|

Hamamda kalbi durdu masajla hayata döndü

Sivas'ta 56 yaşındaki Seyit Parlak, hamamda kalp krizi geçirdiğini farkedince, görevlilerden 112'yi aramasını istedi. Bu sırada kalbi duran Parlak, gelen sağlık ekiplerinin kalp masajıyla yeniden hayata döndürüldü.

Yeni Şafak
12:25 - 1/03/2016 Salı
Güncelleme: 10:27 - 1/03/2016 Salı
DHA

Evli ve 2 çocuk babası Seyit Parlak geçen cumartesi günü sabah saatlerinde hamama gitti. Emekli makine mühendisi Parlak, bir süre havuzda yüzdükten sonra hamama gitmek için sudan çıktı. Koridorda fenalaşan Parlak, hamam görevlilerinden yardım isteyerek durumu 112'ye bildirmelerini istedi.



Ekiplerin hamama geldiği sırada Parlak'ın da kalbi durdu. Ambulansa alınan Parlak, burada yapılan kalp masajıyla yeniden hayata döndürüldü. Parlak daha sonra kentteki özel bir hastanede tedaviye alınarak anjiyo oldu. Havuzdan çıktıktan sonra üzerinde bir ağırlık hissettiğini belirten Parlak, "Hamamdaki görevli arkadaşlara kriz geçirdiğimi söyledim. Sonrasını da hatırlamıyorum zaten. Herhangi bir sağlık sorunum da yoktu, günlük spor salonunu gidip geliyorum. Ama sigaranın bize vermiş olduğu zarar yani. 30 yıldır içiyorum" dedi.



Hastanın sağlık durumu hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Doktor İsmail Erdoğu ise, "Hastamız sigara içen ancak bununla beraber düzenli olarak yoğun spor yapan bir insan. Hamama gittikten sonra orada bir sıkışma hissiyle beraber kendini kaybediyor. Ama bilinçli bir hasta. Hemen fenalaştığını söyleyerek 112'ye haber verilmesini istiyor ve ambulans geliyor. Hasta oradan kalbi durmuş olarak alınıyor. Kalp mesajı yapıldıktan sonra hasta hayata dönüyor ama solunum cihazına bağlanıyor. Bize getirildiğinde şuuru kapalıydı. Tabi baktık kalp krizi geçiriyor. Şuuru kapalı ama riskleri ailesine anlatarak anjiyoya alalım dedik. Anjiyoya aldık ve gerçekten ana damarı baştan itibaren tıkalıydı. Önce balon ve daha sonrasında oraya stent koyduk. Damarı çok iyi açıldı. Hasta 1 gün daha yoğun bakımda yattı, ama sonrasında psikolojik ya da fizyolojik hiç bir problemi kalmadan toparladı. Yani sadece spor yapmak hastalar için kurtarıcı olmuyor. Aslında önemli olan sigaradan kurtulmak. Sigara için her kişi için bu risk var" dedi.



#Seyit Parlak
#Sivas
#kalp krizi
#kalp masajı
#Dr. İsmail Erdoğu
#sigara
#anjiyo
8 yıl önce