|

Kaşıkçı vahşetine sessiz kalamazdım

Ressam Avis Asiye Allman, Cemal Kaşıkçı’nın vefatının 40. Günü anısına portresini yaptı. Ayrıca Kaşıkçı’nın ardından bir de şiir yazan Amerikalı ressam Allman, “Umarım Allah bana tablomla duygularımı başkalarına aktarabilme gücünü verir” diyor.

Yeni Şafak
04:00 - 11/11/2018 Pazar
Güncelleme: 15:16 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
​Ressam  Avis Asiye  Allman tarafından yapılan Cemal Kaşıkçı portresi.
​Ressam Avis Asiye Allman tarafından yapılan Cemal Kaşıkçı portresi.

Avis Asiye Allman İstanbul Sultanahmet’te atölyesinde çalışmalarını yürüten Amerikalı bir ressam. Sonradan İslam’ı seçerek Asiye adını almış ve yaklaşık 40 yıl önce geldiği İstanbul’u çok beğenerek burada yaşamaya karar vermiş. İslam dünyasında sosyal ve siyasi gelişmeleri yakından takip eden Asiye Allman, 15 Temmuz gecesi yaşananlara tepkisini daha önce açtığı sergide dile getirmişti. Bu sefer de haftalardır dünya gündemini meşgul eden ünlü gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinden yola çıkarak onun portresini çalıştı. Allman Türkiye’de ve dünyada olan siyasi olayları yakından takip eden bir sanatçı. Bu portereyi çalışırken bir de Kaşıkçı için duygu yüklü bir şiir yazmış. Allman’la yaptığı portresinin hikayesini dinledik.

HABERİ YENİ ŞAFAK’TAN ÖĞRENDİM

“Cemal 2 Ekim’de İstanbul’daki Suudi Konsolosluğu’nda vahşice katledildiğinde, Sultanahmet’teki atölyemde kendi halimde İslami güzelliklerin görüntülerini çiziyordum. O günün akşamında Ümraniye’deki evime dönerken Yeni Şafak’ta sonraki günlerde de takip edeceğim bir haber okudum” diye o vahşi katliamın bir anda kendi dünyasını nasıl alt üst ettiğini anlatıyor Asiye Allman. Önceleri Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğüyle ilgili bilgisi yokmuş ama çıkan haberleri takip ettikçe vahşetin de boyutlarını yavaş yavaş öğrenmeye başlamış. “Türk hükümetinin gösterdiği büyük titizlik sayesinde Cemal’in ölümünün ayrıntıları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. “Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cemal Kaşıkçı’nın Türkiye’nin büyük bir dostu ve hayranı olduğunu iyi biliyordu. Türkiye tüm gerçekleri ortaya çıkaracak bir İslam ahlakı ve küresel bir sorumluluk taşıyordu” diyen Allman, onun öldürülüş şeklini okuduktan sonra uyuyamamaya, gözünü her kapattığında kabuslar görmeye başladığını söylüyor: “Pek çok kişi gibi, ben de Cemal’in vahşice katledilmesiyle ilgili kabuslar gördüm. Bunlar içinde kuşkusuz parmaklarının canlı canlı kesilmesinin ahlaki bilincim üzerinde korkunç bir etkisi oldu. Kabuslarımın bu kısmının gerçekleşmemiş olması için dua ediyorum. Zira hem gazeteciler hem de sanatçılar günlük çalışmalarını yürütmek için parmaklarına bağımlı. Bu ölene kadar hafızamdan silinmeyecek bir görüntüydü.”

GELECEK NESİLLER
BİLSİN DİYE

Bir ressam olarak Cemal Kaşıkçı’nın adını yaşatmak ve geleceknesillere onun güzel kişiliğini ve ölümünü anlatabilmek için oturup onun portresini çalışıp bir de şiir yazdığını söyleyen Asiye Allman, tabloyu yaparken vahşeti değil onun güzel yanını öne çıkarmaya gayret sarfettiğini de dile getiriyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Ölümünün 40. Günü anısına (bugün) “Cemal’e Beyaz Güller” adlı bir tablo çizdim. Cemal iki beyaz gülle birlikte bir bavulun içinde. Beyaz güller, Cemal’in güçlü inancının saflığını, yüzünün etrafındaki kalpler ise onun İslam inancına olan sevgisini sembolize ediyor. Beyaz güllerin dışında kalan sarı zemin, kuşların ruhunu taşıdıkları cennetin nurunun simgesi. Altta ise Suudi Arabistan’ın devlet nişanı var. Zira Cemal ülkesini seven bir adamdı.” Asiye Allman tablosuyla ilgili şunları da söylüyor: “Hiçbir siyasi etkim veya gücüm olmadığı gibi, bir gazeteci de değilim. Yalnızca Cemal’in hayatı ve ölümünün manevi anlamının derinden etkilediği bir Müslüman kadın ressamım. Umarım Allah bana tablomla duygularımı başkalarına aktarabilme gücünü verir.”

Ey Müslüman kardeşim
Cemal

Şüphesiz sen şimdi cennettesin

Allah’la birliktesin

Bir şeref misafiri olarak

Oturmakta olduğun ziyaret sofrasının

Bir yanında Hazreti Muhammed

Diğer yanında Hazreti İbrahim

Şüphesiz Firavun’un eşi Asiye

İsa’nın annesi Meryem

Muhammed’in eşi Hatice ve kızı Fatıma

Sana hizmet etmekte

Nice beyaz güllerle süslenmiş

Bu özel ziyafet sofrasında

Kurban edilişin Arap tarihinin seyrini değiştirecek

Ve zaman tüm gerçekleri gösterecek

Sen ki, kadın olsun erkek olsun

İster büyük ister küçük

Tüm Arap kardeşlerinin

İfade özgürlüğüne dair umutlarının ve hayallerinin timsalisin

Martin Luther King de bir zamanlar düşlemişti

Bir gün özgürlük zilinin Amerika’daki tüm siyahlar için çalacağını

İşte senin hikâyen de böyle

Bir gün özgürlük zilinin Arap dünyasındaki tüm Araplar için çalacağını düşledin

Amerika Ocak ayının üçüncü Pazartesi kutluyor

Martin Luther King’in gelecek nesiller için bıraktığı mirası

2 Ekim de böyle bir özel gün olacak

Arap dünyası senin mirasını kutlayacak

Ey cennetteki kardeşim

İşte gönderiyorum sana

Masumiyetinin ve inancının beyaz güllerini

Asiye Allman


#Cemal Kaşıkçı
5 yıl önce