|

Hamburgerin sırrı sadelikte

Evde misafirlerine yaptığı hamburger ve ızgaraları çok beğenilen Mevlana M. Gürbulak bir süre sonra 'Kendi restoranını aç' ısrarlarıyla karşılaşıyor ve Etiler'de Gürbulak Burger'i açıyor. Hamburgerlerinde sadece tuz ve karabiber kullanan Gürbulak, maharetin etin kalitesi ve sadeliğinde olduğunu söylüyor.

Harun Karabuç
04:00 - 27/01/2019 Pazar
Güncelleme: 17:04 - 26/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Mevlana Gürbulak ve Hasan Doğukan
Mevlana Gürbulak ve Hasan Doğukan

Lezzetli bir hamburger en son ne zaman yediniz? Eti dinlendirilmiş, fazla baharata veya sosa bulanmamış, ne ararsanız içinde olmayan, etin tadını alabildiğiniz sade ama leziz bir hamburger... Böylesini bulmak her zaman kolay olmayabilir. Bu hafta sizler için tam da böyle bir mekandaydık. Etiler'in çiçeği burnunda burgercisi Gürbulak Burger'in hikayesini anlatacağız bu kez. Mekanı üniversite yıllarında tanışan iki arkadaş açmış, Mevlana M. Gürbulak ve Hasan Bayhan. Gürbulak, daha çok işin mutfağında, Bayhan ise finans kısmını idare ediyor. Yaklaşık üç dört yıl evinde misafirlerine hamburger ve ızgaralar hazırlayan Gürbulak, arkadaşlarının "Bir dükkan aç. Biz de istediğimiz zaman gelip, yiyelim. Arkadaşlarımızı da getirelim" ısrarlarına dayanamayarak Gürbulak Burger'i tüm misafirlerine açıyor.

REZERVASYON ŞART

Gürbulak Burger'in çalışma sistemi diğer restoranlardan farklı. Mekan hafta içi 18.30'dan 22.00'a kadar hizmet veriyor. Hafta sonları ise 14.00'dan 22.00'a kadar açık. Mekan kapasitesinden dolayı rezervasyonla konuklarını ağırlıyorlar. Gitmeden evvel sosyal medya veya telefon üzerinden iletişime geçmenizde yarar var. Bazı ufak teknik bilgilerden sonra yediğimiz burgerlerin lezzetinden bahsedebiliriz. Etin tadını almak isteyenler için son derece ideal bir yer Gürbulak Burger. Gürbulak hamburgerlerin sırrını "Gizli bir formül veya sır yok. Temiz ve seçkin bir et kullanıyorum. Çoğu burgercinin maliyetinin bir buçuk iki katı. Ama belli bir standardı olan et. Sadece tuz ve karabiber katıyorum. Katkı maddesi yok. Çok az sos kullanıyoruz. Sosa bulamıyoruz köfteyi. Baskın tatlar yok. Domates, marul, turşu filan da yok. Karamelize soğanı bir buçuk saat kısık ateşte pişirerek hazırlıyoruz, soğan kendi şekerini salıyor. Burger köftesine baharatı katıp şekil verdikten sonra bir saat dolapta dinleniyor. Sonra pişirmeye hazır hale geliyor. Ben genelde bir gün önceden tüm bu hazırlıkları yapıyor, dükkana geldiğimde de pişirip servis ediyorum" sözleriyle açıklıyor.

Beş ayrı özel kasabım var

Çok uzun yıllardan beri farklı kasaplardan et aldığını söyleyen Mevlana Gürbulak, "Beş ayrı kasabım var ama hamburger etini aldığım kasap farklı. İnsanlar sıradan hamburger yerine özel hazırlanmış, belli lezzeti olan bir hamburger yesinler istiyorum. Donmuş patates kullanmıyoruz mesela. Her gün soyup, doğrayıp kızartıyoruz" diyor. Evde misafire yemek hazırlamakla restoran işletmek elbette birbirinden farklı. Gürbulak bu farkı şöyle anlatıyor: "Evde birini misafir etmek kolay. İnsanlar nezaket gereği de olsa yaptığınız yemeği çok eleştirmezler. Ama restoranda verdikleri paranın hakkını almak isterler. Ben de bu yüzden müşteri memnuniyeti için her masayı tek tek ziyaret edip fikirlerini alıyorum."

#Mevlana Gürbulak
#Hamburger
#Gürbulak Burger
5 yıl önce