|

Kahve hakkında bilmek istedikleriniz

Dünyanın en çok sevilen içeceği olan kahveyi hepimiz uyarıcı olarak biliriz.Yapılan araştırmalar kahvenin insan sağlığına olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.

Yeni Şafak
10:59 - 3/02/2016 Çarşamba
Güncelleme: 09:10 - 3/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
1.) Kahve taze içilmeli


Arabistan kökenli olan kahveağacının %70 i Brezilyada diğer %25 Afrika,Endonezya ve Hindistanda yetiştirilmektedir.Kahve meyvesinin içinden çıkarılan ham kahve çekirdeği kurutularak ihraç ediliyor.Açık yeşil rengi olan ham kurutulmuş kahve çekirdeği kavrulmuş kahve çekirdeğine kıyasla süresiz dayanıklıdır.Kavrulmuş kahve kısa sürede tadını ve kokusunu kaybeder.Kahveyi az miktarda alıp taze olarak tüketmeye gayret etmelidir.Kahve hava almayan kavanozlarda saklanmalıdır.



2.) Kahve zindelik verir


Kafein maddesinin damar daraltıcı etkisi vardır.Bu kan dolaşımının ve nefes almanın hızlanmasına sebep olur.Beyin daha fazla oksijen alır ve biz kendimizi daha zinde hissederiz.



3.) Kahve beyne etki eder


Almanya'daki İnnsbruck üniversitesinin yaptığı bir araştırma sonucu 100 gr. kafein alan bir kişinin beyin fonksiyonunun hızlandığını ve zeka sorularını daha hızlı cevapladığını ortaya koymuştur.



4.) Kahvenin arkasından su içmeli mi

?



Kahve böbrekleri çalıştırıp vücudun su atmasını tetikler.Fakat ABD'nin Nebraska eyaletinde bulunan Omaha Üniversitesi'nin yaptığı son araştırmalara göre kahvenin sebep olduğu su kaybı şimdiye kadar tahmin edilenin çok altında olduğunu göstermiştir. Alman sağlık kurumları da günlük su tüketimi listesine kahveyi dahil ettiler.



5.) Kahve tansiyona da iyi gelir


Bostondaki Harvard Medical School'un yaptığı araştırmada ise her gün 4 fincan kahve içen kadınların yüksek tansiyon hastası olma riski hiç kahve içmeyen veya daha az kahve içen kadınlardan düşük olduğunu ortaya koymuştur.



6.) Kafeler


Ülkemizde kafelerin sayısı hızla artıyor. Bu kafelerde Cafe Latte,Latte Macchiato Expresso gibi kahve çeşitlerinin yanında vanilyalı kahve, fındıklı kahve gibi değişik tadlardaki kahveleri bulmak mümkün. Kilosuna dikkat edenler klasik kahve çeşitlerinden vazgeçmesinler.



7.) Spordan önce kahve içmek


Amerikan Georgia üniversitesinin yaptığı bir deney sonucu kafein alıp bisiklete binen kişilerdeki kas ağrısı kafein almadan bisiklete binenlerden daha az olduğunu ortaya çıkarmıştır.Araştırmacılar kafeine alışık olmayan kişilerde bu etkinin daha fazla olduğunu belirttiler.



8.) Hamileler kahve içmeli mi?


Araştırmalar günde 200 mg.kafein alan hamile kadınlarda düşük riski, içmeyenlere oranla iki kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştur.



9.) Kahve ve sağlıklı beslenme


İspanyada yapılan bir araştırma özellikle meyve ve sebzeyi değerli kılan posanın kahvede de bulunduğunu ortaya koymuştur.Bir fincan kahve 1,5 gr.hazm edilemeyen karbonhidrat içerir.Sağlıklı bir insanın günde 25 gr.posa alması gerekiyor.Buna göre kahve sağlıklı beslenmenin bir parçası oluyor.



10.) Kafeinsiz kahveler


Su buharı ve çözücülerle kafeini alınmış kahvenin başka hiç bir özelliği kaybolmaz.Amerikan Ünivercity of Minnesota'nın yaptığı bir araştırmada her gün bol miktarda kafeinsiz kahve içen kadınların,kahve içmeyenlere göre %20 daha az şeker hastalığına yakalanma riski taşıyor.



Kahve çeşitleri


Türk Kahvesi - Telvesi ile servis yapılan tek kahve.



Espresso - Makine ile hazırlanan koyu kavrulmuş İtalya'ya özgü bir kahve türü.



Mırra - Şanlıurfaya özgü,birkaç kez demlenerek hazırlanan acı bir kahve.



Cappucino - Makine ve su buharı ile köpük haline getirilmiş süt eklenen kahve.



Cafe au lait - Fransızların sütlü filtre kahvesi.



Latte - Ekspressoya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve.



Mocca - Ekspressoya köpürtülmüş süt eklenen kahve.



Mocha - Latte'ye bol miktarda çikolata eklenmiş kahve.



Macchiato - Süt, espresso, vanilya şurubu ve karamel tozu eklenmiş kahve.



#kahve
8 yıl önce