|

Karış karış yazıt arıyorlar

Bilecik'in kuzey ve güney bölgelerini karış karış gezerek 550'nin üzerinde yazıta ulaşan arkeolog, tarih ve eski çağ bilimcilerinden oluşan 8 kişilik ekip, 2 bin yıllık tarihe ışık tutacak bilgilere ulaştı.

Yeni Şafak
11:43 - 2/09/2018 Pazar
Güncelleme: 11:59 - 2/09/2018 Pazar
AA
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle arkeolog, tarih ve eski çağ bilimcilerinden oluşan 8 kişilik ekip, Bilecik'in kuzey ve güneyini karış karış geziyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle arkeolog, tarih ve eski çağ bilimcilerinden oluşan 8 kişilik ekip, Bilecik'in kuzey ve güneyini karış karış geziyor.

Antik çağdan günümüze ulaşan yazılı taşları tespit etmek, bunları kaydetmek ve kitap ile makaleler halinde yayımlamak amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 2012 yılında çalışmalara başlayan arkeolog, tarih ve eski çağ bilimcilerinden oluşan 8 kişilik ekip, Bilecik'in kuzey ve güneyini karış karış geziyor, her gün farklı bilgilere ulaşıyor. 8 kişilik araştırma ekibi, buldukları 550'nin üzerinde yazıtı kayıt altına aldı.

Eski köy isimlerini tespit ettiler

Yüzey araştırmalarıyla ulaştıkları yazıtları kayıt altına alan, üzerindeki yazılarla 2 bin yıllık tarihe ışık tutan ekip, bazı köylerin eski isimlerini bile tespit ediyor. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Hüseyin Sami Öztürk, bakanlık izniyle ilk önce Sakarya'nın Taraklı, Geyve ve Pamukova ilçelerinde taş aramaya başladıklarını söyledi. Oradaki çalışmalar sırasında yazıtlı taşların Bilecik tarafında olduğunu öğrendiklerini ve rotayı bu bölgeye çevirdiklerini belirten Öztürk, 2012 yılından bu yana Bilecik'in kuzey ve güney bölgelerini taradıklarını anlattı.

Yazıtlı taşları tespit ediyorlar

Öztürk, 2015'den bu yana da Osmaneli ve Gölpazarı ağırlıklı çalıştıklarını vurgulayarak, "Yaptığımız iş antik dönemden kalan yazıtlı taşları tespit etmek, bunları kaydetmek ve kitap ile makaleler halinde yayımlamak. Ayrıca bunların korunmasını sağlamak. Bir şekilde bunları toplamak amacındayız" dedi. 2016 yılında Bilecik Arkeoloji Müzesinin de desteğiyle bölgedeki yazıtlı taşları bulundukları ilçe merkezine taşımak için harekete geçtiklerini aktaran Öztürk, bunu ilk olarak Osmaneli ilçesinde başlattıklarını ifade etti.

Bölge insanı yardımcı oluyor

Çalıştıkları bölgelerde şu ana kadar 550'ün üzerinde yazıtı kayıt altına aldıklarına dikkati çeken Öztürk, "Köy köy gidiyoruz, karış karış geziyoruz. Çalışmayı yaparken yerel yönetimlere bilgi veriyoruz. Bölgeyi tanıyan insanlar bize göremeyeceğimiz taşları bulmakta büyük destek sağlıyor. Bir kişinin evinin bahçesindeki taşı görmemiz mümkün değil" diye konuştu.


Mezarlıklara da gidiyorlar

Öztürk, Gölpazarı ilçesinde 2013 yılında ziyaret ettiği köyün eski mezarlığına da gittiğine değinerek, şunları kaydetti: "Oradaki enteresan olay şu, defineciler inanılmaz kazı yapıyorlar, raporlara da yazdık bunları. Fakat oradaki definecilerin diğerlerinden tek farkı hiç olmazsa taşları kırmıyorlar diyebilirim. Mezardan çıkardıkları taşları özenle kenara koyuyorlar. Onlar zarar vermedikleri için kırmadıkları için de biz o yazıtları okuduk. Oradan sadece o mezarlıktan 15 mezar steli okuduk. Yeni bir sürü bilgiye de ulaşmış olduk."

#kitabe
#Osmaneli
#taş
#Bilecik
#Antik çağ
#Hüseyin Sami Öztürk
6 yıl önce