|

Kasaptım oyun yazarı oldum

Yazılarında politik başkaldırılara ve şiddete yer veren Rodrigo Garcia Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında Türkiye'ye geldi. Yazdığı yazılarda şiddeti ve kanı eksik etmeyen Garcia yazar olmadan önce kasaplık yapıyormuş

Aysel Yaşa
00:00 - 20/12/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 19/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Kasaptım oyun yazarı oldum
Kasaptım oyun yazarı oldum

İspanyol oyun yazarı Rodrigo Garcia, Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin etkinliği için İstanbul'a geldi. Sert metinleri, reji anlayışı ve tiyatroya farklı bakışıyla tanınan yazarın iki oyunu bu etkinlik kapsamında tiaytroseverlerle buluştu. Madrid'te bulunan La Carniceria Teatro'nun kurucusu olan Garcia'nın oyun yazarlığına başlama öyküsü de hayli ilginç. Yazarlık yapmadan önce kasaplıkla meşgul olan Garcia mesleğinden sıkılmış olacak ki farklı alanlara ilgi duymaya başlamış. Bir süre kitap karıştıran, oyunlar izleyen yazar farklı konulara olan ilgisini fark etmiş ve yazarlığa başlamış. Kaleminde politik bir başkaldırı ve asiliği barındıran yazar kalemini böylesine asi tutmasını şu cümlelerle açıklıyor: “Global kültürle, dünya düzeniyle, gündelik hayatta yaşadığımı vahşetle ilgili söylemek istediklerim var. Herkes beni asi oyun yazarı olarak lanse ediyor ama bence bu sadece medyanın bir yanılsaması.”

KLASİK DÜŞÜNCE BANA GÖRE DEĞİL

Geleceğe yönelik hayallerinden bahsederken özgür ruhunu her fırsatta öne çıkaran Garcia Türkiye'de kaldığı birkaç gün içerisinde tiyatromuza dair izlenimlerini de “Yeni Metin yeni Tiyatro ekibi Türkiye'de tanıdığım tek grup. Anladığım kadarıyla ülkenizde devlet tiyatroları daha etkin ama böyle bağımsız işlerin olması ve bunların Yeni Metin grubu bağımsız ve genç gruplar tarafından gerçekleştirilmesi çok hoş bir şey” şeklinde açıklıyor.

İSTANBUL BİR EVREN

Türkiye'ye ilk kez gelen Garcia, İstanbul'a ilk gelen her yabancının kurduğu cümleleri sıralamaya başlıyor hemen:“Bu şehir muhteşem. Kendi içinde bir evren İstanbul ve çok büyük… Bu kadar kısa zamanda yetersiz kaldığımı hissettim. Bu ziyaretim sadece bir giriş gibi oldu”. Geldiği günden bu yana Galata'da kalan Garcia “Ben Galata'da kalıyorum ve tesadüf belki ama o bölgeyi çok sevdim” diyor.


Rodrigo Garcia'yı etkinlikleri kapsamında Türkiye'ye getiren Yeni Metin Yeni Tiyatro Projesi Nedir?

2001 yılında, oyun yazarı, yönetmen ve oyuncu Yeşim Özsoy Gülan'ın kurduğu çağdaş tiyatro topluluğu “Ve Diğer Şeyler Topluluğu” tarafından yürütülen “Yeni Metin Yeni Tiyatro” adlı projeyle; Türk tiyatrosunun evrensel boyutta tanınması alanında çağdaş oyun yazımı ve çağdaş oyun yazarlığı konusuna dikkat çekiliyor. Proje; Türkiye'deki yeni oyun yazım biçimlerinin gelişimini incelemekle kalmayıp, benzer oyunların Balkanlar, Orta Doğu ve Kuzey Avrupa ve Orta Doğu'daki yansımalarını da araştırmak hedefiyle gerçekleştiriliyor.



15 yıl önce