|

Hem lezzet hem tarih kokar: Kahramanmaraş

Bazı yerler vardır ilk gittiğinizde değil de birkaç sonrasında alışkanlığa sebep olan. Gidersiniz de alışması zor gelir ama alışınca da tam bağımlısı olursunuz. Dondurması ve nice lezzetleriyle kahramanların şehri Kahramanmaraş dolu dolu yaşanması gereken bir yer…

Yeni Şafak ve
07:52 - 18/09/2016 Pazar
Güncelleme: 04:54 - 18/09/2016 Pazar
Yeni Şafak

İnsanlık tarihi kadar eski bir tarihi var… Birçok medeniyetin yerleşim yeri… Tarihte İstiklal Madalyası verilen tek il… Dövme dondurması, tarhanası, un sucuğu, teneke kebabı, sömelek köftesi ve fıstık ezmesiyle damakları şenlendiren; Kurtuluş Mücadelesi'nde önemli bir yeri olan Sütçü İmam'ın memleketi kahramanlar diyarı Kahramanmaraş... Genelde vatandaşlara sorsanız bölgesi hakkında tartışmaya neden oluyor burası çünkü çoğu kişi burayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sanıyor. Halbuki Akdeniz'in kuzey doğusunda konumlanan Kahramanmaraş, Akdeniz ikliminin insanlarını da sardığı muazzam bir yer…



NESİLDEN NESİLE KALACAK SANDIKLAR

Sıcaklığı 40 derece olsa da hissedilmeyen bu ile Gaziantep üzerinden ulaşıyoruz. İstanbul'dan yolculuğumuz toplamda 2 saat 20 dakika sürüyor. Ve ilk işimiz merkezde bulunan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek'e uğramak oluyor. Mahçiçek, Kahramanmaraş'ın ve Onikişubat İlçesi'nin gerek yemekleriyle, gerek sıcak kanlı insanlarıyla, gerek Bakırcılar Çarşısı ile, gerekse termalleriyle oldukça etkili bir yer olduğunu söylüyor ve şiddetle “Teneke kebabı ile sömelek köftesini yemelisiniz. Üzerine de meşhur dondurmamızdan tatmalısınız” diye önerilerde bulunuyor. Başkan'ın önerisiyle kendimizi Bakırcılar Çarşısı'na yakın Saray Kasap'ta buluyoruz. Kendine has sunumuyla önümüze gelen teneke kebabı muazzam… Yanında gelen ayran ise tamamen manda yoğurdundan yapılıyor, tatlımsı bir tad bırakıyor damaklarımızda… “Yemeğimizi yedik, sıra bunları eritmede” diyor ve Bakırcılar Çarşısı'na giriyoruz. Burası tıpkı Mısır Çarşısı gibi. Baharatçılar, bakırcılar, sandıkçılar çarıkçılar, kuyumcular ahenkle karşılıyor bizi. Bakır işçiliğinin ve ceviz oymasından yapılan işli sandıkların ne kadar etkileyici olduğunu anlatamayız. Özellikle sandıkların yeri önemli Kahramanmaraş'ta. Bir gelin alınacaksa muhteşem bir sandıkla çeyizler içine yerleştirilir ve kız evine hediyeler bu sandıklarla getirilir. Oldukça pahalı olan sandıklar, inanılmaz bir el işçiliğini de yansıtır. Yani böyle bir el sanatına ne kadar ödeseniz az gelebilir. Çünkü bu sandık nesilden nesile kalacak türden…



FISTIKLI DOLAMA VE DÖVME DONDURMA

Çarşıda bir diğer güzellik çeşit çeşit baharatı birarada görmek. Özellikle de acı biber. Her ne kadar “Gaziantep, Şanlıurfa kırmızı biber diyarıdır” desek de Kahramanmaraş'ı bu konuda es geçmemek gerekir. Çünkü yemeklere katılan bu kırmızı biber onları çok daha üstün lezzetli kılıyor. Çarşıdaki kısa turumuzdan sonra aklımıza takılan, dünyaca ünlü dövme dondurmayı denemek üzere Kahramanmaraş Havalimanı'na doğru konumlanan Mado Evi'ne geçiyoruz. Açıkçası ülkemizin pek çok yerinde “Kahramanmaraş dondurması” diye pazarlanan, hatta dondurmacı amcaların şov yaptığı bir ortam yok. Zaten buna da gerek yok çünkü yediğimiz dondurma belki de hiçbir yerde yemediğimiz türden. Yanında da fıstık dolama olunca tadından yenmiyor…



