|

Lüks iftardan uzak durun

Yardımlaşma ve kardeşliği pekiştirme ayı Ramazan ile birlikte lüks mekanlarda kurulan “5 yıldızlı iftar sofraları” tartışması başladı. Kişi başı 200 TL’yi bulan menüler Ramazan’ın ruhuna uymuyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, “Ramazan’ın paylaşma ve infak ayı olduğu unutulmamalıdır” dedi.

Yasemin Asan
04:00 - 3/05/2019 Cuma
Güncelleme: 02:27 - 3/05/2019 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

İslam dünyası bu pazar ilk teravih namazını eda edip ilk sahura kalkacak. 6 Mayıs pazartesi günü ise akşam ezanı ile birlikte tüm Müslümanlar ilk iftar için sofralarda toplanacak. Yardımlaşma ve dayanışma ile kardeşliği pekiştirme, komşuluk, akrabalık ilişkilerini maddi-manevi güçlendirmeye vesile olan Ramazan ayı Müslümanlar için nefislerini terbiyenin yanı sıra iftar sofraları ile de bir sınav ayı.

200 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Ancak beş yıldızlı mekanlarda tertip edilen lüks iftar çılgınlığı gerçek ihtiyaç sahiplerinin gönüllerinde hüzne neden olurken israfı da beraberinde getiriyor. Türk halkının Ramazan’da dışarıda iftara ödediği meblağın geçen yıllarda 2 milyar lirayı bulduğu hesap ediliyor. Söz konusu lüks adreslerde bu yıl kişi başı iftar menüsünün 60 TL’den başladığı ve 200 TL’yi aştığı görülüyor.

RUHUNDAN UZAKLAŞTIRIYOR

Oysa Ramazan’ı fırsat bilerek İslam kardeşliğini pekiştirmek gerekiyor. Herkesin akrabaları, komşuları ve diğer ihtiyaç sahiplerine imkanı ölçüsünde yardım etmesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, “Ramazan, Allah’ın ikram ettiği nimetleri fakir fukara, yoksullarla bölüşebildiğimiz aydır. Ramazan’ın tamamında sahur ve iftar sofralarımız Ramazan’ın ruhuna uygun şekilde düzenlenmelidir. Dolayısıyla Ramazan ayında çok masraflı iftar sofraları Ramazan’ı ruhundan uzaklaştırıyor” dedi.

ZENGİN ZENGİNİ AĞIRLAMASIN

“Ramazan gösterişli sofralarda bir araya geleceğimiz bir ay olmamalıdır” diyen İşliyen, “Zenginin zengini, varlıklı olanın varlıklı olanı davet ettiği, fakirin yine tek başına kaldığı bir Ramazan geçirmekten şiddetle kaçınmak gerekir. Ramazan ayının bir paylaşma ayı, bir infak ayı olduğu unutmamalıdır” diye konuştu.

GÖNÜL SOFRALARINDA BULUŞACAĞIZ

Sivil toplum örgütlerinin yanı sıra belediyeler de önemli rol ve görev üstleniyor. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse de Ramazan sofralarına ilişkin şunları söyledi: “Mahalle iftarları yapacağız. Komşuluk kültürünü pekiştirmek için bu iftarlar bir fırsat. AK Parti’nin gönül belediyeciliği gibi Ramazan ayında da gönül sofralarında buluşacağız.”

Yetimlerin bir günlük yemeği olur


  • Türk Kızılayı Başkanı Kerem Kınık “Dünya bugün büyük bir çelişkiyi büyütüyor. Bir yanda sınırsız bir tüketim, büyük bir israf, diğer yanda kelimenin tam anlamıyla bir tas çorbaya ulaşmaya çalışan milyonlarca insan” dedi. Kınık şunları söyledi: “Ülkemizde de israf giderek artan bir sorun. İsrafın en az olması gereken ancak üzülerek gördüğümüz gibi en fazla yaşandığı aylardan biri de Ramazan ayı oluyor maalesef. Her geçen yıl artan bir oranda büyük israf sofraları kuruluyor, onlarca çeşit yemekle iftarlar yapılıyor, her biri bir yoksul mahalleyi doyuracak kadar yemekle lüks otellerde iftar geceleri düzenleniyor. Bir kişinin yemeyeceği yemekler için ödediği para ile bizler Afrika’da, Asya’da, onlarca yetime bir günlük yemek verebiliyoruz. Ramazan’da milletimizden biraz daha fazla duyarlılık bekliyoruz. Açın halinden anladıklarını biliyoruz ancak bunu Ramazan’da bir kez daha hatırlamalarını istiyoruz. Yemeyecekleri yemekleri sipariş ederken bir kez daha düşünmelerini, belki menüden çıkartacakları bir yemeğin karşılığını Kızılay’a vererek bir aileye iftar ettireceklerini bilmelerini istiyoruz.”
  • İsraftan kaçının
  • Sadakataşı Derneği Genel Başkanı Kemal Özdal “Ramazan nefis muhasebesinin en fazla yapıldığı ve özellikle ihtiyaç sahiplerinin yaşadıkları zorlukları anlama ayıdır” dedi. Özdal, şöyle devam etti: “Normal zamanlarda bile israftan kaçınmamız gerekirken Ramazan’da da en fazla dikkat etmemiz gereken husus israf konusudur. Zira dünyadaki gelir adaletsizliği, fakirliğin en önemli sebeplerinden birisi de yapılan israflarla kıyaslanıyor. Dünyada yaklaşık 2 milyar insan açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Buna rağmen, dünyada üretilen gıdanın üçte biri yani 1.3 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Ramazan’ı maneviyatına uygun bir şekilde geçirmemiz gerekiyor.”
#Ramazan
#İfrar
#Burhan İşliyen
#DİB
5 yıl önce