|

Mirasımızı sinemaya taşıyoruz

Albayrak Medya’nın ana medya sponsorluğunda Siyer Vakfı tarafından düzenlenen Alemlere Rahmet Uluslararası 5. Kısa Film Yarışması’nda adaylar belli oldu. 95 ülkeden 307 başvurunun yapıldığı festivalde 20 film yarışacak. Danışman Nazif Tunç, “Kendimize has anlatı geleneğini perdeye taşıma çabasında olmalıyız” dedi.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 11/01/2019 Cuma
Güncelleme: 03:40 - 11/01/2019 Cuma
Yeni Şafak
Bu yıl “kardeşlik” temasıyla düzenlenen yarışmanın detayları jüri üyeleri tarafından duyuruldu.
Bu yıl “kardeşlik” temasıyla düzenlenen yarışmanın detayları jüri üyeleri tarafından duyuruldu.

Peygamber Efendimiz’i sinema yoluyla anlatmayı hedefleyen Alemlere Rahmet Uluslararası Kısa Film Yarışması 5. kez düzenleniyor. Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla, Albayrak Medya’nın ana medya sponsorluğunda Siyer Vakfı tarafından düzenlenen etkinliğin bu yılki teması kardeşlik. Kızlarağası Medresesi’nde düzenlenen programda kısa film, senaryo ve animasyon dalında yarışacak 20 eser açıklandı. Türkiye’nin yanı sıra İran, Özbekistan, Afganistan gibi birçok ülkeden 307 eserin katıldığı yarışmanın kazananları 16 Şubat’ta düzenlenecek törende belli olacak. Proje danışma kurulu üyesi yönetmen Nafiz Tunç, “İslam sanatları mirasımız şiirde, anlatıda, mimaride, musikide zirveler meydana getirdi. Ancak yeni çağın sanatı sinema, bizim acemisi olduğumuz bir dal. Kendi köklerimizden beslenmeyi kestiğimiz için acemisi kaldık. Şimdi tekrar istikametimizi Peygamber sevgisi olarak belirleyerek büyük medeniyet kurucularımızı takip etmeliyiz. Gülistan’da, Mesnevi’de, Bostan’da bulduğumuz Doğu’ya has anlatı geleneğini perdeye taşıma çabasında olmalıyız” dedi.


YÜREKLE YAPILDI

Tunç, “Yarışma sayesinde gençlere sunulan, diretilen sinema yerine kendi coğrafyamızın diline göre kurulmuş sinemayı varedebiliyoruz” diye konuştu. Peygamberimiz’den yola çıkarak sanat yapmanın önemine değinen jüri üyesi İhsan Kabil ise “Tüm sanatları içinde barındıran bir sanatla, sinemayla yola çıkıldı. Finale kalsın kalamasın bütün çalışmalar kıymetli. Hepsinin yürekle yapıldığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

GÖRÜNTÜNÜN DİLİYLE KONUŞALIM

Görüntü dilinin önemine değinen jüri üyesi senarist Ayşe Karaköse ise şunları söyledi: “Küçükten büyüğe tablet ve telefon olmadan vakit geçiremediğimizi görüyoruz. Durağanlık, artık yeni nesli sıkıyor. Ne söylemek istiyorsak bunu görüntünün diliyle söylemek zorundayız. Görüntü dili olan sinemanın da kendi estetiği var. Tarihimizi ve birikimimizi harmanlayarak kendi dilimizi oluşturmalıyız. Yeni nesle sinemayla, diziyle ulaşmalı, alt metinle, görüntüyle bir şeyler anlatmalıyız. Sloganların, nashatların diyalogsuz olması, görüntüye taşınması gerekiyor.”

  • Yücel Çakmaklı anısına
  • Yarışmanın bu yılki onur konuğu merhum Yücel Çakmaklı olarak belirlendi. Festivalde Çakmaklı’nın ilk üç filmi seyirciyle buluşacak. Toplamda 100 bin TL ödülün dağıtıldığı yarışmanın gala ve ödül töreni 16 Şubat’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleşecek.

#​Albayrak Medya
#Siyer Vakfı
#Kısa Film Yarışması
#Nazif Tunç
5 yıl önce