|

Kanuni ve Hürrem tabloları müzayedede

Dünyanın en önemli müzeyede evlerinden biri olan Sotheby’s Müzayede’de Türk İslam sanatından eserler de öne çıkıyor. İslam Dünyası ve Hint Sanatı başlıklı müzayedede 17. Ve 18.yüzyıla ait Hürrem Sultan, Kanuni Sultan Süleyman ve Mihrimah Sultan’a ait yağlı boya tablolar var.

04:00 - 17/10/2021 Pazar
Güncelleme: 05:15 - 17/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Kanuni Sultan Süleyman
Kanuni Sultan Süleyman
R. RUVEYDA OKUMUŞ

Dünyanın önde gelen müzayede evlerinden Sotheby’s Müzayede 27 Ekim’de İslam Dünyası ve Hindistan Sanatı başlıklı bir müzayede düzenliyor. Sotheby’s’in yılda iki kez Nisan ile Ekim aylarında gerçekleştirdiği İslam Dünyası ve Hindistan Sanatı Müzayedesi’nde yedinci ve on dokuzuncu yüzyıllar arasında üretilen çeşitli kıtalardan hat, resim, seramik, metal işleri, mücevher ve mobilya gibi yüksek kaliteli sanat eserleri yer alıyor.


KANUNİ VE HÜRREM’İN TABLOLARI

27 Ekim’de Londra’da canlı olarak yapılacak müzayedede ise yazma Kur’an-ı Kerimlerden Hafız Osman’ın murakkasına, Sultan II. Abdülhamid tuğralı fermandan göz alıcı mücevherlere, pirinçten mamul usturlap ve gök küreden altın ve gümüş kakmalı pahalı biçilmez şamdana, kılıç ve hançerlerden Hint minyatürlerine, İznik çinilerinden halı ve kilimlere kadar 184 parça sanat eserinin satışı gerçekleşecek. Söz konusu eserler içinde Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan ve Mihrimah Sultan’ı tasvir eden yağlı boya tablolar hiç kuşkusuz ayrıca öne çıkıyor.


Müzayedede Kanuni Sultan Süleyman’ın Batı’da Roxelana olarak bilinen eşi Haseki Hürrem Sultan’ı (ö. 1558) tasvir eden çerçeveli yağlı boya tablonun 16. yüzyıl sonu 17. yüzyıl başına ait olduğu düşünülüyor. İtalyan ressam Tiziano Vecellio’un (Titan) takipçisi olan bir ressam tarafından resmedilen Hürrem Sultan tablosunda güzellik ve güç imajının başarıyla birleştirildiği görülüyor.

Kanuni Sultan Süleyman’ı tasvir eden tablonun 17. yüzyılın Fransız ressamı Claude Vignon (1593-1670) tarafından yapılan bir gravüre dayandığı tahmin ediliyor. Çerçeve içindeki tabloda Kanuni’nin çatık kaşlı, geniş kıvrık bıyıklı, kürk yakalı kaftan ve mücevherli bir başlıkla resmedildiği görülüyor. Tablonun sağ üst köşesinde “Solimannus”, “Turcarus” ve “Imperator” ifadeleri dikkat çekiyor.


MİHRİMAH SULTAN DA VAR

Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan’ın (1522-1578) ise müzayedede iki yağlı boya tablosu yer alıyor. Tabloların ilki 17. ya da 18. yüzyıla ait olduğu kabul edilen bağa (kaplumbağa kabuğu) çerçeve içinde bulunuyor. Mihrimah Sultan’ın resmedildiği ve çerçevesiz olan diğer tablonun ise ressam Tiziano Vecellio’dan (ö. 1576) sonraki bir tarihe ait olduğu düşünülüyor. Sanatseverlerin ve koleksiyonerlerin ilgisine sunulan birbirinden kıymetli bu sanat eserleri müzayedede yeni sahiplerini bekliyor.

#Sotheby’s
#Hürrem Sultan
#Kanuni Sultan Süleyman
#Mihrimah Sultan
2 yıl önce