|

Mutfaklarda kış hazırlığı

Yaz biterken mutfaklarda kış hazırlığı başladı bile. Türk mutfak kültürünü diğerlerinden ayıran kış hazırlığı yüzyıllrdır devam eden bir gelenek. Domates konservesi, turşu, reçel, salçalar ve kurtmalıklar hazırlanır. Hepsini buraya sığdaramayacağız. Sizin için domates konservesi ve turşu tarifi hazırladık.

Haber Merkezi
04:00 - 25/08/2019 Pazar
Güncelleme: 11:59 - 24/08/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Kış günlerine doğru hızlıca ilerliyor olmanın en keyifli taraflarından biri; mutfakta yeni mevsime hazırlıklar yapmak. Kış günlerinde bazı besinlerin hasretini çekmemek ya da hazır ürünler tüketmemek için ev yapımı bazı çalışmalar yapmak gerek. Evet biraz zahmetli ama hem süreci hem de sonuçları oldukça keyifli. Bu mutfak hazırlığı ağustos ayının ortasında başlayıp eylülün bitişiyle sonlanıyor. Kış ayları için yapılan bu hazırlıklar genelde iki türlü olur. Birinci türdeki yapılan hazırlıklarda yapılan yemek, turşu, reçel ve hoşaf gibi ürünler pişirilir ve kışa saklanır, diğer şekilde yemeklerde kullanılmak üzere salçalar, ekşiler, domates konserveleri gibi tat vericiler hazırlanır.

ENTLİ KADINLARIN DA GÖZDESİ

Yazdan domates konservelerini hazırlamak son yıllarda kentli kadınların da gözdesi oldu. Sebze ve meyveleri bakterileri öldürecek derecede bir ısıya getirip, hava almayan kavanoz ve kaplarda serin yerlerde saklamak anlamına geliyor konservelemek. Bu işlem için özel bazı aletler olsa da, biz evimizdeki düdüklü tencereyi kullanabiliriz. Örneğin bezelye konserve halinde saklamak için en ideal besinlerden biri bu mevsimde. Fakat tüm zamanların ne meşhur konserve işlemi muhtemelen salça yapımıdır. Domates salçası, sosu, püresi ve biber salçası yapımı için tam zamanı.

SEBZELER TAZE VE DİRİ OLSUN

Besinleri fermante ederek asidik hale getirip saklayabilmek için en önemli malzemeler sirke, su ve tuz. Turşu yapılacak besinin boyutu ve formuna göre seçilecek cam kavanozda özellikle salatalık, kornişon, kırmızı biber, acı biber, patlıcan ve ekim sayından sonra da lahana turşuları yapabilirsiniz. Turşu yapacağınız sebzeleri seçerken sert, taze, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına özen gösterin. Sebzeler ne kadar taze ve diri olursa turşunun dayanma süresi de o kadar artar. Mutlaka turşuluk tuz olarak iri kaya tuzunu kullanın. Çünkü rafine tuz turşunun kısa zamanda yumuşamasına neden olur.

Karışık turşu
Malzemeler

Yarım kg havuç

Yarım kg salatalık

Yarım kg taze fasulye

l 2 çorba kaşığı turşu tuzu

4-5 defne yaprağı

7-8 diş sarımsak

Hazırlanışı:
Havuçları temizleyip halka halka dilimleyin. Sivri biberleri yıkayıp uçlarından biraz kesin. Salatalıkları kalın halkalar halinde doğrayın. Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın ve 2-3 parçaya kesin. Sarımsak dişlerini ayıklayın. Turşuyu yapacağınız kavanozu dolduracak kadar suda tuzu eritin. Hazırladığınız sebzeleri kavanoza değişimli olarak yerleştirin. Aralarına sarımsak dişleri ve defne yapraklarını ekleyin. Tuzlu suyu kavanoza boşaltıp kapağını sıkıca kapatın. Kuru ve serin bir yerde 15 gün bekletin.
KONSERVE DOMATESİ
MALZEMELER

kg etli domates

5 tatlı kaşığı tuz

6 adet yarım kiloluk kavanoz

YAPILIŞI:
Domatesleri yıkayıp iri iri doğrayın. Geniş bir tencereye alıp orta ateşte ara sıra karıştırarak kendi suyuyla pişirin. İyice yumuşadıktan sonra süzgeçten geçirin. Elde ettiğiniz domates püresini yayvan bir kaba alıp kısık ateşte koyulaşıncaya kadar devamlı karıştırarak pişirin. Tuz ekleyip tekrar karıştırın ve ateşten alın. Salçayı cam kavanozlara üstten 2 parmak boşluk bırakacak şekilde paylaştırın. Kapaklarını sıkıca kapatıp kaynar suda pastörize edin. (1 kiloluk kavanozları 20 dakika, yarım kiloluk kavanozları 15 dakika kaynatın.) Hazırlanan salça açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmezse bozulur. Bu nedenle salçayı küçük kavanozlara doldurmanızda yarar var.
#Turşu
#Kış hazırlıkları
5 yıl önce