|

İslamofobi'ye karşı sanat

Bosna Milli Marşı’nın şairi Cemalettin Latiç, Avrupa’da İslamofobya ile mücadele etmek için Endülüs’ü anlatan bir opera hazırlıyor. Endülüs’te Hilal’in Son Gecesi adlı opera Buseyna adında bir kadın şairin hayatını konu alıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/06/2016 الأحد
Güncelleme: 21:44 - 11/06/2016 السبت
Yeni Şafak

Bosna Milli Mücadelesi'nin önemli isimlerinden, Bosna'nın Mehmet Akif'i olarak da bilinen Cemalettin Latiç, Avrupa'da yükselen İslamafobya ile mücadele için en etkin aracın sanat olduğuna dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İstanbulensis Şiir Festivali için İstanbul'a gelen Latiç, Avrupa'ya Endülüs'te Müslümanların nasıl bir medeniyet kurduğunu hatırlatarak İslamafobya'nın üstesinden gelinebileceğini söylüyor.



Latiç, Bosna Savaşı'nı konu alan Hanifa Ablam filmin çalışmalarını sürdürürken bir yandan da Endülüs'te Hilal'in Son Gecesi adlı opera için çalışıyor. “Endülüs hakkında güzel bir oyun ve opera çalışmam var.



İBNİ ARABİ'NİN ESERLERİNİ YAKTILAR


Batı'da 'Endülüs nedir' diye bu oyun ve operayı Avrupa'nın en önemli merkezlerinde sahneleyip anlatalım.” diyen Latiç, “Operada Müslüman ve Endülüs'ün prensesi olduğundan da habersizce büyüyen Buseyna hakkında bir kadın şairden bahsedilecek.” şeklinde konuşuyor.





“Endülüs'te biz ne kadar büyük bir miras bıraktık ama bunları engizisyonda karar alıp yaktılar. Biz onlara İbni Hazmı, İbni Rüşdü, Şatibi'yi, Buseyna'yı verdik. En güzel çiçekleri büyüttük, hamamlar, üniversiteler, tercüme merkezleri yaptık. Ama onlar Kurtuba'yı, İbni Arabi'nin eserlerini yaktılar ve bugün bizi terörist gibi gösteriyorlar. Bu yüzden biz neymişiz, Endülüs'te nasıl Avrupa'da aydınlanmayı sağlayan düşüncenin temellerini atmışız onlara göstermeliyiz.” diyen Latiç, bunun da hem Bosna'daki hem Türkiye'deki Kültür Bakanlıklarının gerçekleştireceği doğru, planlı, düzgün ve sistematik bir politika ile mümkün olabileceğine dikkat çekiyor. Cemalettin Latiç, yapılması gerekenleri de şu sözlerle özetliyor:



“Bu kültür politikası ile en başta Batı'daki İslamofobyaya karşı doğru, güzel bir cevap verilmeli. Bizim halklarımızın İslami bilince dönmesi lâzım. Ve Avrupa halklarına arkadaşça davranarak İslamofobya'dan uzaklaştırmalıyız ki onlar da bizimle dost olsunlar. Bunu sağlayacak kültürel çalışmalar yapılması gerekiyor.”



ÇOK YÖNLÜ ÜRETİYOR


“Allah'a hamdolsun ki artık gün geçtikçe daha fazla Türkler geliyor Bosna'ya. Binlerce Boşnak Türkçe öğreniyor. Ahmet Davutoğlu döneminde Bosna-Hersek'te bir çok kültür mirası yenilendi, restore edildi. Ferhat Paşa Camii, Drina Köprüsü, Foça şehrinde Alaca Camii'nin inşaatı devam ediyor. “ diyen Cemalettin Latiç, Türkiye'nin Bosna'da yaptığı çalışmalardan memnuniyet duyduğunu söylüyor. Latiç, bu çalışmaların daha planlı ve bir kültür politikası çerçevesinde yapılması çağrısında da bulunuyor. Bu sene İstiklal Marşı'nın tamamını Boşnakça'ya çeviren daha önceki yıllarda da Safahat'ı ve Yunus Emre'nin Divan'ını Boşnakça'ya tercüme eden Latiç, Saraybosna İslamî Bilimler Akademisi'nde Tefsir dersleri veriyor, Kur'ân Dili Tefsiri hazırlıyor. Aynı zamanda Sancak Üniversitesi Felsefe Fakültesinde Edebiyat Teorileri dersleri veren Cemalettin Latiç, üretkenliği ve çok yönlü kişiliği ile tanınıyor.


#İslamofobya
#Cemalettin Latiç
#Bosna Milli Marşı
#Bosna Milli Mücadelesi
٪d سنوات قبل