|

Kitapların dilinden bilim ve teknoloji

İnternet ve iletişim alanındaki gelişimler bilim ve teknoloji alanında kendini gösteriyor. Son yıllarda daha görünür hâle gelen yapay zeka, nükleer enerji, beyin, Higgs bozonu alanlarında okura ulaşan kitapları bir araya getirdik.

04:00 - 7/04/2019 Pazar
Güncelleme: 16:21 - 6/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Dikkat çekmek istediğimiz ilk kitap, Hece Yayınları arasından okura ulaşan Nükleer Enerji – Atomdan Elektriğe Sağlıktan Silaha adlı çalışma.
Dikkat çekmek istediğimiz ilk kitap, Hece Yayınları arasından okura ulaşan Nükleer Enerji – Atomdan Elektriğe Sağlıktan Silaha adlı çalışma.

Yaşadığımız teknolojik gelişmelerin hepsi günlük hayatta direkt olarak karşımıza çıkmıyor. Yapay zeka, nükleer enerji, Higgs Bozonu, beyin araştırmaları, genler... Birbirinden destekle son yıllarda yükselişe geçen bilim ve teknoloji araştırmalarının seyrini kitaplar üzerinden takip edebiliriz. Edebiyat, sanat, tarih gibi farklı alanların yanında kısıtlı sayıda yayın yapılan bilim ve teknoloji kitaplığı büyümeye devam ediyor. Dikkat çekmek istediğimiz ilk kitap, Hece Yayınları arasından okura ulaşan Nükleer Enerji – Atomdan Elektriğe Sağlıktan Silaha adlı çalışma. Dr. Ahmet Ege imzalı kitap, nükleer enerjiye karşı çıkanlar ve destek veren için kaynak niteliğinde. Eski insanların gök gürültüsünden korkması gibi günümüz insanlarının yeterli bilgiye sahip olmadıkları için nükleer enerjiden çekindiğini belirten yazar, II. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanı etkileyen Hiroşima ve Nagazaki’yi de hatırlatıyor. Hollanda, Kanada, ABD, Fransa, Belçika, Avusturya, İspanya, Güney Kore, Japonya, Çek Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaptığı araştırmaları ve farklı uzman görüşlerini paylaşıyor.

ÇALIŞMALAR ALTMIŞ YILLIK

Daniel Denegri, Claude Guyot, Andreas Hoecker ve Lydia Ross ortaklığında yazılan “Higgs ve Cern”, tarihin tasarlanmış en büyük bilim projesi olarak görülen CERN’deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) ve Higgs bozonuna odaklanıyor. Alfa Yayınları’ndan çıkan “Higgs ve Cern” 60’lı yıllarda yapılan çalışmalardan başlayan kitap, günümüzdeki deneylere kadar geniş bir yelpazede okuru bilinçlendiriyor. Algılama sistemleri ATLAS ve CMS’nin tasarım ve kurulum aşamasını, LHC çalışmalarını, temel parçacık fiziğinin kazandırdıklarını, dünya ile sonsuz arasındaki bağı, Higgs bozonunun 2012 yılında bulunuşunu ve Nobel Fizik Ödülü’ne uzanan yolu anlatıyor.

İNSANLIĞIN EN BÜYÜK SORUNU

Beynimizin aşk, müzik, kitap, endişe, başarı, gizem, korku, uyku durumlarında yaşadıkları Bahri Karaçay tarafından hazırlanan “Mutlu Beyin”de inceleniyor. En karmaşık yapıya sahip hazinenin detaylarını Tübitak Bilim Kitapları serisinden çıkan bu çalışmada okuyabilirsiniz. Koç Üniversitesi Yayınları’nın yeni kitabı “Süper Zekâ” ise insanı diğer canlılardan ayıran en büyük özellik olan aklın makinaya eklenmesi ve varoluşsal üstünlüğümüzün kaybedilmesine dikkat çekiyor. Yapay zeka uygulamaları, tehlikeler ve stratejiler alt başlığını taşıyan Nick Bostrom imzalı kitap, insanlık tarihinin en büyük soruna karşılık ihtimalleri düşünürken zekânın detaylarını da inceliyor.

#Süper Zekâ
#Yapay zeka
#Koç Üniversitesi Yayınları
5 yıl önce