|

Kötü Roman ama değil

Ferhat Ünlü, iyilikle kötülüğün kadim savaşını yeniden yorumladığı bir Habil-Kabil öyküsü anlatıyor. Yaşam-ölüm, aşk-sanat, kahramanlık-ihanet, adalet-güç, birey-devlet çatışması gibi önemli temaları derin bir hayal gücü ve çarpıcı imgelerle işliyor.

18:39 - 14/07/2021 Çarşamba
Güncelleme: 18:47 - 14/07/2021 Çarşamba
Yeni Şafak
Kabil’in Torunu, Ferhat Ünlü, Sahi Kitap, 2021 408 sayfa
Kabil’in Torunu, Ferhat Ünlü, Sahi Kitap, 2021 408 sayfa

Gazeteci-yazar Ferhat Ünlü’nün ilk baskısı 2011 yılında yapılan Kötü Roman’ın gözden geçirilmiş ikinci baskısı, Kabil’in Torunu adıyla kitapçı raflarındaki yerini aldı. ‘Postmodern bir Habil-Kabil hikâyesi’ olarak nitelendirilen roman, darbe dönemlerinde Atatürk heykelleri yaparak zenginleşen bir adamın oğlu olan Barbaros Karadeniz başta olmak üzere ilginç karakterlerin öyküsünün kesiştiği bir politik gerilim romanı.

Romanda; hamile karısını bir uçak kazasında kaybettikten sonra seyir halindeki bir şehirlerarası otobüste şoförü kafasından vurup intihar etmeyi düşünürken bu fikrinden vazgeçen; ancak daha sonra ülkeyi kökten değiştirecek terör eylemleri gerçekleştirmeye başlayan Barbaros Karadeniz, peşine düşen görevlilerden kurtulabilmek için devleti karıştıracak psikolojik harekât faaliyetlerine de girişiyor. Romanın arka kapak yazısında bu süreç şu cümlelerle özetlenmiş:

“Bu eylemler, bütün roman kahramanlarının hayatını değiştirecektir; istihbaratın altın çocuğu Ateş, derin devletin yengesi Şahika, kâğıt toplayıcılığından MİT yöneticiliğine yükselmiş Mithat, popüler aydın Fuat Akis, onun, meşhur olduğu gün ölen ağabeyi talihsiz yazar Fatih Akis ve daha nicelerinin…

Ferhat Ünlü, iyilikle kötülüğün kadim savaşını yeniden yorumladığı bir Habil-Kabil öyküsü anlatıyor. Yaşam-ölüm, aşk-sanat, kahramanlık-ihanet, adalet-güç, birey-devlet çatışması gibi önemli temaları derin bir hayal gücü ve çarpıcı imgelerle işliyor. Kabil’in Torunu, psikolojik, toplumsal ve politik gerilim unsurlarını ironiyle birleştiren bir kurmaca şöleni.”

#Ferhat Ünlü
#Kötü Roman
#Habil-Kabil
3 yıl önce