|

Hint tandırının tadı başka

10 senedir Sultanahmet'te hizmet veren Hint yemeklerinin yapıldığı Dubb İndian'da yemekler ve ekmekler tandırda pişiriliyor. Damak tadımıza uygun bu yemeklerin tandırda pişmesi de biz Türkler için ayrı bir yakınlık noktası

Aysel Yaşa
00:00 - 26/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 22:28 - 25/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
Hint tandırının tadı başka
Hint tandırının tadı başka

İstanbul'da dünya mutfağı yapan çeşit çeşit restoran bulmanız mümkün. Fakat bazı mutfaklar var ki her ne hikmetse İstanbul'da çok fazla yer bulamıyor. Bunlardan biri de Hint mutfağı. Türk damak tadına uygunluğuyla bilinen Hint mutfağını layıkıyle yapan iki restorandan biri Dubb İndian. Lezzet Durakları'nda bu hafta Hint mutfağını denemek üzere Dubb İndian'a uğradık. Restoranda özel olarak hazırlanan ekmekler, yemekler ve çeşit çeşit baharatlarla donatılan leziz kebaplar her Türk'ün midesine yarayacak nitelikte.

İlk olarak 1998 yılında şimdiki yerinde, Sultanahmet'te açılan restoranda Hindistan'ın kuzey bölgesine ait yemekleri aslına uygun olarak hazırlanıyor. Dubb İndian'da servis edilen yemeklerin en büyük özelliği hepsinin bol baharatlarla tatlandırılması. Mekânın leziz yemeklerini hazırlayan ise bir Hintli. Dubb İndian için on yıl önce Hindistan'dan gelen şef Vinod Kumar Chouan hazırladığı yemeklerini şöyle anlatıyor: “Burada hazırladığım yemeklerin hepsine mutlaka baharat koyuyorum. Toplam 25 çeşit baharatım var ama bir yemeğe ortala beş çeşit baharat katıyorum. Herkes de beğeniyor çünkü Hint mutfağı Türk damak tadına çok uygun”.Mekânın açılış öyküsü ise ilginç. Genç işadamı Mehmet Aras gittiği ülkelerde yediği Hint mutfağından çok etkilenerek, ülkemizde böyle bir restoran açmak istemiş. Bu işi ilk başlarda büyük bir risk alarak yapan Aras şimdilerde daimi müşterilerine kavuşmuş bile. Dubb İndian'da çalışanların yarısı Türk, yarısı ise Hint. Mekânda servis edilen yemekler ve ekmekler özel tandırda pişirilerek servis ediliyor. Burada mutlaka tatmanızı tavsiye edeceğim sarımsaklı ekmek ise tandırdan çıktıktan sonra sıcak sıcak yenilmeli. Sarımsaklı ekmeğin yanı sıra tandırda pişen naneli ekmek, chicken tikka ve palak paneeri de mutlaka tatmalısınız. Hint mutfağı bizim mutfağımızla her ne kadar benzerlik gösterse de ayrıldığımız noktalar da yok değil. Biz Hintliler kadar baharat ve sarımsak kullanmıyoruz. Onlar ise her et ve sebze yemeğinden aromalı baharatları ve sarımsağı eksik etmiyor. Dubb İndian'da vejetaryenler de düşünülmüş. Onlar için de özel set mönüler oluşturulmuş. Mönüde sebzelerin tandırda pişirildiği vejetaryen tandır yemeği en beğenilen lezzetler arasında.


Mekânın Hintli şefi Vinod Kumar Chouan'dan palak paneer tarifi:

250 gr kaynamış ıspanak ezmesi

100 gr krema

100gr lor peyniri

150 gr ayçiçek yağı

10 gr toz kakule

10 gr toz kimyon

10 gr toz kırmızı biber

5 gr toz zencefil

2 diş ince doğranmış sarımsak

100 gr domates salçası

İstendiği kadar tuz


Hazırlanışı

Kızgın tencereye yağ koyulur. Üzerine sarımsak eklenip kahverengi hale gelene kadar beklenir.Kırmızı biber, salça, ıspanak ezmesi yaklaşık 5 dakika pişirilir ve bütün baharatlar eklenir. 5 dakika daha pişirilir. Daha sonra krema, tuz ve küp şeklinde kesilmiş peynirle 5 dakika daha pişirilir.

Sıcak olarak servis edilir.


LEZZET REHBERİ…

Adı: Dubb İndian Restaurant

Ne yenir: Samosa, tandoori chicken, lasooni nan,

Ne ödenir: Bir kişi için 40 TL

Ne zaman gidilir: 12.00 - 22.30

Nerede: Alemdar Mahallesi İncili Çavuş Sokak No: 10 Sultanahmet / İstanbul

Tel: 0212 513 73 08

15 yıl önce