|

Muhallebiciye yaz geldi

Herkesin sıcaklardan bunaldığı bugünlerde, Emirgan sahilde hizmet veren Orga Muhallebicisi ferahlamak ve tatlı krizini sütlü tatlılarla atlatmak isteyenleri bekliyor

Aysel Yaşa
00:00 - 23/06/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:38 - 22/06/2012 Cuma
Yeni Şafak
Muhallebiciye yaz geldi
Muhallebiciye yaz geldi

Lezzet Durakları'nda bugüne dek yemekleriyle ön plana çıkan restoranlara konuk olduk. Bu hafta bir değişiklik yaparak rotayı tatlıcılara çeviriyoruz. Hedefte Emirgan Çınaraltı'nda bulunan Orga var. 3 kuşaktır muhallebicilik yapan Orga ailesinin 2009 yılında devraldığı mekan, sıcak yaz günlerinde hafif tatlı yemek isteyenlerle dolup taşıyor. İlk olarak sütlü tatlılar servis edilen işletmede zamanlar mönüye kahvaltı, pide ve ızgaralar da eklenmiş. 1948'de Saray Muhallebicisi'nin de ortağı olan Hüseyin Orga tarafından kurulan Orga Muhallebicisi'nin şimdiki işletmesi Ali ve Gülşen Orga. Tarihi Emirgan Çınaraltı'nda hizmet veren işletmede elbette öne çıkan tatlıların hepsi sütlü. Mekanın spesiyallerine daha sonra geleceğiz ama ilk olarak mönüyü genel hatlarıyla aktarmakta fayda var.

SÜTLER ÇİFTLİKTEN

Keşkül, kazandibi, tavukgöğsü, bademli muhallebi bilinen sütlü tatlıların başında geliyor. Bunun haricince pekmez ve fındıkla servis edilen Orga muhallebisi ise mekana has tatlardan sadece biri. Ali Orga mekanda favorisinin keşkül olduğunu, dedesinin de bu tadın mucidi olduğunun altını çiziyor. Orga'da servis edilen tüm sütlü tatlılar Kemerburgaz'da üretilip, Emirgan'a getirtiliyor. Zaten tatlılarda kullanılan süt de Kemerburgaz'daki bir çiftlikten temin ediliyor. Tatlıların hemen hemen tamamında yüzde 40 inek, yüzde 40 manda, yüzde 20 de keçi sütü kullanılıyor. Keçi sütünün tercih edilme nedeni ise tatlıyı daha sert tutması. Bunun dışında Orga'nın tatlılarına has birçok sır var ama Ali Bey, daha fazla detaya girmiyor, sadece "Bizim tatlılarımızda asla krema ve kremşanti kullanılmaz" diyor. Başta da belirttiğimiz gibi mekanın mönüsünde serpme kahvaltı ve ızgara çeşitleri de bulunuyor. Bunun haricinde her muhallebicinin vazgeçilmezi olan pilavlı tavuk ve yoğurt da, talep eden misafirler için hazırda bulunduruluyor.


Orga'nın spesiyalleri var

Mekanın özel tatlısı Orga muhallebi, kıvamında pişirildikten sonra üzerine pekmez ve fındık serpilerek servis ediliyor. Bu da muhallebinin tadını iki katına çıkarıyor. Orga'da sütlü tatlıların fiyatı ise standart hepsi 5.50 TL.


Orga Muhallebicisi

Ne yenir? Keşkül, Orga muhallebi, kazandibi, isteyene ızgara ve pide çeşitleri

Ne ödenir? Bir kişi için 25 TL

Ne zaman gidilir? 06.30–01.00

Nerede? Nerede: Muvakkithane Cad. No: 2 Emirgan/İstanbul

Tel: (0212) 229 06 64


12 yıl önce