|

Kurutulmuş gıdalar mineral deposu

Kışın bulmamız zor diye sonbahar aylarında kuruttuğumuz sebze ve meyveler taze haline göre daha fazla mineral içeriyor. Kuru gıdaların yemeğe dönüştürüldüğü bu zamanlarda dolma ve tatlı tarifi de bizden olsun.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/01/2017 الأحد
Güncelleme: 04:53 - 22/01/2017 الأحد
Yeni Şafak

Sonbaharda hazırlayıp kuruttuğumuz sebzeleri yemeğe dönüştürmenin tam da zamanı. Kuru meyve ve sebzeler, tazesine oranla çok daha fazla mineral içerirler. Özellikle meyvelerin ve sebzelerin ıslatma sularını da kullanırsak oldukça zengin yemekler hazırlayabiliriz. Kurutulmuş sebzelerin özelliklerine göre,


hazırlama ve pişme süreleri değişiyor. Patlıcan gibi lif oranı yüksek sebzeleri daha uzun süre ıslatmak gerekirken, biber gibi sebzeler daha ince olduklarından bu süre kısalıyor.



TATLI BEŞ YILDIZLI


Dolma yaparken sert sebzeler için içi tavada hafifçe tavada çevirmek gerekirken, daha yumuşak sebzeler için hazırlanan içi biraz daha az pişirmek gerekiyor. Kuru sebzeler, tazelere oranla sert olduğundan etli dolma olmaya daha uygundur. İsterseniz bugün, kuru meyvelerle bir tatlı ve kuru sebzelerle de bir dolma hazırlayalım. Tatlımızı Port Side Otel'in pasta şefi Fevzi Barlas'ın tatlı menüsünden seçtim. Damaklarınızı beş yıldızlı bir tad ile şenlendireceğiniz, bir gün diliyorum.



Kuru patlıcan dolması






(içindekiler)


*10 adet kuru dolmalık patlıcan


*2 su bardağı pirinç


*2 büyük kuru soğan


*2 diş sarımsak


*1 tatlı kaşığı kuru nane


*1 tatlı kaşığı kuru dereotu


*Zerdeçal


*Karabiber


*1 çay bardağı zeytinyağı


*1 yemek kaşığı salça


*Tuz ve bir fiske şeker


*Bolca maydonoz sapı



Yapılışı

: Dolmalık patlıcanları iyice yıkayalım ve sıcak suyla yarım saat ıslatalım. Yarım saat sonra ıslatma suyunu değiştirelim ve 6 saat suda bekletelim. Ayrı bir yerde soğanı ve sarımsağı ince ince doğrayıp su ilave ederek tavada bir kaç kez çevirelim. Yıkanmış pirinçlerimizi ekleyip bir kaç kez daha çevirelim. Az su ilave ederek hafifçe pişirelim. Ocağı kapatıp tuz, zerdeçal, karabiber, nane, dereotu ve şekeri ekleyelim. Karıştırıp tavayı bir kapakla kapatalım. Islattığımız patlıcanların içini çok az boşluk bırakarak iç ile dolduralım. Bir tencereye bolca maydonoz sapını döşeyelim ve dolmalarımızı dizelim. Salça ve kaynamış suyu karıştırıp dolmalarımızın üzerine koyalım. Kısık ateşte 40 dakika kadar pişirelim.



Riva Prens


Malzemeler:

(içindekiler)


*12 adet kuru incir


*6 adet yumurta


*160 gram un


*292 gram şeker


*1 paket


kabartma tozu


*50 gram ceviz







(şurubu için:)

*250 ml su


*200 gram şeker


*1 yemek kaşığı hazır kahve



(krema için:)

*Yarım litre süt


*100 gram toz şeker


*1 yemek kaşığı un


*1 yemek kaşığı nişasta


*50 gram tuzsuz tereyağı



Yapılışı

: İnciri mutfak robotundan geçirelim. Yumurtaları çırpalım, un ve kabartma tozu ile karıştıralım, cevizi ekleyelim. İnciri de ekleyip hamur haline getirelim. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yerleştirip, önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında 25-30 dakika pişirelim. Hamuru pişirdikten sonra tepsiden alıp tersini çevirelim. Ayrı bir yerde şeker,un,nişasta ve süt ile kremamızı hazırlayalım. Tereyağını ilave ederek karıştıralım. Su ve şekeri kaynatarak şurubumuzu yapalım. Kahve ilave ederek soğumaya bırakalım. Tatlımızı şurubumuzla ıslatalım, üzerine krema sürüp süsleyelim.


#Yemek tarifi
#Riva Prens​
#Kurutulmuş gıdalar
٪d سنوات قبل