MARSHMALLOW'A BİN BASAR: UN SUCUĞU

Ancak bu ilimizin tek lezzeti dondurma ya da teneke kebabı değil. Burası tarhana ile de ünlü. İster çerezlik ister sadece çorba olarak tüketebileceğiniz tarhanada da bir el emeği göz nuru var. Un sucuğu, ki bana kalırsa en sağlıklı atıştırmalık, pekmez, nişasta, un ve cevizden yapılıyor. Piyasadaki marshmallow olarak adlandırılan şekerlemelerden daha lezzetli ve yedikçe yediresi gelen bir lezzet. En çok çocukların tercih ettiği un sucuğunun yanında cevizli sucuğu da eklemeden olmaz. O da bu bölgenin en ünlü lezzetlerinden biri.



EN UĞURLU KENT

Yakın zamanda Kahramanmaraş, Uludaz'ın uğurböcekleriyle anılacak. milyonlarca uğur böceği için yaz boyunca bir yuva, sığınma alanı olan 2300 metre yükseklikteki Uludaz zirvesi bir doğa harikası. İşte buradaki Türkiye'nin en büyük uğur böceği kolonisinin bir kısmı Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesi'ne taşınacak ve doğaseverlerin ziyaret edebileceği bir evleri olacak. Bunun yanında bu bölgede yetişen kelebekler için de bir kelebek evi oluşturulacak.



ÜLKE SINIRLARINI AŞAN LEZZET

Bugün “Maraş Dondurması”nın ünü, ülkemiz sınırlarını da aşmıştır. Özellikle, yöreye gelen yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken dondurma yapımı, gerçekten görülmeye değerdir. Dondurma, sakız kıvamında olduğundan, çengellere asılarak satılır. Gereğinde iki kişi tarafından elle çekilerek caddenin bir yanından, diğer yanına uzatılır. Maraş dövme dondurmasının kokusu ve tadı, yapımında kullanılan “sahlep”in, özel olarak toplanıp, öğütülmesinden gelir. Yine, Maraş'ın bereketli otlaklarında büyüyen koyunların sütü, dondurmanın ana maddesi olarak büyük rol oynar.



4 ADIMDA KAHRAMANMARAŞ


GERMENİCEA MOZAİKLERİ:

Anadolu'da Roma İmparatoru Caligula adına kurulan kentlerden biri olan Germenicea uzun yıllardan beri aranıyordu. 2009 yılında kent merkezine oldukça yakın bir alanda, Karamaraş olarak da bilinen Dulkadiroğlu Mahallesi'nde bulunan taban mozaikleri burada bulundu.


MARAŞ KALESİ VE MÜZE:

Kahramanmaraş Kalesi geçmişi Hititlere kadar uzanan büyük bir höyüğün üzerine kurulu. Roma, Bizans ve Arapların ardından, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar da kaleyi kullanmış. Kaleden kent manzarasını kuş bakışı seyredip, kale içindeki kafelerde yorgunluk atabilirsiniz. Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi de kentte görülmesi gereken önemli noktalardan. Kahramanmaraş'ın kültür akslarının izini sürebileceğiniz müze kent merkezinde yer alıyor.


KAPALIÇARŞI VE CİVARI:

Kapalıçarşı ana caddesi ve ara sokaklarıyla gezginleri kendine çeken bir mekân. Kırmızıbiberi, kendine özgü tarhanası ve baharatları ile Kapalıçarşı yöresel tatların peşinde koşanlar için çok ideal.


MUHTEŞEM DOĞA:

Türkiye'nin su potansiyeli en bol bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş'ın bu zenginliği doğaya da yansıyor. Başkonuş ve Yavşan yaylalarını baharın başladığı şu günlerde mutlaka görmelisiniz.



#Kahramanmaraş
#Dondurma
#Hanefi Mahçiçek
#Onikişubat Belediyesi
8 yıl önce