Hatun kılığında görüyor ve o günden sonra dayısı Bay Ne Sorsan Bilir, ablası İrem’le birlikte Kerem’e Ertuğrul Bey’in hayatını anlatmaya başlıyor. İrem’le Kerem o günden sonra gerçek bir kahramanla tanışıyorlar. Abla kardeşin atışmalarını da sıklıkla okuduğumuz kitap, alperenlerle cenk etmek isteyen okuyucusunu bekliyor.

Günümüzde ebeveynlerin üstesinden gelmeye çalıştıkları sorunlardan biri de çocuklarını hızla değişen dijital dünyanın gereklerine uygun şekilde yönlendirirken yine dijital dünyanın sağladığı uygunsuz, bağımlılık yapıcı içerikten korumak. Bu içeriğin büyük kısmını da dijital oyunlar oluşturuyor. Her geçen gün yenilenen içeriği ile çocukları girdap gibi içine çeken oyunlar ve ailenin bulduğu çözümler bu kez de Mavi Kirpi’den çıkan İrfan Gürkan Çelebi imzalı Kahramanım Ertuğrul’da karşımıza çıkıyor.

#Peygamber hikayeleri
#Kitap eki
#Yeni Şafak kitap
#Atölye Balık
5 yıl önce