|

Kitapta sıfır KDV sevinci

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kitap ve dergilerde KDV’nin kaldırıldığını açıklaması, sektörde sevinçle karşılandı. Verginin sıfırlanmasıyla birlikte hem doğrudan yayınevinden hem de kitapçılardan satın alınacak kitapların fiyatı düşecek. Meslek birlikleri, yayıncılar ve okurlar karardan memnun.

Yeni Şafak
04:00 - 12/02/2019 Salı
Güncelleme: 03:56 - 12/02/2019 Salı
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde kitapseverlere müjdeyi verdi ve kitapta ve süreli yayında KDV oranının sıfıra düşürüleceğini açıkladı. Erdoğan açıklamasında, “Bu hafta kitapta ve süreli yayınlarda KDV oranını 0’a düşürme uygulaması genişletiliyor. Artık kitapta, dergide, gazetede KDV olmayacak. Böylece dijitalleşmeyle birlikte dezavantajlı duruma düşen yayıncılara destek sağlıyoruz” dedi.

1 Şubat itibariyle 7161 Sayılı Kanun’la Katma Değer Kanunu’nda yapılan değişiklikle kitaptaki KDV oranının yüzde 8’den yüzde 0’a indirildiği duyurulmuştu. Fakat bu düzenleme sadece yayıncılar için geçerliydi ve kitapçıları kapsamıyordu. Buna göre okur, doğrudan yayınevinden aldığı kitapta KDV’den muaftı fakat aynı kitabı herhangi bir kitapçıdan aldığı zaman yüzde 8 oranında KDV ödeyecekti.

HERKES MUAF

  • Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamaya göre bu hafta Maliye Bakanlığı’nda görüşülmesi planlanan düzenlemeyle kitap ve süreli yayınlardaki KDV’nin sıfırlanması kitapçı ve dağıtımcılar için de geçerli olacak. Yani okur, kitabı ya da herhangi süreli yayını nereden alırsa alsın yüzde 8’lik vergiden muaf olacak. Hal böyle olunca etiket fiyatları da düşmüş olacak. Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Kısakürek, yeni düzenlemeyle birlikte vergi muafiyetinin dağıtımcı ve kitapçılar için de geçerli olduğunu dile getirdi. Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada mevcut yasadaki eksikliklerin hızlıca giderileceğinin sözünü Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan aldıklarını belirtti ve “Yayıncıdan okura kadar olan kısımda kitap ve süreli yayınlara uygulanan KDV’nin tamamen kalkacağı bir sistem üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki hafta Meclis’e taşınacağının müjdesini aldık” şeklinde konuştu.

TELİF ÖDEMELERİNİ DE KAPSAYABİLİR

Yayınevleri ise uygulamada yaşanan sıkıntının giderilmesinden memnun. Görüşüne başvurduğumuz Hece Yayınevi’nin sahibi Ömer Faruk Ergezen, “17 Ocak’ta torba yasayla Meclis’ten geçip 1 Şubat’ta uygulamaya gecen şekli, plansız programsız şekildeydi. Uygulamada sorunlu bir durum yaşanıyordu. Tüm işlemler için (yayıncı, dağıtımcı, kitapçı) KDV sıfırlanırsa sorun çözülür ve okuyucu indirimli kitap almış olur. Aynı şey telif ödemelerinde de geçerli olmalı” diye konuştu.



#Recep Tayyip Erdoğan
#KDV
#Kitap
#Sektör
5 yıl önce