|

Tarihimizle gurur duyduk

“Mehmetçik Kutlu Zafer” dizisi, Birinci Dünya Savaşı sonlarında Osmanlı topraklarında İngilizlere karşı kazanılan zaferimizi anlatıyor. Biz de dizide rol alan Özgü Kaya ve Dilşad Çelebi ile bir araya geldik. Kut’ül Amare zaferinin tüm boyutlarını proje ile öğrendiklerini söyleyen genç oyuncular, “Tarihimizle gurur duyduk” diyorlar.

Hatice Saka
04:00 - 4/11/2018 الأحد
Güncelleme: 12:44 - 3/11/2018 السبت
Yeni Şafak
“Mehmetçik Kutlu Zafer” dizisi oyuncularından Özgü Kaya  ve Dilşad Çelebi.
“Mehmetçik Kutlu Zafer” dizisi oyuncularından Özgü Kaya ve Dilşad Çelebi.

Mehmetçik Kut’ül Amare 2. sezonunda Mehmetçik Kutlu Zafer olarak TRT ekranlarında izleyiciyle buluşuyor. Yönetmenliğini Kamil Aydın’ın üstlendiği “Mehmetçik Kutlu Zafer”, Birinci Dünya Savaşı sonlarında Osmanlı topraklarında İngilizlere karşı kazanılan zaferimizi anlatıyor. Dizinin çekimleri , İstanbul Riva’da 180 dönüm arazi üzerine 60 tane sokağı, kalesi, camisi, hastanesi, evleri, konakları, çarşısı, hanları, meydanları, kışlası ve Dicle Nehri ile tam bir “Kut” şehri inşa edilerek Türkiye’deki en büyük platoda yapılıyor. Biz de bu devasa platoyu ziyaret ettik ve dizinin oyuncuları Özgü Kaya ve Dilşad Çelebi ile bir araya geldik. Unutturulan zaferimizin tüm yönlerini bu projeyle öğrendiklerini söyleyen genç oyuncular, “Tarihimizle gurur duyduk” ifadelerini kullanıyorlar.

