|

‘Halep'teki son adamlar’ Oscar adayı

Suriye’deki iç savaşta sivillerin yardımına koşan Beyaz Baretliler’den üçünün hikayesini anlatan ‘Halep’teki Son Adamlar’ en iyi belgesel dalında Oscar’a aday gösterildi. Adaylık elde eden diğer bir Arap yapımı ise Filistinli mülteci konusunu işleyen Lübnan filmi ‘Hakaret’.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 04:18 - 25/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Lübnan yapımı "Hakaret" filmi, en iyi yabancı film dalında yarışacak.
Lübnan yapımı "Hakaret" filmi, en iyi yabancı film dalında yarışacak.

Bu yıl 90. kez verilecek olan Oscar Ödülleri'ne aday filmler önceki gün belli oldu. Sinema dünyasının merakla beklediği ödüllere Arap yapımlar damga vurdu. Suriye’de bombaların altında can veren masum sivillere yardım eli uzatan Beyaz Baretetliller'den üç insanın hikayesini anlatan "Halep’teki Son Adamlar” en iyi belgesel dalında ödüle aday gösterildi.

HALEP'TEKİ KATLİAMI DÜNYA GÖRECEK

Suriyeli yönetmen Ferah Fayed dün sitesinden yaptığı açıklamada, "Halep'teki katliamları ve oradaki insanların acı hikayelerin tüm dünyaya ulaştırdığım için gurur duyuyorum" dedi. Fayyad, enkaz altındaki insanları kurtaran bir avuç kahramını anlattığı belgeseli tamamen gerçek kurtarma anlarını gösteren çekimleriyle dikkat çekiyor.


Fayyad belgeselinde "Beyaz Baretliler" olarak adlandırılan sivil savunma teşkilatının üyesi olan üç kişinin günlük yaşantısına dikkat çektiyor. Belgeselin üç ana karateri Halit, Suphi ve Mahmoud kuşatma altındaki Halep'te enkaz altında kalan sivilleri kurtarmak için canını ortaya koymaktan çekinmeyen cesur adamlar. Çekimleri yaklaşık dört yıl süren belgesel tamamen gerçek kişi ve olayları anlatıyor. Defalarca ölüm tehlikesiyle karşı karşıya gelen çekim ekibi filmi tamamlayabilmek için adeta canlarını ortaya koymuş. Suriye'de hapis yatan ve işkence gören yönetmen, ülkesinden ayrıldıktan sonra defalarca Halep'teki savaş bölgesine girip çıkmış .

FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERİ ANLATIYOR

En iyi yabancı film dalında Oscar adayları arasında gösterilen ve geçtiğimiz hafta ülkemizde de gösterime giren "Hakaret" filmi ise Lübnan'daki Filistinli mültecileri konu alıyor. Lübnan tarihinde Oscar'a aday olarak gösterilen ilk film, ülkeye büyük bir sevinç yaşattı. Lübnanlı yönetmen Ziad Doueiri'nin tartışmalı filmi Lübnan'da yaşayan Filistinli mülteciler konusunu ele alıyor.


Lübnanlı yönetmen tepki çekti

Ziad Doueiri'nin "Hakaret” filmi daha önce Venedik’te Altın Aslan için yarışmış ve 'En İyi Aktör' ödülünü kazanmıştı. Yönetmen filmde Lübnan'daki mülteci Filistinililer ve Lübnanlı Hristiyan Araplar arasındaki tarihi gözler önüne seriyor. Film gösterimin ardından tartışmya yol açmıştı. Filistinliler'in Lübnan'da uğradığı haksızlıkların anlatılmadığı ve tarafsız olunmadığı öne sürüldü. Filistin'in Ramallah kentinde filmi protesto eden gösteriler düzenlendi. Doueiri ise hikayenin ve kendi başından geçen bir olaydan esinlendiğini söyledi.

#Arap dünyası
#Sinema
#Oscar
#Ziad Doueiri
6 yıl önce