|

İklim krizi ve ulaşım kaynaklarımız

Sürdürülebilirliğin ulaşımdaki önemine değinen Tekir, bizi hasta eden, çevreyi kirleten, iklim krizine sebep olan emisyonların yüzde 33 ulaşım kaynaklı olduğuna dikkat çekiyor.

Haber Merkezi
00:00 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 05:43 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Toplumumuzun yüzde 75’inin fiziksel olarak hareketsiz olduğunu ve spor alışkanlığımızın olmadığının altını çizen Tekir, “Ulaşım modları arasında dâhi biraz yürümek, gideceğiniz yere yürüyebilmek, ilk ve son birkaç km’lik mesafede toplu taşımadan inip yürümek veya bisiklete binmek bu hareketsizliğin giderilmesine katkıda bulunuyor. Bununla birlikte trafik sıkışıklığının İstanbul’a maliyeti dört yıl evvel 6 milyar TL olarak belirlenmişti. İstanbul’daki trafik sıkışıklığının yüzde 30’u park etmeye çalışan araçlardan kaynaklanıyor” şeklinde açıklıyor.

MEVSİMLERDEKİ TUHAFLIKLAR SUYA ERİŞİMİMİZİ KISITLAYACAK

Arzu Tekir şu bilgileri veriyor: “Sürdürülebilir olmayan ulaşım sistemi, her şeyden öte ekonomiyi etkiliyor; size biraz önce trafik sıkışıklığının maliyetini anlattım. Sağlığı etkiliyor; araç yoğun kentler, bireylerin sağlığını hareketsizliğe alışmaları sebebiyle etkilerken trafiğin yoğun olduğu yerlerde hava kirliliğine bağlı olarak bebeklerin prematüre doğduğu, solunum yolları hastalıklarının arttığına ilişkin araştırma sonuçları var. Sosyal yaşamı etkiliyor; bisikletle, yürüyerek veya toplu taşımayı kullanarak yolculuk yaptığınızda, şehrin canlılığına tanık olup dâhil olmanız, esnaftan alışveriş yapmanız, uzun zamandır karşılaşmadığınız bir arkadaşınızla karşılaşmanız mümkün oluyor. İklim krizini etkiliyor; mevsimlerdeki tuhaflıklar gıdaya ve suya erişimimizi kısıtlayacak çok yakın zamanda.”


#Arzu Tekir
#İklim Krizi
#Ulaşım Kaynağı
3 yıl önce