|

Hikayenin sonunda iyiler kazanır

Bugüne kadar gördüklerimize, duyduklarımıza başka bir pencereden bakmamızı sağlayan Yeni Şafak Pazar, korku ve endişe çığırtkanlığı yapmak yerine okurlarını iyilik ve halisane duygularla besledi. Bundan sonra başka neler yapıp kendimizi zenginleştiririz diyerek bu sayımızda sokağın nabzını tuttuk.

Yeni Şafak ve
03:00 - 15/05/2016 Pazar
Güncelleme: 11:57 - 15/05/2016 Pazar
Yeni Şafak

Gazete okurlarının profili zamanın ve teknolojinin etkisiyle değişiyor. Orta yaş ve üzeri gündemi genellikle televizyon haberlerinden ve internetteki haber sitelerinden takip ederken teknolojiyle daha içli dışlı olan gençler belki de bir nostalji olarak matbu gazeteleri daha fazla tercih ediyor. Çelişki gibi görünse de aslında gazeteciliği, haberciliği diri tutan bir durum bu. Medyanın siyaset ve politika haberleri etrafından şekillendiği bir dönemde özellikle genç gazete okurunun 'boğucu gündemden' kaçıp sığındığı yerler hafta sonu ekleri.



KADRAJIMIZDA İNSAN VAR


Hayatın bütün canlılığı, renkleri ve kuşatıcılığıyla kendine yer bulan bu yayınlar toplumsal dinamikleri gözlemleyebileceğimiz, kadına, erkeğe, insana, aileye dair soruları ve cevapları da içinde barındırıyor. Ana gazetelerde artık eskisi kadar sıklıkla göremediğimiz kültür-sanat haberleri de şükür ki hafta sonu eklerinde yer bulabiliyor kendine. Yine dünyanın dört bir yanında gençlerin internet üzerinden ilgiyle takip ettiği konular, yazarlar, sanatçılar hafta sonu eklerinde yer alan röportajlar ve dosya konularıyla okurlarıyla buluşuyor. Belki tam da bu yüzden en çok gençler okuyor gazetelerin pazar eklerini.



'İYİ' VE GÜZEL OLANA TALİBİZ


Sokağın nabzı bu sayfalarda atıyor, günü birlik telaşlarda fark etmediğimiz ayrıntılara dikkat kesilebiliyoruz... Elbette her gazete talip olmuyor hakikatin insanın ruhunu ferahlatan yansımalarına. Kendi gazetemiz diye demiyoruz ama Yeni Şafak Pazar benzerlerinden bu açıdan farklı çizgisiyle ayrı bir yerde duruyor. Gördüklerimize, duyduklarımıza başka bir pencereden bakmamızı sağlayan Yeni Şafak Pazar, korkular, endişeler, gerginlikler yerine 'iyilik' ve halisane duygulardan besleniyor.



İSLAM COĞRAFYASINI BULUŞTURDUK


Dünya coğrafyasında Müslümanlar birbirinden haberdar olsun diye sayfalarımızı farklı ülkelere açıyoruz mesela. İslamofobiye Batı'da mücadele eden isimlere selam gönderiyoruz sık sık. Suriye'den gelen kardeşlerimize şefkatle bakıyoruz ve neredeyse her hafta bu duyarlılığı canlı tutmak için onların neler yapıp ettiklerinden sizleri de haberdar etmeye çalışıyoruz. Filistin'i ve orada olup bitenleri gerçekten dert edinenlere kulak veriyoruz. Bunu yaparken de öncelikle zor durumda olan insanların yüreğinde umudu çoğaltmak istiyoruz. Sanatı ve estetik duygusunu önceleyen icracılara mikrofon uzatırken, politik ezberleri tekrarlamak yerine 'insani' olana işaret ediyor tüm başlıkları, spotlarıyla.





KENDİ ÜSLUBUNU OLUŞTURAN GAZETE


Bütün bu gayretiyle bir şeylerin alternatifi olmak yerine kendi dilini, üslubunu oluşturmayı başaran bir hafta sonu eki Yeni Şafak Pazar. Her hafta dergi çapında bir içerikle okur karşısına çıkılırken nasıl titizlenildiği tüm ekibin malumu ve elbette okurun da gözünden kaçmayan bir durum bu. Ama elbette daha iyinin, daha güzelin sonu yok. Biz de bu yüzden bir yandan 500. sayımızın heyecanını yaşarken bir yandan da okurlarımıza nasıl bir pazar eki istediklerini sorduk... İstanbul'un sokaklarını gezip fotoğraflar çektik. Paylaşılan görüşlerin, sunulan önerilerin bir kısmına sayfamızda yer veriyoruz. Diğer görüş ve görselleri ise #yenisafakpazar500 etiketiyle sosyal medyada paylaşacağız. Siz de görüşlerinizi aynı etiketi kullanarak okurlarımızla ve bizimle paylaşırsanız mutluluğumuz ortak olacak. Nice yeni paylaşımlara!



