|

Milli Mücadele ruhuyla tek yürek olduk

Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki yangına karşı tek yürek olan yöre halkı devletle omuz omuza yangını söndürmek için mücadele ettiler. Kardeşi orman memuru, kendisi ise öğretmen olan Serhat Kara bölgede yangına karşı verilen mücadeleyi anlatırken sosyal medyadan yükselen seslere tepkili. “Burada halk tek yürek oldu” diyen Kara, kadın ve erkeklerin traktörlere binip yangın yerine hep birlikte koştuklarını söylüyor.

Betül Şatır
04:00 - 8/08/2021 Pazar
Güncelleme: 23:53 - 7/08/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Yangına karşı tek yürek olan yöre halkı kadın erkek traktörlere binerek yangını söndürmek için yola çıktılar.
Yangına karşı tek yürek olan yöre halkı kadın erkek traktörlere binerek yangını söndürmek için yola çıktılar.
Geçtiğimiz hafta yaşanan orman yangınları tüm ülkeyi yasa boğdu. Sosyal medyada koparılan ayrılıkçı seslere inat yangın bölgelerinde halk tek yürekti. Evleri yananlar öncelikli olarak bölgeden tahliye edildi. Yangın söndürme çalışmaları için gece gündüz büyük bir mücadele verildi. Bu amansız mücadeleye Seydikemer bölgesinden destek veren öğretmen Serhat Kara’nın sosyal medyadan yaptığı paylaşımlar üzerine kendisine ulaştık. Kara, bölgenin yerlisi olarak acıları dindirmek için ailece çalışıyor. Bir kardeşi sosyoloji mezunu olup bölgede turizmcilik yapan Serhat Kara’nın diğer erkek kardeşi Ferhat Kara ise orman memuru, yangın personeli olarak çalışıyor. Serhat Kara yöre halkıyla birlikte yangını söndürmek için verdikleri mücadeleyi anlatırken, kardeşinin de görevli ekipte olduğunu ve günlerdir birbirlerinden haber alamadıklarını söylüyor. Kara bölgede yaşananları ve halkın verdiği mücadeleyi anlattı.

Nelere şahitlik ettiğinizi öğrenebilir miyiz?

Türkiye’nin kıyı bölgelerinde meydana gelen yoğun yangınlar özelinde doğa harikası Seydiklemer’in farklı mahallerinde ortaya çıkan yangınları üzüntüyle öğrendik ve derhal yangına müdahale için ormanlık alanlara koştuk.

Size ilk gelen haber nasıldı?
  • Seydikemer’in köylerinde meydana gelen yangınlar Marmaris ve Köyceğiz yangınlarından sonra çıktı. Muğla’nın en geniş coğrafi yapısına sahip ilçelerinden biriyiz ve burada bir çok orman şefliği mevcut fakat bir çok ormancımız ve araçlarımız diğer bölgelerdeki yangın söndürmeye görevlendirilmişlerdi. Tedbir amaçlı kalan araç ve ormancılarımız ile birlikte sadece yangına odaklanarak milli birlik içerisinde ne yapabiliriz diye düşünüp karar aldık. Yerli halk ise yardım beklemeyi ve yangının sebebini araştırmak yerine hep birlikte mücadele için yangın bölgesinde yöneldi. Devletimizin gayreti ile yangınlar çok şükür ki kontrol altına alındı. Yöremizin insanı da devletin yanındaydı. Halkımız inanılmaz gayreti, pratik zekâsı, ihtimalleri hesapta tutan bilgeliği, çalışkanlığı; bana göre bir çok köyü ve köylüyü daha büyük zararlardan kurtardı. Evlere yakın olan bölgelerde ormanın içine girebilecek kabiliyete sahip traktörler, ilaç ve su tankerleri ile seferber olduk. Pet şişelerle taşınan su bile önemliydi.

KADIN ERKEK HEP BİRLİKTE TRAKTÖRLERDE MÜDAHALE ETTİK

Traktörlerle halkın yangına müdahale ettiğini söylüyorsunuz. Başka ne tür destekler aldınız?

