|

Hastane önünde simit satan kütüphane

Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde simit satarak geçimini sağlayan Bedri Bademci, hem kendi aldığı hem de çevrenin yardımlarıyla oluşturduğu kütüphane ile hastane ziyaretçilerine okuma alışkanlığı kazandırmayı hedefliyor. Nihayet Dergi, simit satıcılığını kütüphanecilikle birleştiren Bedri Bademci’nin hikâyesini anlatıyor.

Yeni Şafak
09:44 - 8/03/2016 Salı
Güncelleme: 10:27 - 8/03/2016 Salı
Nihayet Dergi

Bedri Bademci, 1947'de doğmuş, kitap okuma sevdasını beş yaşında okuma yazma öğrenerek göstermiş bir simitçi... Bir dönem cam tezyinatı ile uğraşarak uzun yıllar cam dekoratörlüğü de yapmış olan Bademci'yi farklı kılan ise büfesinin yanında açtığı kütüphane…



Kart satıcılığıyla başlayan serüven


Hastane bahçesinde Telekom kartı satarak başladığı işini büyüterek simitçi büfesi açan Bedri Bademci, bu büfenin yanına bir de 'Halk Kütüphanesi' ekliyor. Kendi kitapları ve etrafından topladığı kitaplarla kütüphaneyi oluştururken kitaplara Halk Kütüphanesi'nin kaşesini de bastırmayı da unutmayarak kitapların nereye ait olduğunu belli ediyor. Kitapları ödünç almak ücretsizken, aynı anda iki kitap alınamıyor.



Bademci'yi en çok üzen şey ise ödünç alınan bazı kitapların geri getirilmemesi…





Hedef 900 km uzunluğunda kitap rafı


Hastane bahçesinde bekleyen hasta ve hasta yakınlarına kitap okuma alışkanlığını kazandırmayı hedefleyen Bedri Bademci'nin kendisi de doğuştan ortopedik engelli… Facebook sayfasından paylaştığı kütüphanesinde ise tam 1500 kitap mevcut. Bademci'nin en büyük hayali ise 900 km uzunluğunda bir kütüphane rafı oluşturmak…



Yeniden açma umudu


Bademci'nin sözleşmesi, büfesinin kira miktarı arttırılması ve kirasını ödeyemediği için 2014 yılında sekteye uğrayarak hastane yönetimi tarafından feshedilmiş. Devam eden mahkeme neticesinde 2015 Nisan ayında kütüphane kapatılmış. Sonuç olarak kitaplarını dağıtmak zorunda kalan Bademci ve kütüphanenin müdavimleri, kütüphanenin tekrar açılacağı günü bekliyor.





#simitçi
#Kütüphane
#Bedri Bademci
#Ankara
#Nihayet Dergi
8 yıl önce
default-profile-img