|

Obezite ameliyatı çözüm değil

Tüp mide ameliyatı sonrasında doktor tavsiyesine uymayan hastaların, verdiği kilolarını geri alabileceği belirten Doç.Dr. Serdar Kaçar, "Her zaman hastalarımıza söylüyoruz. Biz, cerrahi operasyonla onlara yardımcı oluyoruz. Başrol onların" dedi.

Yeni Şafak
13:00 - 4/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 11:11 - 4/01/2016 Pazartesi
IHA

Obezite ameliyatına ilişkin açıklamalarda bulunan Doç.Dr.Serdar Kaçar, ameliyat sonrası kişinin yeme içme alışkanlığını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Tüp mide ameliyatı sonrasında doktor tavsiyesine uymayan hastaların kilolarını geri alabilecekleri uyarısında bulunan Doç.Dr.Kaçar, şöyle konuştu: "Kilo almak ve vermek toplama ve çıkarmadan ibarettir. Biz bu ameliyatla mideyi küçültüyor, bir bardakla dolacak hale getiriyoruz. Bu bardağın içine ne koyacağı kişiyle kalmış. Su koyabilir, ayran koyabilir, erimiş çikolata koyabilir. Kişi, yeme içme alışkanlığını değiştirmezse, tüp mide ameliyatlarından 7-8 sene sonra yeniden eski kilolarını geri alır. Mideyi büyütmek yine kişiye bağlı. Çünkü mide elastik bir yapıya sahiptir. Bizim küçülttüğümüz mideyi eski haline getirip yine duble iskender yiyecek duruma sokabilir. Mide küçültme ameliyatları, kişinin yeme içme alışkanlığını değiştirmesine zaman tanımaya yardım eden bir yöntemdir. Nihai bir çözüm değildir."



Doktorun diyet listesine uymak gerekiyor


Doktorların uyarılarına uymayan hastalarda farklı yan etkilerin de görülebileceğine dikkat çeken Doç. Dr. Kaçar, şunları söyledi:


“İyileşme ve zayıflama dönemi çok hassas bir süreçtir. Mide kaçağı, barsaklar da dehidratasyon ve mide fıtığı bu yan etkilerden en sık görülenleridir. Komplikasyonları önlemek için, iyileşme sürecine harfiyen uymalı ve doktorunuzun önerdiği diyet programını istisnasız yerine getirmelisiniz. Ameliyat sonrası hassas olan midenizi genişletebilirsiniz. Çok büyük miktarda yememelisiniz. Sıvı ile başlayıp kalın pürelere geçeceğiniz yemek programınıza sadık kalıp gün boyunca yumuşak ve protein açısından zengin yemek tüketmelisiniz. Protein alımı bu kadar önemli iken proteinli içeceklere yönelmek hata olabilir. Zira bu içecekler sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Ayrıca; çikolatalı kek, kavun, vanilya, fıstık ezmesi ve kurabiye gibi yüksek şeker içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır."





Düzenli spor vücudunuzu toparlar


Obezite ameliyatlarında sporun önemli olduğuna dikkat çeken Kaçar, sözlerine şöyle devam etti:"Sık sık yapılan fiziksel aktivite halsiz metabolizmaların hızlanmasına yardımcı olur. Bu ivmeli artış ile birlikte düzenli yapılan egzersiz kilo kaybı ve vücudun toparlanmasında çok önemlidir. Metabolizma, vücudunuzun enerjisini ya da depolanan yağı yakma oranıdır. Kendinize, günlük rutin basit yürüyüş programlarını ve hafif germe egzersizlerini içeren bir program yapmalısınız. Obezite cerrahisi sonrası vücut fonksiyonlarınız tamamen değişecektir. Bu nedenle kendinizi, yeni vücudunuzun fonksiyonlarına göre ayarlamalısınız. Daha az yemek yiyeceğinizden ve daha çok enerji harcayacağınızdan, diyetiniz de doğru besinleri içermelidir. Her yemekte mutlaka protein tüketin ve sarkmadan incelme için düzenli spor ve egzersiz yapın. Obezite cerrahisi size hayatınızı kısa sürede değiştirmek için çok önemli bir şanstır. Bu şansı kullanıp kısa sürede zayıflamak ya da kullanmamak size kalmıştır."

#obezite
#kilo
#şişman
#tüp mide
#ameliyat
8 yıl önce