Yangın o kadar süratli ilerleyen bir afet ki insanların hızla organize olmayı başarması gerekiyor. Burada alınan inisiyatif ve kararlılık mükemmeldi. Biz karadan elimizden geleni yaptık. Hava çok sıcak tam söndü dediğimiz sırada kocaman ağaçların alev topu oluvermesine şahitlik ettik. Kardeşim de yangınlarda görevli orman koruma memuru. Onunla konuşmaya vakit bulamadık ama can siperane çalıştıklarını daha önceki zamanlardan biliyoruz. Gerekenler yapılmadı icap eden müdahaleler olmadı diye gündemde tutulmaya çalışan bir kitle var oysa devletin gücü yanımızdaydı. Bunu hep hissettik eğer tek başımıza olsaydık alevler çoktan yerleşim yerlerini sarmıştı. Tepelere resmen yağmur gibi yağan helikopterlerden dökülen sular son derece önemliydi. Buraya gelseler görecekler amacı yangını söndürmek olan herkes var gücü ile çalışıyor ve hiç bir şeyi eksik olarak görülmüyor. Çünkü sorumluluk almaktan buna vakit yok. Yangının ortasında köyleri yutan o büyük sıkıntının karşısında izlemek için gelen birçok kişi de vardı ne yazık ki insanlar eline bir kova almak yerine helikopterlerin ve uçakların olmadığı bilgisini yaymakla; güvensiz bir ortam yaratmanın derdine düştüler.

HALKIN BİRLİKTELİĞİ MİLLİ BİRLİĞİMİZDİ

Halkın yardım için koştuğu birlik olduğunu söylüyorsunuz. Gördüğünüz manzara nasıldı? O mücadeleyle ilgili neler anlatırsınız?
  • Neredeyse her traktörün üzerinde bir amcamız varsa bir de teyzemiz vardı. Kadınlarımız korkusuzca yangına en yakın yerdeydi. Herkesin görüşü kendine bunu hoş sohbet ortamlarında zaten ifade ediyor tatlı takışmalarla geçiştiriyoruz. Gençlerimiz ne fikirde olurlarsa olsunlar omuz omuza dayanışma içinde yangına koşarak gittiler. Su varsa su ile yoksa kazma kürek ya da toprak ile o da yoksa elleri ve ayakları ile ateşi söndürmek için gerekeni yaptılar. Buna rağmen birçok zeytin bahçemiz, emeklerimiz sulama sistemlerimiz ormanlarımız ile birlikte kül oldu ne yazıktır ki. En uzak mahallelerin bile traktörler su tankerleri ile komşu ilçelerimizden araçlar sularla, beton isi yapan esnaflarımız kamyonetleri ile tankeri olan vidanjörü olan herkes oradaydı. Hayatımda bu kadar kalabalık ve bu kadar güzel bir dayanışma görmedim. O bu demeden, kim hangi fikirde ya da inançta kimsenin umurumda değildi. Hepimizin tek derdi yangını söndürmekti. Herkes elinden geleni yapıyordu. Akşama kadar su soğutup çalışanlara su yetiştirme çalışan başı açık ablalarımız vardı. Hortumları taşıyıp yangına yetişen ablalarımız vardı başı kapalı. Bazıları yemek taşıdı bazıları su. Bu birliktelik gerçekten milli bir birliktelikti. Bunu göreceğimiz gurur duyacağımız bir gündem maalesef olmadı. Onun yerine sosyal medyada biz birlik ve beraberlik için mücadele ederken kafelerde oturmuş elinde cep telefonuyla ülkeyi birbirine düşürmeyi, nefret söylemi yayanları büyük bir öfkeyle kırgınlıkla izledik. Üstelik bu insanlar arasında maalesef ünlü yazarlar sanatçılar da vardı.

Anladığım kadarıyla siyasi olarak birbirinden farklı insanların yaşadığı bir bölgedesiniz. Sosyal medyadaki tepkiler bu birliğinizi etkiledi mi?