Dizide canlandırdığınız karakterlerden bahseder misiniz?
Özgü Kaya
: Zeynep çok güçlü, zeki ve kendini yetiştirmiş bir karakter. Ninesiyle çölde tek başına yaşam mücadelesi veren genç bir kız. Ninesinden gelen uhrevi ve bir de şifacı tarafı var. Hem hisleriyle, hem şifalı otlarla insanları iyileştirmeye çalışan biri. Zeynep çölde zorlu yaşama koşullarında yetiştiği için çok güçlü ve ayakları yere sağlam basan biri.
Dilşad Çelebi
: Alisa, İngiliz bir doktor. Aynı zamanda askeri bir alt yapısı da var. Oldukça milliyetçi, Britanya topraklarını vatanı için bırakıp bilmediği bir ülkeye gelmiş. Bu bağlamda başka ırklara karşı acımazsız tavırlar sergileyebiliyor.
Kut’ül Amare zaferi son yıllarda çok konuşuluyor. Siz daha önce biliyor muydunuz ?
Ö.K:
Açıkçası ben bilmiyordum. Projeye hazırlanırken ciddi bir eğitim aşamasından geçtik. Sadece Türkiye’deki değil İngilizler tarafından olayların nasıl değerlendirildiğine dair kaynakları da okuduk. Çok yönlü bir eğitim oldu. Kitaplar okudum, filmler ve belgeseller izledim. Olayı tüm yönleriyle kavradım.
D.Ç:
Dürüst olmak gerekirse geçen yıl bu proje ile Kut zaferi hakkında bilgi sahibi oldum. Projeye dahil olunca ciddi bir tarih eğitimi aldım. Yapım firmamız dönem dizisi çektiğimiz için oyuncuların bu anlamda altyapısını sağlamlaştırabilmek adına bize destek oldu.
Nasıl bir gerçeklikle karşılaştınız ?
Ö.K:
Tarihimizle gurur duydum. Her bölümü izlediğimde tüylerim diken diken oluyor. Çok zor şartlarda günlerce aç sussuz mücadele etmişler. Öyle anlar gelmiş ki ölüler arasında yatmak zorunda kalmışlar. Bunun çekimini yapmak bu kadar zorken, onların yaşadıkları acıları tahmin bile edemiyorum. O yüzden yaşanmış bir hikayeyi insanlara göstermeye çalışmak çok gurur verici bir şey. Aslında hepimizin geçmişini sorgulaması gerekiyor. Ben mesela bu işten önce çok tarihle ilgili biri değildim. İçinde bulunduğum atmosferden dolayı merakım arttı.
Olayın İngilizler tarafındaki Alisa’nın olaylara bakışı nasıl ?
D.Ç:
Canlandırdığım karakter Alisa kendince muhteşem İngiliz kültürünü bu topraklara getirdiğini düşünüyor. Sert ve maskülen bir tavrı var. Alisa modern tıbbı savunuyor. Zeynep’in de şifacılık yönü var. Mesela İngiliz generali akrep sokuyor ve Zeynep’in getirdiği macunlarla iyileşiyor ama Alisa yine de kendi yöntemlerinin işe yaradığına inanıyor. Doğu’daki yapıyı tanıdıkça değişeceğine inanıyorum ama milliyetçi olduğu için fark etse bile kendine itiraf etmeyebilir.
Zeynep ve Mehmet arasında bir aşk var. İngiliz karakter Alisa da Mehmet’e ilgi duyuyor. Dizinin bu boyutunu da konuşsak ?
Ö.K:
Mehmet ile Zeynep arasında çok kuvvetli bir bağ var. Aşkları, birbirlerinin rüyalarına girmeleriyle başlıyor. Onların aşkları beni çok etkiledi. Günümüzde bu kadar masum ve kuvvetli bir şeyi yaşamamız çok mümkün değil açıkçası. Zeynep, onunla sadece göz göze geldiğinde bile dünyası tamamen değişiyor. Diğer taraftan Mehmet için her türlü tehlikeye atılıyor ve onun için bütün fedakarlıkları yapıyor.
D.Ç:
Alisa, Mehmet’e karşı ilgi duymaya başlıyor. Ancak bunu belli etmek istemiyor. Mehmet onun için aşağı gördüğü bir ırktan geliyor. Mehmet’in Zeynep’e olan ilgisini fark ediyor. O yüzden Zeynep’e özellikle bir tavrı var ve onunla sürekli bir çatışma halinde.
Tarihi dizi çekmenin zorlukları vardır. Nasıl hazırlandınız ?
Ö.K:
Bu projeden önce birkaç ay gerçekten ciddi bir eğitim aldık. Askerlik gibiydi. Sabah erkenden koşumuzu yapıyorduk. Silah, yakın dövüş ve kılıç eğitimleri aldık, at binmeyi öğrendik. Halen devam ediyoruz. Dört nala at koşturduğum sahneler var ve bazen gerilebiliyorum. Atlar da herşeyi hissedebiliyor. O yüzden ne binicilik, ne de kılıç eğitimine ara vermiyorum. Kendimi sürekli geliştiriyorum.
D.Ç:
Evet aldığımız eğitimler bana çok şey kattı. Diğer yandan harika bir platomuz var. Zamanın ruhunu yansıtmak için çok büyük özen gösteriyorlar. Sete gelince o atmosferin içine giriyoruz. Dev bir ekip ve ciddi bir emek var.


100 yıl önceki kadınlar

Oyunculuk maceranızı anlatır mısınız ?
Özgü Kaya:
Ben opera eğitimi aldım. Aslında yolun daha çok başındayım. Bu yüzden bana böyle bir rolün gelmesi beni hem heyecanlandırdı, hem de korkuttu. Çünkü 100 yıl öncesinde yaşayan bir kadını canlandırmaya çalışıyorsunuz. Sorumlulukları kadar artıları da var. Dizinin başından beri bu projedeyim ve çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü bu prodüksiyon ile kendi neslimize ve bizden sonrakilere önemli tarihi bir gerçekliği anlatıyoruz. Hayatımın bir daha hangi döneminde 100 yıl önce yaşayan çok güçlü bir kadını canlandırma fırsatı yakalayabilirim ki..
Dilşad Çelebi:
Bilgi Üniversitesi’nde bilgisayar okudum. Başka bir iş yapmak istediğimi biliyordum. Çizgi film yazmaya başladım. Bir yandan da oyunculuğa olan ilgimi keşfettim.Oyunculuğa ise reklamlarda rol alarak başladım.Mezun olduğumda ise ilk dizi projesi geldi. 2008’de başladım.Bugüne kadar çok sayıda dizide rol aldım. Bu projeden önce Bosna Hersek’te çekilen Aliya dizisinde yer aldım. Aliya’nın kızını canlandırdım. Ben sevdiği işi yapan şanslı insanlardan biriyim. Bu projeyede ikinci sezon dahil oldum. Böylesine ciddi bir prodüksiyonda rol aldığımı için mutluyum.

#Mehmetçik Kutlu Zafer
#Özgü Kaya
#Dilşad Çelebi
٪d سنوات قبل