|

Kutlu zaferin günlükleri

Akademisyen Mustafa Alican’ın kaleme aldığı “Malazgirt Günlükleri” zaferin 950. yıldönümünde okurla buluştu. Ketebe Tarih Serisi’nden çıkan kitap, tarih sayfalarında ve savaşın yapıldığı o bölgede Malazgirt Zaferi’nin izini sürüyor.

Aslı Gül
04:00 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 22:04 - 14/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Malazgirt Günlükleri, Mustafa Alican, Ketebe Yayınları, Ağustos 2021, 420 sayfa
Malazgirt Günlükleri, Mustafa Alican, Ketebe Yayınları, Ağustos 2021, 420 sayfa

Anadolu’da yaşayan Türklerin hiç unutmadığı bir tarih: 1071. Çünkü 26 Ağustos 1071 günü Büyük Selçuklu hükümdarı Alparslan ile Bizans İmparatoru Romen Dİyojen arasında gerçekleşen muharebe Türkler için zaferle sonuçlandı. Malazgirt Zaferi olarak tarihe geçen bu savaşta büyük komutan Alparslan Türklere Anadolu’nun kapısını açtı. Bu önemli zaferin üzerinden 950 yıl geçse de hala büyük bir coşkuyla bu büyük zaferin kutlandığını söylemek mümkün.Prof. Dr. Mustafa Alican, akademik kariyerini Selçuklular ve İslami Ortaçağ üzerine kurmuş bir tarihçi. Alican, Muş Alparslan Üniversitesi Selçuklu ve Malazgirt Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SEMAM) de kurucu müdürü. Alican daha önce Ketebe Yayınları’ndan çıkan “İslam Tarihine Düşen Cemre / Selçuklular” kitabını yazdı ve Bahattin Çatma ile birlikte “Kayıp Ülkenin İzinde / Anadolucu Mütefekkirlerin Dünyası”nı hazırladı. Yazarın Selçuklular ve Alparslan üzerine pek çok eseri de önceki yıllarda okurla buluştu.

BÜYÜK BİR ZAFERİ HATIRLAMAK

Türklere Anadolu’nun kapılarını açan Malazgirt Zaferi ile ilgili oldukça yetkin bir isim olan Prof. Dr. Mustafa Alican, şimdi de tarihî zaferin 950. yıldönümünde “Malazgirt Günlükleri” ile okurun karşısında. Kitap, Malazgirt Savaşı’nın yapıldığı yeri tespit etmek isteyen bir grup akademisyenin keşif sürecini tüm detaylarıyla anlatırken, bu keşfin yazarın hayatındaki yansımalarını da içeriyor. 2019 ile 2021 yılları arasında gerçekleşen olayların anlatıldığı günlükleri teorik bilgilerle dolu bir tarih anlatısı olmaktan çıkaran Alican, edebiyatın imkanlarını sonuna kadar kullanmış.

GEÇMİŞİN İZİNİ SÜRMEK

Heyecanını kitap boyunca kaybetmeyen yazarla birlikte kimi zaman bir hikâyenin içinde yolculuk yapıyor, kimi zaman da tarihin tozlu sayfalarında yer alan pek çok detaya hâkim oluyorsunuz. Malazgirt ve Ahlat’ta akademisyenler ve arkeologlarla kazılara katılıyor, bulunan tarihî mirasın anlamlarını öğreniyorsunuz. Bölgenin zorlu iklim koşullarını ve pandemi sürecinde hayata geçirilen projenin detaylarını sayfalar boyu okuyarak Alparslan ve ordusunun geçtiği yollardan geçiyor, kurdukları çadırlarda konaklıyor, savaş meydanında onlarla birlikte kılıç sallıyorsunuz.Geçmişten günümüze uzanan bu keşif süreci bugünle de sınırlı kalmayarak yazarın sıra dışı kurgusuyla geleceğe taşınıyor. Okur kitabın “Malazgirt Günlükleri’ne Zeyl” başlığını taşıyan son bölümünde 2071’e ışınlanarak zaferin bininci yıldönümünden bugüne bakma fırsatını da yakalıyor! Klasik bir tarih anlatısının ötesine geçen “Malazgirt Günlükleri”, Türklerin yüz yıllardır vatanı olan Anadolu’ya geliş sürecini anlamak ve öğrenmek için ideal bir eser.

#Mustafa Alican
#Malazgirt Günlükleri
#Ketebe Yayınları
3 yıl önce