Bir kere şunu söyleyeyim. Bir afet söz konusu olduğunda kimsenin yaşam tarzı desteklediği siyasi parti önemli değildir. Yardıma muhtaç olduğunu düşünüp pes etmenin hızla ilerleyen yangını söndürmeye ne faydası olabilir. Ben varsam çare var diyerek atıldı herkes. Güçlü ülkemizin halkı da güçlü yerli halk o kadar öz verili davranıyor ki. Bunun üzerinden ayrıştırmaya gidenler keşke bu güzelliği öne çıkarmayı başarabilselerdi. Yangınla boğuşan elinde avucunda ne varsa yok olma tehlikesi ile yüzleşen insanların sosyal medya başında geçirecek zamanları bile olmadı. Herkesin yapacağı işler vardı ve herkes bir işin ucundan tuttu.



Sosyal medya gençleri olumsuz etkiliyor

Sosyal medyada birçok polemik ortaya çıktı. Siz olayın içinde ne düşünüyorsunuz?
  • Gözümüzü vatanımızın ormanlarından ayırmıyoruz fakat bu konuda bazı endişelerimde yok değil. Ayrışan düşmanca bir gündelik yaşam inşaa eden dilim yanı sıra bir sıkıntı daha fark ettim. Gençliğimiz duyguları itibariyle çok ateşli. Her yerde nöbetteler çok takdir ettik. Allah razı olsun ama dün akşam beni durdurup el feneri ile dışarıdan arabanın içini ve plakayı denetleyen gençler vardı, kolluk kuvveti görevi ifa ettiklerini düşünüyorlar. Çok zaman gerek duyulmayacak kıvamda bir heyecan içindeler. Oluşturulan algı onları kuşatıyor. Ellerinde sigara ile orman nöbeti tutanlar var ki çok tehlikeli. Saatlerce bilinçsiz seyircilerin çöplerini topladık her yere çöp atmaya devam ediyorlar. Akılları sıra sevmedikleri bir ideolojiden ormanları kurtarmaya çalışıyorlar. Yangınların imar nedeniyle çıkarıldığı gibi başka bir tezvirat daha var. Özellikle bizim bu tarafta yangınlar zaten kimsenin yaşamak için kullanmadığı alanlarda çıktı. İmar için elverişsiz yerler bir kere… Oysa yapılacak şey belli yangını durdurmak söndürmek… Bu gaza gelme hali beni korkutuyor. Sosyal medya da silahlanıp nöbete çıkıyoruz diyen gençler olumsuz bir durumda ya da yanlış anlaşılmada çok acı sonuçlara neden olabilirler.

BU YANGINLAR NORMAL DEĞİL

Bölgenizde daha önce bu tür yangınlar yaşadınız mı peki?

Malesef bu yangınlar normal değil. Herkes bunu biliyor. Herkes her şeyin farkında ama gençlerimizi de iyi yönlendirmeli aklı selim bir şekilde kanalize etmeliyiz. Yoksa klavye başında yangın izleyip #helpturkey yazmaktan başka çözüm üretemeyiz. Halbuki güçlü Türkiye’nin güçlü halkıyız biz. Rabbim bizleri ve ülkemizi korusun. Biliyoruz ki 3 tarafımız denizlerle 4 tarafımız hainlerle çevrili.


HERKES TEK YÜREKTİ

Yardımlar geldi mi peki?
  • O kadar içten yardımlar ulaştı ki. İstanbul’dan Ankara’dan icap eden tedariklerin masraflarını karşılamak isteyenler. Evi yanmış yaşlı teyzeye nakdi yardım etmek isteyenler… Çok samimi son derece yaraları sarmaya yönelik teklifler geldi. Gerçekten bilinçli insanın hali başka. Yangının arka planında emekçilere ekmek su ayran ulaştırmaya uğraşan gece gündüz muhtelif problemleri çözmekten hiç vazgeçmeyen belediye çalışanları ve gönüllü vatandaşlarımız vardı. Müdüründen işçisine, başkanından halkına herkes resmen yardım etmek için olay yerine geldiler. Yangın bölgesinde kimseyi unutamadan herkese su, yemek ulaştırmak için yoğun çaba sarf ettiler. Yangınları bugün söndürdük. Tekrar yaşamamak için dua ediyoruz. Yine her şey olabilir.
#Muğla
#Seydikemer
#Serhat Kara
3 yıl önce