Sanata yer ayırın




Efe Gecegörmez (Kapalıçarşı esnafı): 18 yaşındayım. Eklerde sanatsal konulara ağırlık verilmesi istiyorum. Çünkü toplumumuzun


sadece siyasetten değil kültür sanat dünyasından da haberdar olması gerekiyor.



Çocukları da unutmayın




Yeni Şafak Gazetesi ve Pazar Eki'ni uzun yıllardır takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Her tür haberin bulunduğu dolu dolu bir ek. Ben 3 çocuk sahibi bir anneyim. O yüzden eklerde çocuklarında ilgisini çekebilecek şeyler olmalı. Etkinlikler ve oynayabilecekleri oyunlara ne kadar çok yer verilirse o kadar ilgi çeker. Yeni Şafak Kitap Eki'ni de özel olarak her ay takip ediyorum. Orada kitap tanıtımları yapılıyor ama pazar ekinde de biraz yer verilse çok güzel olur. Yeni edebiyat dergilerine yer verilebilir. Sinema röportajları da yapılıyor. Onları çok beğeniyorum. Sinema ve kültürel alanlarla ilgili yapılan haberler daha çok ilgimi çekiyor. Yeni Şafak Pazar'ın bu yönüyle oldukça geniş bir yelpazesi var.



Öğrenciyiz, ucuz mekan tanıtın




Her hafta Yeni Şafak Pazar'ı düzenli alamasam da internetten takip ediyorum. İktisat bölümü öğrencisiyim. Gazetelerin haftasonu ekleri gündemin o yoğunluğundan biraz daha uzak olmalı. Her ekte bir karikatür sayfası olmalı. İnsanları hem eğlendirecektir hem de bilgilendirecektir. Toplum olarak geçirdiğimiz bu zor günlerde hepimizin gülmeye ihtiyacı var. Yemek sayfasında tanıttığınız mekanlar çok güzel oluyor. Bir sonraki haftasonu gidebileceğimiz mekanları belirlemiş oluyoruz. Ekonomik olan mekanlara ağırlık verilirse daha mutlu oluruz.



# pazar 500


* Ziya Gündüz (Editör): Her sabah Yeni Şafak alıyorum ve pazar günleri de Yeni Şafak Pazar'ı baştan sona okuyorum. Eki 10 yıldır takip ediyorum ve okuduğum en güzel ek. Haberlerin içeriği dolu dolu. Son zamanlara iyilik haberleri de yapılıyor. Çok güzel bir sayfa oldu. Devam etmeli. Topluma bu tarz haberler örnek oluyor. Moda ve trend sayfalarını eşim için takip ediyorum. Bize fikir veriyor. Ayrıca ekte dergilere daha fazla yer verilebilir. Dergi-editör söyleşileri yapılabilir.



* Hamza Bilgü(Yayıncı): Yeni Şafak Pazar'ı yıllardır takip ediyorum. Popüler kültüre ait haberler yapıldığında çok güzel oluyor. Dikkat çekiyor. Gazetede kupon biriktirip hediyeler alma, eklerde de olabilir. İnsanların dikkatini çekeceğini düşünüyorum.



* İbrahim Seyifoğlu, (Kapalı Çarşı Esnafı): Takı ve gümüş satıyoruz. Hafta sonu eklerinde özellikle takı sektörüyle alakalı haberler görünce dikkatle okuyorum. Bunlar bizim hoşumuza gidiyor çünkü.Bana göre hafta sonu ekleri ana gazeteden daha bilgilendirici ve keyifli.



* Servet Esen/(Kapalı Çarşı esnafı): Haftasonu ekleri ruhu doyurmalı. Hepimiz zaten hafta içi yoruluyoruz. Ayrıca eklerde geçmişimizden izler de olmalı. Ruhu dinlendiren aynı zamanda milli duyguları da coşturan haberlere daha fazla yer verilsin.



* Saliha Sargın (Üniversite öğrencisi): Bilerek hafta içinde gazete okumuyorum. Çünkü hep cinayet, şiddet, terör var. Ancak hafta sonu eklerinde bunları görmüyoruz. Haftasonu ekleri biraz daha rahatlatıcı olmalı. Sinema sayfasına ağırlık verilsin. Sinema röportajlarını sizin hafta sonu eklerinde görüyorum, güzel oluyor. Eki eğlenceli hale getiriyor bu röportajlar. Kişisel gelişimle ilgili bilgiler olabilir. Haberden ziyade daha çok bilgi tarzında. Son dönemlerde blogger yazarları iyice çoğaldı. Onların çok dikkat çekeceğini düşünüyorum. Ekler onlara da yer vermeli.



* Muharrem Bülbül(Tarihçi): Yeni Şafak Pazar'ın en çok magazinden uzak oluşunu seviyorum. İnsanların özel hayatlarını takip etmemize gerek yok. Diğer ekler magazin sayfalarına ağırlık veriyor. Magazin olan ekleri çok boş görüyorum. Haftasonu insanların dinlenme günüdür. Ekler biraz rahatlatıcı olmalı. Mekan haberleri yapıyorsunuz. Pazar günleri okuduğumuzda diğer pazar için bize alternatif oluyor. Toplum olarak zaten bize boş etkinlikler empoze ediliyor. Ekler her anlamda bilgilendirici olmalı.



* Orhan Çinici: Yeni Şafak Gazetesi'ni yıllardır takip ediyorum. İbrahim Tenekeci ve İsmail Kılıçarslan'ın yazılarını devamlı okuyorum. Eki her hafta takip edemesem de kültürel haberlere yer vermeniz çok güzel. Tarihe ilişkin haberler de yapıyorsunuz. Geçmişimizi tanıtması açısından oldukça önemli. Eklerde toplum olarak neye ihtiyacımız varsa o tür yazılar yazılabilir. Çünkü pazar eki insanların rahatça okuyabileceği ve dinlenebileceği bir alan olmalı.



* Hamit Akgün/Sahaf/Turgay Kitabevi: Gazete çok fazla okumuyorum. Haberleri çoğunlukla internetten takip ediyorum ama hafta sonu ekleri bana eğlenceli geliyor. Ana gazeteden sıkıldığımızda eklerde eğlenebilmeyiz.



Tarihimize yer verin ama mizah da olsun




* Eklerde spor sayfası olmalı. Başarılı futbolcuların biyografileri, başarı öykülerine yer verilebilir. Maçlarla ilgili bilgiler verilebilir. Futbolcuların hayatları anlatılabilir. Maç sonuçları da yorumlanabilir.


* Hafta sonu eklerinde mizah olmalı. Eğlendiren karikatürler olmalı bence.


* Teknoloji haberleri de olabilir. Son dönemde çıkan teknolojik cihazlar, trendler hakkında bize bilgi veren haberleri dikkatli okuyoruz.


* Tarihimizde bilinmeyenlere yer verilmeli. Çünkü çok bilinçsiz yetişiyoruz. Fotoğraflar bilgiler olmalı. Bunlar çok dikkat çeker.Ben tarihle ilgili hafta sonu eklerindeki haberlei severek okuyorum.


* Yazarlarımızın sözleri olsun. Edebiyata uzak olmayalım. Haftasonu eklerinde de onları görelim. Ben bir yıldır Yeni Şafak gazetesine aboneyim. Hafta sonu ekini takip ediyorum ve en çok biz gençlerin örnek alacağı yazarlarıp yazıp çizdiklerini merak ediyorum. Her pazar gazeteyi açtığımda Mustafa Kutlu, Sezai Karakoç gibi yazarlarımızın sözleri paylaşılsa sayfalarda.


* Çok okunan kitaplar hafta sonu eklerde de olsun.


* Tarihimizle ilgili bilgiler verilsin. Mesela Kutül Amare ile ilgili haberler yapıldı ve çok dikkatli okuduk.Çünkü bu zaferimizi çok az kişi biliyor ve ilgimizi çekiyor.



İçeriği dolu dolu




Yeni Şafak Pazar'ı ara sıra okuyorum ama içeriği dolu dolu. Okuduğumda bilgileniyorum. Her türden haber yapılıyor. Her pazar günü ailelerin haftasonu etkinliklerine alternatif olarak öneriler verilebilir. Bir sonraki pazar günü ailelerin güzel bir hafta sonu geçirmesi için de güzel fikirler olacaktır.





#Yeni Şafak Pazar
#Pazar eki
8 yıl önce